Την αξιοποίηση όλης της έκτασης του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου και την απόδοσή του στην τοπική κοινωνία, πλην των 150 στρεμμάτων που έχουν ήδη παραχωρηθεί στο υπουργείο Υγείας για την ανέγερση του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείο, διεκδικεί ο δήμος Παύλου Μελά.
Μάλιστα, η πρόταση της δημοτικής αρχής βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στα χέρια του ΤΕΘΑ και της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μέσω επιστολής που απέστειλε ο δήμαρχος Παύλου Μελά. Εντός των ημερών αναμένει ο κ. Δημήτρης Ασλανίδης την απάντηση του υπουργείου, η οποία, όπως ανέφερε, «θα αποτελέσει τη βάση για τη συζήτηση διεκδίκησης». Ξεκαθάρισε, επίσης, πως η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου θα έρθει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο τόσο με τις δημοτικές παρατάξεις όσο και τους τοπικούς φορείς και τις συλλογικότητες πολιτών.
Για την πρόταση του δήμου, ο κ. Ασλανίδης ενημέρωσε την περασμένη Τετάρτη το δημοτικό συμβούλιο, μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης και υπέγραψαν 14 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.
Όπως ανέφερε, παρουσιάζοντας την πρόταση του δήμου, εδώ και μήνες έχει ξεκινήσει η διεκδίκηση του πρώην στρατοπέδου, αναφέροντας πως οι θέσεις και απόψεις των πολιτών αποτελούν για τη διοίκηση «όπλα και εφόδια στη διαπραγμάτευση» με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΤΕΘΑ.
«Κατατεμαχίζεται το Καρατάσιου και δίνεται σε διάφορες κατευθύνσεις. Ήδη έχουν δοθεί 150 στρέμματα για την ανέγερση του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου, που είναι θετική εξέλιξη για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Ο υπόλοιπος χώρος είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης και της διεκδίκησής μας», υπογράμμισε ο δήμαρχος. Να σημειωθεί ότι το πρώην στρατόπεδο έχει συνολική έκταση 640 στρέμματα, εκ των οποίων τα 150 παραχωρήθηκαν για το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο. «Διεκδικούμε όλα τα υπόλοιπα στρέμματα, αυτή είναι η πρότασή μας. Κατά τρόπο που θα ικανοποιεί τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας», είπε και αναφέρθηκε στους βασικούς πυλώνες αξιοποίησής του που θα βασίζονται στην περιβαλλοντική αναβάθμισή του, την αειφόρο ενέργεια, την πολιτιστική κληρονομιά, την ιστορική και κοινωνική μνήμη και την ένταξη του χώρου στην αστική ζωή.
Απαντώντας αρχικά στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Ασλανίδης ξεκαθάρισε ότι οι συνομιλίες γίνονται με το ΤΕΘΑ και όχι με το υπουργείο Οικονομικών (σ.σ. υπάρχει διαμάχη μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και του ΥΠΕΘΑ για την κυριότητά του), καθώς το υπουργείο Άμυνας υπέδειξε η κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, όπως σημείωσε, το υπουργείο Άμυνας είναι αυτό που έχει ήδη υπογράψει τις συμβάσεις παραχώρησης και με το υπουργείο Υγείας για το νέο Ογκολογικό και με το υπουργείο Υποδομών για το εργοτάξιο του Flyover.
Το σχέδιο του δήμου για την αξιοποίηση του Καρατάσιου
Όραμα του δήμου, σύμφωνα με τον κ. Ασλανίδη, είναι η αξιοποίηση όλου του χώρου και ο δήμος να αποκτήσει ένα δεύτερο μεγάλο μητροπολιτικού χαρακτήρα πάρκου, όπως αυτό του Παύλου Μελά. «Θα μπορούμε να είμαστε ένας πράσινος δήμος, που όμοιός του δεν υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα», υπογράμμισε ο δήμαρχος, σημειώνοντας πως έχουν προηγηθεί δεκαετίες αγώνων και διεκδικήσεων από τις προηγούμενες διοικήσεις του δήμου και των πολιτών.
Ο δήμος στην επιστολή του προς το ΥΠΕΘΑ και το ΤΕΘΑ προτείνει μια σειρά από ενδεικτικές χρήσεις του χώρου του πρώην στρατοπέδου. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με το σχέδιο του δήμου, όπως το παρουσίασε ο κ. Ασλανίδης, είναι οι εξής:
– λειτουργική ενότητα πρασίνου και αναψυχής
– περιπατητικές διαδρομές
– ποδηλατόδρομοι
– θεματικοί χώροι
– πάρκα δεσποζόμενων ζώων
– skatepark
– αστικοί οπωρώνες και αστικοί λαχανόκηποι
– παρατηρητήρια και στεγασμένοι χώροι
– ελεύθεροι χώροι άθλησης
– υπαίθριο θέατρο και κινηματογράφο
– αναψυκτήρια
– χώροι για υπαίθριο παιχνίδι. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Ασλανίδης, «η μεγαλύτερη παιδική χαρά μπορεί να υπάρχει μέσα στο Καρατάσιου».
