«Το συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναμένεται να προχωρήσει στην απόσυρση από το πόρισμα της κάθε αναφοράς γύρω από την πυρόσφαιρα» τόνισε το πρωί της Δευτέρας (7/4), ο πρόεδρος του Οργανισμού, Χρήστος Παπαδημητρίου, σαράντα μέρες μετά την δημοσιοποίηση του πορίσματος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημητρίου εξήγησε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι ο ίδιος είχε ζητήσει στις 26 Φεβρουαρίου να μην βγει στον αέρα το πόρισμα για την τραγωδία των Τεμπών πριν να δοθεί η αντίστοιχη μελέτη από το πανεπιστήμιο της Λωζάνης, το οποίο θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο στον συγκεκριμένο τομέα.

Όπως ανέφερε, όμως, ο Μπαρτ Ακού, μέλος της Επιτροπής Διερεύνησης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και νούμερο 2 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων, δήλωσε ότι αν δε βγει το πόρισμα, θα προχωρήσει ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου, κατηγορώντας τον ελληνικό οργανισμό ότι δεν αφήνει τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό να κάνει τη δουλειά του.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ο κ. Ακού στο κομμάτι για την πυρόσφαιρα, βασίστηκε σε ανεπίσημες συνομιλίες με ειδικούς από το πανεπιστήμιο της Γάνδης, κάτι που ανάγκασε το πανεπιστήμιο να δηλώσει ότι διαφωνεί με το πόρισμα.

Σε ερώτηση για το αν έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή του, ώστε να σταματήσει την έρευνα, απάντησε καταφατικά, διευκρινίζοντας ότι δεν προέρχονται από το εσωτερικό, αλλά από το εξωτερικό.

«Από την ημέρα της παρουσίασης του πορίσματος δέχθηκα απειλές, γιατί συνεχίζω να το ψάχνω. Απειλές ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός και τα στελέχη που ήρθαν στην Ελλάδα θα διαφοροποιηθούν από αυτό που λέω και θα με εκθέσουν ότι και καλά πάω να παρέμβω στο έργο τους. Από τον κ. Ακού και μάλιστα ειπώθηκαν ενώπιον πενταμελούς συμβουλίου με πτεράρχους εν αποστρατεία και ανώτατους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Αναστάσιος Δέδες, ο πραγματογνώμονας που συνέταξε έκθεση για το δυστύχημα η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η έκρηξη, κατά τη σύγκρουση των δύο τρένων, προκλήθηκε από έλαια σιλικόνης, επανήλθε και σε τηλεοπτική του εμφάνιση αμφισβήτησε το ενδεχόμενο ύπαρξης εύφλεκτης ύλης δηλώνοντας πως «αυτό είναι έωολο και αναπόδεικτο. Όταν κάνεις εικασία χωρίς στοιχεία, είναι κάτι που δεν μπορεί να σταθεί πουθενά, είναι απλώς μια θεωρία»

Σύμφωνα με τον κ. Δέδε: «Εγώ δεν είμαι ούτε χημικός ούτε χημικός μηχανικός. Εγώ παίρνω τα στοιχεία από το γενικό χημείο του κράτους. Το γενικό χημείο του κράτους είναι διαπιστευμένος φορέας. Δεν είναι ούτε ιδιώτης ούτε οποιοσδήποτε άλλος ο οποίος μπορεί να εκφράσει μια τεχνική άποψη. Το γενικό χημείο του κράτους είναι διαπιστευμένος φορέας, πρέπει να λαμβάνεις τα στοιχεία που είπε αυτό. Όταν λοιπόν το γενικό χημείο του κράτους λέει στην έκθεσή του ότι τα έλαια σιλικόνης όταν βρεθούν σε κατάσταση εκνεφώματος παρουσία ηλεκτρικού τόξου διασπώνται και παράγουν αναφλέξιμα αέρια, εγώ τι να πω ότι αυτό που λέτε κύριοι εσείς οι ειδικοί δεν είναι σωστό; Ή το πετάω στον κάλαθο των αχρήστων;».

Ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας θύματος της τραγωδίας στα Τέμπη, παρενέβη τηλεφωνικά στον αέρα του MEGA, ασκώντας δριμεία κριτική κατά του δικαστικού πραγματογνώμονα, κατηγορώντας τον για παραπληροφόρηση. «Τον κ. Δέδε του έχουν στείλει εξώδικα συγγενείς για την έκθεσή του εδώ και αρκετούς μήνες. Αν συνεχίσει να βγαίνει και να λέει αυτά που λέει, εννοείται ότι θα κινηθούμε νομικά εναντίον του. Να αποσύρει την έκθεσή του. Είναι μια έκθεση που δεν είχε όλα τα στοιχεία όταν έγινε. Εγώ νομίζω κάποιοι εσκεμμένα τον βγάζουν να τα λέει όλα αυτά. Γίνεται επικοινωνιακός πόλεμος τώρα», επισήμανε.

Παράλληλα και η πρόεδρος του συλλόγου θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού, προχώρησε σε μια εκτενή ανάρτηση, με την οποία καλεί τον δικαστικό πραγματογνώμονα Τάσο Δέδε να απαντήσει σε επτά ερωτήματα σχετικά το όσα υποστηρίζει ο ίδιος στο πόρισμά του σχετικά με την τραγωδία.

Η πρόεδρος του συλλόγου συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη εκφράζει ευθέως την ανησυχία της για τα «πραγματικά κίνητρα» του κ. Δέδε, επισημαίνοντάς του χαρακτηριστικά ότι «προφασίζεστε πως η πυρόσφαιρα —το τεράστιο μανιτάρι φωτιάς που όλοι είδαμε στις οθόνες μας και που κατέκαψε τα παιδιά μας— προκλήθηκε, δήθεν, από έλαια σιλικόνης. Επιμένετε, μάλιστα, ότι δεν υπήρχαν χημικές ουσίες, όπως οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες, στο μοιραίο εμπορικό τρένο των Τεμπών».