Μαρινάκης για Τέμπη: «Δικαιολογημένη η οργή – Η βουλευτική ιδιότητα του Καραμανλή δεν εμποδίζει τη Δικαιοσύνη»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, το Σάββατο (1/3) χαρακτήρισε ως «δικαιολογημένη την οργή του κόσμου» μετά τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια που έγιναν την Παρασκευή (28/2), απαιτώντας δικαιοσύνη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ακόμη, ο ίδιος επεσήμανε πως «η βουλευτική ιδιότητα του Κώστα Αχ. Καραμανλή [σ.σ. αρμόδιος υπουργός Μεταφορών όταν συνέβη η τραγωδία] δεν εμποδίζει τη Δικαιοσύνη».
Κεραμέως: «Να δοθούν απαντήσεις, να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία και να μη μείνει καμία σκιά»
Το συλλαλητήριο των Αθηνών για τα Τέμπη θα μείνει στην ιστορία, καθώς οικογένειες με μικρά παιδιά, φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι κατέβηκαν στο Σύνταγμα για να διαδηλώσουν.
Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξή του στην εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΪ, ο Μαρινάκης ανέφερε: «Είναι δικαιολογημένη η οργή του κόσμου, είναι αυτονόητο το αίτημα για δικαιοσύνη και τιμωρία. […] Ένα από τα βασικά αιτήματα των πολιτών στον πρωθυπουργό και το 2019 και το 2023 είναι καλύτερο κράτος, γιατί έχει πολλές ανοιχτές πληγές. Έχουν γίνει πολλά πράγματα, αλλά έχουμε πολλές ακόμα ανοιχτές πληγές που πρέπει να τις κλείσουμε, όπως ο σιδηρόδρομος. Οι συστάσεις του ΕΟΔΑΣΑΑΜ πρέπει να είναι ευαγγέλιο για την κυβέρνηση. Όλες οι συστάσεις περιγράφονται στους στόχους της κυβέρνησης».
Μέχρι στιγμής η αστυνομία δεν έχει δώσει κάποια επίσημη εκτίμηση για τον αριθμό των ανθρώπων που έσπευσαν στο Σύνταγμα με σύνθημα «Δικαιοσύνη» για τα Τέμπη. Ωστόσο, σύμφωνα με διαδικτυακή εφαρμογή τουλάχιστον μισό εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν για την τραγωδία των Τεμπών.
Αναφορικά με τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Το ζήτημα έχει πολιτική και ποινική διάσταση. Το πόρισμα δεν αναφέρεται, δεν αξιολογεί την 717, ήταν η θέση του προέδρου που εγώ εν πολλοίς συμμερίζομαι. Όποιος δεν έσπευσε να ολοκληρώσει την 717, πολιτικά και έπρεπε να κάνει κάτι και δεν το έκανε ή έπρεπε να το κάνει πιο γρήγορα, έχει ευθύνη πολιτικά. Δεν το έχουμε αρνηθεί, παραιτήθηκε το ίδιο βράδυ ο κ. Καραμανλής. Στο ποινικό, σε σχέση με την 717 και την σύνδεσή της με τις ανθρωποκτονίες, θα αξιολογηθούν από την δικαιοσύνη εάν είναι από αμέλεια, θεωρώ πως δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια. Εάν υπήρχε ποινική ευθύνη για την 717, τότε θα έπρεπε όλοι οι υπουργού να είναι κατηγορούμενοι για την Πατρών – Πύργου. Ο εισαγγελέας για το Μάτι είπε πως αν είχε ολοκληρωθεί το 112, πολλοί συνανθρώποί μας θα είχαν σωθεί. Θα έπρεπε να πάνε κατηγορούμενοι; Η ύπαρξη βουλευτικής ιδιότητας του κ. Καραμανλή δεν εμποδίζει την δικαιοσύνη σε τίποτα αν κρίνει να αναφέρει το όνομά του και να έρθει στη Βουλή. Δεν έχει καμία προστασία ο βουλευτής από την τέλεση ενδεχόμενων αδικημάτων ως υπουργός».
Μια σειρά κυβερνητκών στελεχών βγήκαν σήμερα και άφησαν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την κρίσιμη εβδομάδα – “φωτιά” των πολιτικών εξελίξεων που έρχεται.