Στο σχέδιο του δήμου περιλαμβάνεται και πρόταση για χώρο εντός του πρώην στρατοπέδου, ως «ζώνη καινοτομίας», καθώς και χώροι φιλοξενίας επιχειρηματικής δραστηριότητας (νέων καινοτόμων επιχειρήσεων με φθηνό ή και καθόλου μίσθωμα). Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δήμαρχος, «ακόμα και μια πανεπιστημιακή σχολή μπορεί να εγκατασταθεί, όπως η Σχολή Καλών Τεχνών ή κάποια Σχολή που έχει να κάνει με το Πράσινο και το Περιβάλλον».
Ο δήμαρχος έστειλε μήνυμα ότι στόχος της διοίκησης είναι ο χώρος να μείνει μακριά από ιδιωτικά συμφέροντα. «Έχουμε τις κόκκινες γραμμές μας. Θα δούμε την πρόταση του υπουργείου, θα τη συζητήσουμε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και όλοι μαζί θα λάβουμε την όποια απόφαση», τόνισε ο κ. Ασλανίδης.
Οι θέσεις της αντιπολίτευσης
Να προσέξουμε από ποιους θα διεκδικήσουμε το πρώην στρατόπεδο συνέστησε ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης της παράταξης «Eυ πόλις» Δημήτρης Δεμουρτζίδης. Όπως ανέφερε, «είναι διαφορετική η διαπραγμάτευση με το υπουργείο Οικονομικών απ’ ό,τι με το υπουργείο Άμυνας». Υπενθύμισε όσα έγιναν επί διοίκησής του και κυρίως ότι πέτυχαν την έκδοση ΦΕΚ σύμφωνα με το οποίο το 75% είναι πράσινο και το 25% χρήσης υγείας, παιδείας κλπ. Υπογράμμισε επίσης ότι πέτυχαν μετά από πρότασή του να ανεγερθεί το Ογκολογικό Νοσοκομείο στο Καρατάσιου ώστε να δημιουργηθεί ένα Πάρκο Υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Δεμουρτζίδη, «σε περίπτωση που κερδίσει το στρατόπεδο το ΥΠΕΘΑ και θελήσει να πολεοδομήσει και να κτίσει στρατιωτικές κατοικίες, είναι υποχρεωμένο να δώσει στον δήμο το 50% εισφορά σε γη, εφόσον είναι ιδιοκτήτης, βάσει της νομοθεσίας». Ο πρώην αντιδήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος Σάκης Λαζαρίδης αναφέρθηκε αναλυτικά στα όσα έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια καθώς και στη δικαστική διαμάχη μεταξύ της Κτηματικής Υπηρεσίας και του Στρατού. «Το Καρατάσιου πρέπει να γίνει αστικό δάσος, το 75% με χαμηλό κόστος», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του ο Ιάκωβος Αβραμίδης, επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Ξανά», σημείωσε ότι το 2019 το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ο χώρος να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο. «Πέρασαν άλλα έξι χρόνια και ακόμα συζητάμε. Οφείλει η κυβέρνηση να δεχθεί την απόφαση του δήμου του 2019», ανέφερε, τονίζοντας ότι στα όπλα του δήμου είναι και η κινητοποίηση του κόσμου.
Νωρίτερα ο Μάριος Παλάντζας, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος και κατέθεσε το αίτημα συζήτησης για το Καρατάσιου, επισήμανε ότι καταστρατηγείται το Πολεοδομικό Σχέδιο το οποίο μιλάει για 75% πράσινο, τη στιγμή που ο υπουργός Άμυνας εξαγγέλλει το μεγαλύτερο οικιστικό πρόγραμμα του Στρατού, φωτογραφίζοντας και το Καρατάσιου. «Βλέπουμε ότι οι ίδιοι σχεδιασμοί εξελίσσονται και στο Καρατάσιου. Εάν δεν παρθούν μέτρα, γενικά από το Κράτος, θα μιλάμε για ένα δεύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, από τη σκοπιά ότι θα υπάρξει μια σύμβαση που θα αναιρεί τον χαρακτήρα του πάρκου ως ελεύθερο χώρο πρασίνου, μια σύμβαση που δεν θα συνοδεύεται με χρονοδιάγραμμα εργασιών ολοκλήρωσής του και χρηματοδότησης», τόνισε.