Μετά από μία θυελλώδη μαραθώνια συνεδρίαση, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου στο δικαστικό συμβούλιο με 190 θετικές ψήφους, έναντι 10 που καταψήφισαν την σχετική πρόταση.

Η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την παραπομπή του Χρ. Τριαντόπουλου -Φωτογραφία: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Με διακηρυγμένη τη θέση των κομμάτων τους, οι βουλευτές της ΝΔ (154) και του ΠΑΣΟΚ (33), όπως και ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές, ανάμεσά τους ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Μάριος Σαλμάς, ο Δημήτρης Κυριαζίδης και ο Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς υπερψήφισαν την παραπομπή του πρώην υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ. Ωστόσο, επειδή οι ανεξάρτητοι βουλευτές είτε οι ίδιοι είτε συνεργάτες τους φρόντισαν να γνωστοποιήσουν την ψήφο τους, η μία λιγότερη ψήφος από το προσδοκώμενο άθροισμα των 191, αναζητείται σε μια κοινοβουλευτική ομάδα είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εγκαλούμενος Χρήστος Τριαντόπουλος δεν είχε δικαίωμα ψήφου.

Ανάμεσα σε αυτούς που καταψήφισαν περιλαμβάνονται οι έξι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας, όπως και ορισμένοι ανεξάρτητοι, ανάμεσά τους ο Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Γιάννης Σαρακιώτης.

Προβάλλοντας ενστάσεις επί της διαδικασίας και καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας είχαν ήδη αποχωρήσει από τη διαδικασία ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, η Ελληνική Λύση, η ΝΙΚΗ και αρκετοί ανεξάρτητοι, ανάμεσά τους όσοι πρόσκεινται στο κόμμα Κασσελάκη, ενώ λίγο πριν την ψηφοφορία αποχώρησαν και οι Σπαρτιάτες.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της μυστικής ψηφοφορίας, η Βουλή παραδίδει σκυτάλη στη δικαιοσύνη. Μετά το Πάσχα προγραμματίζεται η κλήρωση των μελών του Δικαστικού Συμβουλίου σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας. Ο πρόεδρος της Βουλής θα κληρώσει 5 τακτικά και 5 αναπληρωματικά μέλη.

Το Δικαστικό Συμβούλιο θα κρίνει τη βασιμότητα ή μη της κατηγορίας που αποδίδεται στον Χρήστο Τριαντόπουλο και άρα την άσκηση ποινικής δίωξης και παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο. Σε περίπτωση που δεν ασκηθεί δίωξη, η υπόθεση θα τεθεί στο αρχείο.