«Ήταν μεγαλειώδη τα συλλαλητήρια αλλά εγώ θα πω πως ακόμη και όσοι δεν πήγαν, οι πάντες, ένα πράγμα λένε και είναι ένα μήνυμα που πρέπει να το λάβουμε άπαντες: “Δικαιοσύνη, αλήθεια, ποτέ ξανά και τιμωρία των ενόχων”, όπως όμως θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη», δήλωσε επίσης ο Μαρινάκης.
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ο ίδιος υπογράμμισε το εξής: «Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και, μετά το πόρισμα, είναι ξεκάθαρο πως μέχρι και εκείνη την ημέρα έγιναν πάρα πολλά πράγματα όπως δεν έπρεπε να γίνουν και τα τραγικά λάθη, αστοχίες, παθογένειες, παραλήψεις του κρατικού μηχανισμού ήρθαν και συναντήθηκαν με μοιραία και πολύ σημαντικά ανθρώπινα λάθη. Όχι ένα και δύο. Αυτή είναι μια συζήτηση στο σκέλος των ανθρώπινων λαθών και των ποινικών ευθυνών, οποιουδήποτε. Αυτό θα το αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Το μόνο που μπορώ να πω, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, είναι ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο σε οτιδήποτε πει η Δικαιοσύνη, όχι το Α και το Β κόμμα, για διερεύνηση ευθυνών».
«Η ψυχή μας είναι βαριά για τους 57 αυτούς τους συμπολίτες μας, είναι βαριά για τον πόνο των οικογενειών τους. Και ναι χθες είχαμε μαζικότατες συγκεντρώσεις εντός και εκτός Ελλάδος. Και θα έλεγα ότι το μήνυμα που βγαίνει από όλες αυτές και βγαίνει με πολύ ηχηρό τρόπο, με πολύ επιτακτικό τρόπο, είναι πρώτον να δοθούν απαντήσεις, να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, αλλά να μην μείνει και καμία σκιά. Και το τονίζω αυτό γιατί σκεφτείτε πόσο σημαντικό είναι και για τον σεβασμό στον θεσμό της Δικαιοσύνης και για το σεβασμό στον πόνο αυτών των ανθρώπων να μην μείνει ούτε ένα ερώτημα αναπάντητο, να δοθούν απαντήσεις» τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως σε σημερινή της συνέντευξη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατόπιν, σημείωσε: «Έχουμε ένα πόρισμα ευρύτατης αποδοχής. Το πόρισμα αυτό είναι από έναν οργανισμό που τον σύστησε και τον στελέχωσε η κυβέρνηση αυτή, η οποία κατηγορείται για συγκάλυψη από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα, και του έδωσε όλη την ελευθερία να βγάλει αυτό το πόρισμα. Μια κυβέρνηση που θέλει να συγκαλύψει, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν στελεχώνει και συστήνει έναν τέτοιον οργανισμό για να βγάλει ένα τόσο αυστηρό αλλά δίκαιο πόρισμα.
Σε άλλο σημείο η κ. Κεραμέως ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι« είναι απολύτως λογικό μετά από μια τέτοια εθνική τραγωδία, με μια ανοιχτή πληγή, με ένα ανοιχτό τραύμα, γιατί είναι ένα εθνικό τραύμα το οποίο δεν έχει κλείσει και είναι απολύτως λογικό δύο χρόνια μετά, όταν δεν έχουν δοθεί οριστικές απαντήσεις, οποιοσδήποτε σε αυτή τη χώρα να αναρωτιέται πού είναι αυτές οι απαντήσεις. Απολύτως λογικό. Και γι αυτό και τονίζω ότι το πρώτο και το μείζον νομίζω, που αναδύεται από αυτές τις μαζικότατες συγκεντρώσεις είναι απαντήσεις, απαντήσεις για το τι έχει γίνει, τι έχει συμβεί και γι αυτό είναι πολύ σημαντικό ότι η Δικαιοσύνη τα διερευνά όλα και τα διερευνά και με πρόσθετα εργαλεία. Για παράδειγμα, παραδόθηκε προχθές το πρώτο αυτό πόρισμα, ένα εμπεριστατωμένο υλικό, το οποίο θα προστεθεί στο υλικό το οποίο θα αξιολογήσει η Δικαιοσύνη[…] Υπάρχει πλέον ο ανεξάρτητος φορέας που δεν υπήρχε.[…] Υπάρχει πλέον αυτός ο φορέας, έβγαλε ένα πόρισμα εμπεριστατωμένο πόρισμα και αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη. Αλλά η Δικαιοσύνη είναι η Δικαιοσύνη. Το τονίζω, τη Δικαιοσύνη δεν την απονέμουν ούτε εμείς εδώ, ούτε οι βουλευτές, ούτε τα κόμματα, ούτε τα τηλεπαράθυρα, ούτε τα ειδικά δικαστήρια. Την δικαιοσύνη, την απονέμει η Δικαιοσύνη».
