«Έχουμε κοινές αξίες, μοιραζόμαστε ένα κοινό συμφέρον» ανέφερε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν ζητήματα άμυνας, ενεργειακής συνδεσιμότητας και περιφερειακής σταθερότητας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πρωθυπουργοί επιβεβαίωσαν τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ και συζήτησαν την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας.
Επίσης, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Συρία, ο Λίβανος και η Ερυθρά Θάλασσα.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία των ενεργειακών έργων για τη σταθερότητα της περιοχής, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη διατήρησης της εκεχειρίας στον νότιο Λίβανο.
Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της απελευθέρωσης των ομήρων και της παύσης των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα, σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές διαρροές.
Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ / Προκλητική κίνηση η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ
Κατά την έναρξη της συνάντησής τους, οι δύο ηγέτες είχαν τον ακόλουθο διάλογο:
Μπενιαμίν Νετανιάχου: Καλώς ήρθατε Πρωθυπουργέ, καλέ μου φίλε Κυριάκο. Εδώ είναι δύο γαλάζια και λευκά που συναντιούνται. Είμαστε δύο αρχαίοι λαοί. Οι ελεύθεροι πολιτισμοί μας ξεκίνησαν από την Αθήνα και την Ιερουσαλήμ. Έχουμε κοινές αξίες και μοιραζόμαστε σήμερα ένα κοινό συμφέρον, αλλά και κοινές προκλήσεις. Πιστεύω ότι πολλές ευκαιρίες βρίσκονται ενώπιόν μας. Προσβλέπω στη συζήτηση μαζί σας.
Αλλάζετε την οικονομία της Ελλάδας. Διήλθαμε κι εμείς από μια παρόμοια διαδικασία. Οι δεσμοί μας ενισχύονται διαρκώς. Γνωρίζω πολλούς Ισραηλινούς που πηγαίνουν στην Ελλάδα, που επενδύουν στην Ελλάδα, κάτι που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης. Ανυπομονώ για την ευκαιρία να συζητήσουμε τις προκλήσεις για την ασφάλεια, τις οικονομικές ευκαιρίες και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες για μια διαρκή ειρήνη στην περιοχή μας, κάτι που ξέρω ότι επιθυμείτε.
Από μία δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο προς μια άλλη δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο, καλώς ήρθες, φίλε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ. Είναι πάντοτε χαρά μου να βρίσκομαι εδώ και να συζητώ μαζί σας. Πρόκειται για μια στρατηγική εταιρική σχέση που έχει σημαντικό βάθος, όπως επισημάνατε. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε προκειμένου να επαναφέρουμε την περιοχή μας σε κατάσταση ειρήνης.
Θέλουμε να εστιάσουμε, επίσης, στην οικονομική μας συνεργασία, αλλά και στην αμυντική μας συνεργασία, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς στην Ελλάδα. Προσβλέπω πραγματικά στη συζήτηση που θα έχουμε. Έχουμε πάντοτε πολύ ειλικρινή και ανοιχτή επικοινωνία. Σας ευχαριστώ πολύ που με δέχεστε σήμερα στην Ιερουσαλήμ.