Προφανώς, το βασικό μέρος του πορίσματος περιγράφει μια σειρά από τεράστια προβλήματα, υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης, λάθους λειτουργίας του σιδηροδρόμου για τα οποία ευθύνονται όλοι όσοι έχουν κυβερνήσει μέχρι και του δυστυχήματος των Τεμπών, ημών συμπεριλαμβανομένων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, όποιος πάει να αποποιηθεί των ευθυνών του, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Για τις αστοχίες του σιδηροδρόμου, για όλα όσα έπρεπε να είχαν γίνει, όπως τα περιγράφει το πόρισμα [σ.σ. φταίνε όλες οι κυβερνήσεις]».
«Άπαντες είπαμε πως την μοιραία εκείνη νύχτα συναντήθηκαν μοιραία ανθρώπινα λάθη, τα οποία τα λέει ένα ένα το πόρισμα, με απίστευτες αστοχίες, παραλείψεις και παθογένειες του κρατικού μηχανισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης.
«Όποιος δεν έχει κάνει καλά τη δουλειά του, να τιμωρηθεί» Για το μπάζωμα του τόπου δυστυχήματος, ο Μαρινάκης σημείωσε πως «επειδή αποδεχόμαστε το πόρισμα αυτό και θεωρούμε σοβαρό τον οργανισμό, μου κάνει εντύπωση», προσθέτοντας: «Ποια ήταν η βασική κατηγορία κατά της κυβέρνησης; Ότι συγκαλύπτει. Δεν μπορεί να αποδεχόμαστε ένα πόρισμα για τις 119 από τις 120 σελίδες του. Γιατί στην 116η σελίδα λέει ρητώς και ούτε ότι το λέει ο Μητσοτάκης, ο Μαρινάκης και κάποιο κυβερνητικό στέλεχος. Είναι μια κατηγορία την οποία την διερευνά η Δικαιοσύνη, κάθε ενέργεια και κάθε παράλειψη, ότι έγιναν κακοί χειρισμοί στο πεδίο για τους οποίους χειρισμούς έχουν δοθεί απαντήσεις από τους επιχειρησιακούς γιατί τους έκαναν, ποιες ανάγκες είχαν εκείνη την ημέρα, να σηκώσουν βαγόνια, να δουν τις πρώτες ώρες αν υπάρχουν τραυματίες και στη συνέχεια αν υπάρχουν άλλοι σωροί. Η κατηγορία τότε ήταν ότι κρύβονται νεκροί. Θα αξιολογηθούν, όμως, από τη Δικαιοσύνη αυτές οι ενέργειες και όποιος δεν έχει κάνει καλά τη δουλειά του και το αποφασίσει αυτό η Δικαιοσύνη, θα είναι υπόλογος και θα τιμωρηθεί. Αλίμονο. Και είναι μια άλλη κατηγορία εντελώς διαφορετική να κατηγορεί η αντιπολίτευση την κυβέρνηση ότι έδωσε εντολή για μπάζωμα με δόλο, για συγκάλυψη. Την Τρίτη, οι βουλευτές μας και όλοι οι βουλευτές δεν θα πάνε στη Βουλή για να εξετάσουν τις καλές ή τις κακές, τις σωστές ή τις λανθασμένες ενέργειες στο πεδίο».
Ακόμα είπε ότι εγώ δεν θα έμπαινα σε μια ερμηνεία σχετικά με πολιτική χροιά της συγκεκριμένης συγκέντρωσης. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί θεωρώ ότι μειώνει σε έναν βαθμό την προσπάθεια όλου αυτού του κόσμου που πήγαν πέρα από κόμματα και χρώματα[…] πήγαν γιατί θέλουν απαντήσεις. Πήγαν γιατί θέλουν δικαιοσύνη, πήγαν γιατί θέλουν να κλείσει αυτό το εθνικό τραύμα».
« Νομίζω ότι άλλο ένα μήνυμα που βγήκε πολύ ηχηρά είναι να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις πολιτικές μας για πιο ασφαλείς σιδηροδρόμους, να ρίξουμε κι άλλες δυνάμεις, όσες περισσότερες μπορούμε, προκειμένου ακριβώς να έχουμε τις πιο ασφαλείς μεταφορές που θα μπορούσαμε να είχαμε ποτέ. Αυτό νομίζω είναι ένα γενικό μήνυμα και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται αυτή η κυβέρνηση με μια σειρά από μέτρα», κατέληξε.
Αναφορικά με το ποιος έδωσε τα 650.000 ευρώ για το μπάζωμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ως εξής: «Αυτό θα το βρει η έρευνα, εγώ δεν γνωρίζω ποιος πλήρωσε για τις ενέργειες αυτές. Και εμείς Δικαιοσύνη θέλουμε και να πληρώσουν οι ένοχοι θέλουμε και να μην συγκαλυφθεί κανείς, γιατί δεν υπάρχει κανένα συμφέρον συγκάλυψης. Η συγκάλυψη χτίστηκε ως αφήγημα από την αντιπολίτευση και πότισαν τον κόσμο, τον δικαιολογημένα οργισμένο κόσμο, με περαιτέρω ζητήματα πάνω σε κάποιες αιτιάσεις. […] Όποιος ευθύνεται για κακές ενέργειες που οδηγούν στο μπάχαλο, να πληρώσει, δεν έχω πει κάτι διαφορετικό. Επίσης, ακόμα και για τον κ. Τριαντόπουλο, επειδή μιλάμε για συγκάλυψη, έρχεται η κυβέρνηση και λέει επειδή θεωρεί αδύναμο το κατηγορητήριο του ΠΑΣΟΚ, “ελάτε να το συζητήσουμε στη Βουλή, θα κάνουμε δεκτό το αίτημά σας και θα κάνουμε προανακριτική”».
Κατόπιν, ο Μαρινάκης είπε: «Για το μπάχαλο, έχουμε 4 διώξεις, πριν από το πόρισμα, από τη Δικαιοσύνη. […] Αν χρειαστεί να είναι και άλλοι κατηγορούμενοι, θα είναι. Όποιον πει η Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση δεν θα μπει εμπόδιο να διερευνηθεί, οποιονδήποτε. Μακάρι να πάμε το συντομότερο δυνατόν σε δίκη, αλλά όχι βιαστικά». «Θέλουμε να δικαιωθούν οι συγγενείς των θυμάτων» Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Βλέπετε εμείς να μην σκύβουμε το κεφάλι; Να κουνάμε κανένα δάχτυλο, να μην απαντάμε; Εμένα αυτό το “να σκύψετε το κεφάλι”, με προσβάλλει, γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν σκύβει το κεφάλι στον πόνο αυτών των ανθρώπων. Δεν το δέχομαι να υπάρχει αυτή η κατηγορία. Επειδή θα μπορούσε και το δικό μου παιδί να ήταν σε αυτό το τρένο, θέλω αλήθεια για όλους. Δεν αντιδικούμε και δεν πρόκειται να το κάνουμε ποτέ με τους συγγενείς και θέλουμε να δικαιωθούν απόλυτα οι άνθρωποι αυτοί.
Ο Μαρινάκης, στη συνέχεια, ανέφερε: «Πολλοί δημοσιογράφοι και κόμματα της αντιπολίτευσης μετατρέπουν απαντήσεις κυβερνητικών στελεχών κατά της αντιπολίτευσης σε απαντήσεις κατά συγγενών που ποτέ δεν έχουμε στραφεί κατά συγγενών. […] Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και η δύναμή μας να είναι το επιχείρημα και η ανθρωπιά μας. Οι θέσεις στις οποίες καθόμαστε είναι προσωρινές. Δεν πρέπει να αντιδικούμε ούτε με τους συγγενείς, ούτε με την κοινωνία, αλλά πρέπει να απαντάμε όταν μας λένε δολοφόνους, όταν μας λένε ότι συγκαλύπτουμε λαθρέμπορους, στην αντιπολίτευση».
Στη συνέχεια, ο ίδιος υπογράμμισε πως «η Δικαιοσύνη διέταξε δεύτερη πραγματογνωμοσύνη και θα πάρουμε απάντηση για το εύφλεκτο υλικό», τονίζοντας πως «έχουν ληφθεί δείγματα από τον χώρο» και σημείωσε πως «όποιος δεν έκανε καλά τη δουλειά του, σχετικά με το μπάζωμα, που αλλοίωσε τον χώρο του δυστυχήματος, πρέπει να πληρώσει».
Τάκης Θεοδωρικάκος για Τέμπη: «Ταυτίζεται η κυβέρνηση με το αίτημα για αλήθεια και δικαιοσύνη»
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, το Σάββατο (1/3) υποστήριξε πως «ταυτιζόμαστε ανθρώπινα, κοινωνικά, ηθικά και πολιτικά με αυτό το αίτημα και ταυτίζεται συνολικά η κυβέρνηση με το αίτημα για αλήθεια και δικαιοσύνη», αναφερόμενος στα μεγαλειώδη συλλαλητήρια που έγιναν την Παρασκευή (28/2) για τα Τέμπη.
Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξή του στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» του MEGA, ο Θεοδωρικάκος ανέφερε: «Χθες σε ολόκληρη τη χώρα και σε όλο τον κόσμο έγιναν πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις. Είναι οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν γίνει ποτέ. Ήταν η δεύτερη επέτειος από μία εθνική τραγωδία. Η τραγωδία των Τεμπών έχει σημαδέψει τη χώρα, έχει σημαδέψει τους ανθρώπους που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα και ιδιαίτερα τους γονείς. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπούμε σε αντιδικία με τους γονείς. Δεν υπάρχει τίποτα πιο αξιοσέβαστο και συγκλονιστικό από ανθρώπους που έχουν χάσει τα ίδια τους τα παιδιά. Όλη η Ελλάδα έχει συγκλονιστεί από αυτό το τραγικό γεγονός και το χθεσινό μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Αλήθεια, Δικαιοσύνη και ποτέ ξανά. Ταυτιζόμαστε ανθρώπινα, κοινωνικά, ηθικά και πολιτικά με αυτό το αίτημα και ταυτίζεται συνολικά η κυβέρνηση με το αίτημα για αλήθεια και Δικαιοσύνη». Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Αυτή η κυβέρνηση επί της πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιούργησε τον ανεξάρτητο οργανισμό για τη διερεύνηση αυτών των αδικημάτων, κάτι που έλειπε από αυτή τη χώρα. Ο οργανισμός αυτός παρουσίασε, πριν από λίγες ημέρες, ένα πόρισμα που μιλάει πολύ αναλυτικά γιατί έχει συμβεί και που βρίσκονται οι ευθύνες. Τις απαντήσεις για όλα πρέπει να τις δίνει η Δικαιοσύνη με τον θεσμικό τρόπο. Για να μιλήσουμε για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, πρέπει να έρθει κατηγορία στη Βουλή και η Βουλή να αποφασίσει να δώσει κατηγορία σε συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο. Αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής».
Αναφερόμενος στις εικόνες έντασης που σημειώθηκαν στη μεγάλη συγκέντρωση της Αθήνας, αμαυρώνοντας τον ειρηνικό χαρακτήρα της διαδήλωσης, ο Θεοδωρικάκος είπε πως «το κράτος πήρε όλα τα μέτρα που έπρεπε για να συμβάλλει ώστε οι διαδηλώσεις αυτές να είναι ειρηνικές».
Ειδικότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε: «Χθες, ο ελληνικός λαός έκανε ειρηνικές διαδηλώσεις και το κράτος πήρε όλα τα μέτρα που έπρεπε για να συμβάλλει ώστε οι διαδηλώσεις αυτές να είναι ειρηνικές. Όταν πρέπει να διαχειριστείς 100 μπαχαλάκηδες που αμαύρωσαν τη συγκεκριμένη διαδήλωση κι επιχείρησαν να δημιουργήσουν πρόβλημα δεν είναι το πιο απλό πράγμα όταν μιλάς για μία τεράστια συγκέντρωση».
Τέλος, ο ίδιος τόνισε: «Όταν είναι 200 μπαχαλάκηδες σε μία συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, η διαχείριση που πρέπει να κάνει η Αστυνομία είναι πιο δύσκολη. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση ήθελε να γίνουν επεισόδια; Θέλαμε να είναι ειρηνικές διαδηλώσεις για να διασφαλίσουμε πλήρως το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών».