Ενώ σήμερα ξεκινούν κινητοποιήσεις σε όλο τον πλανήτη για το δικαίωμα στη στέγαση, ο κ. Μητσοτάκης διατύπωσε χθες μία παγκοσμίως πρωτότυπη θεωρία για το πρόβλημα της στέγης: οφείλεται στην…οικονομική ανάπτυξη, αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης του. Ads Απίστευτο και όμως αληθινό, αυτό ακριβώς είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στο Πρώτο Θέμα:
«Καταρχάς, θέλω να θυμίσω πού βρισκόμαστε σήμερα, σε σχέση με το πού βρισκόμασταν πριν από πέντε ή πριν από δέκα χρόνια.
Πριν από δέκα χρόνια, εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την τότε κυβέρνηση, κανείς δεν συζητούσε για στεγαστικό πρόβλημα. Γιατί; Διότι οι τιμές των ακινήτων πολύ απλά ήταν στα τάρταρα. Ads Το στεγαστικό πρόβλημα προέκυψε ως αποτέλεσμα της οικονομικής δραστηριότητας, της αυξημένης ζήτησης για ενοίκια και της αύξησης της αξίας των ακινήτων. Άρα, αυτή είναι η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος, το αποτέλεσμα μιας οικονομίας η οποία πηγαίνει καλά».
Προσπερνάω το σημείο «της βαθιάς οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την τότε κυβέρνηση», λες και δεν είχε παραλάβει μια χρεοκοπημένη χώρα από τις προηγούμενες. Η οργουελική παραποίηση της ιστορίας, που υποτίθεται ότι στην Ελλάδα ξεκινάει το 2015, είναι άλλο θέμα.
Απορεί όμως κανείς πώς δεν έχουν σκεφτεί αυτή τη μεγαλοφυή ιδέα όλοι αυτοί που διαδηλώνουν σήμερα και αύριο σε 57 πόλεις, 22 χώρες και 4 ηπείρους, στη μεγαλύτερη στην ιστορία παγκόσμια κινητοποίηση για το δικαίωμα στη στέγαση.
Το πρόβλημα λοιπόν δεν οφείλεται στην απληστία των επενδυτικών κεφαλαίων που αγοράζουν το φιλέτα στις πόλεις, των αδίστακτων funds που προχωρούν στις εξώσεις, στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης ή στον υπερτουρισμό. Σε όλα αυτά με τα οποία συμπράττουν ή ανέχονται οι κυβερνήσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ελληνική.
Οφείλεται, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στη οικονομική «ανάπτυξη», με την οποία- και διεθνώς- οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι (και επενδύουν στις κατοικίες) και οι φτωχοί φτωχότεροι (και για αυτό δυσκολεύονται όλα και περισσότερο να νοικιάσουν ή να αγοράσουν σπίτι).
Oι χώρες που βλέπετε στο χάρτη, όπου θα γίνουν εκδηλώσεις σήμερα και αύριο, είναι οι τυχερές με την οικονομική ανάπτυξη. Οι άλλες οι φτωχές (Ιαπωνία, Ισλανδία, Καναδάς, Αυστραλία κλπ) ζηλεύουν την Ελλάδα και την οικονομική ανάπτυξη της.
Kαι τα λέει αυτά σε μία χώρα, όπου oι ιθαγενείς δαπανούν το υψηλότερο ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματός τους για στέγαση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για το 2023, το 35,2% του εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών κατευθύνεται σε δαπάνες στέγασης—όπως ενοίκια, δάνεια, λογαριασμούς κοινής ωφέλειας και συντήρηση κατοικίας—σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι 19,7% .
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Περίπου το 31% των Ελλήνων δαπανούν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για στέγαση, ποσοστό που θεωρείται «δυσβάστακτο» από τη Eurostat.
Αυτό το ποσοστό είναι σχεδόν τριπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 10,6%. Διευρύνοντας συνεχώς στην Ελλάδα τις κοινωνικές ανισότητες, που σχετίζονται άμεσα με την δυνατότητα απόκτησης/ πρόσβασης στη στέγη. * κάνοντας εγγραφή στο newsletter συμφωνείτε με τους όρους χρήσης της υπηρεσίας Moosend Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέτρο Σάντσεθ θα διαθέσει 1,3 δισ. ευρώ για την κατασκευή 15.000 νέων κατοικιών την επόμενη 10ετία, με συνοπτικές διαδικασίες. Στην Ελλάδα ο ομόλογος του πουλάει φούμαρα και οι “δημοσιογράφοι” τον κοιτούν με ανοιχτό το στόμα.
Κανείς πρωθυπουργός άλλης χώρας ή διεθνής εγκέφαλος δεν είχε διατυπώσει τη θεωρία της «οικονομικής ανάπτυξης». Όπως το βραβείο για το Νόμπελ Οικονομίας απονέμεται τον Οκτώβριο, ο κ. Μητσοτάκης έχει όλο το χρόνο για να υποβάλλει την υποψηφιότητα του. H εργασία του, πρέπει να έχει τίτλο: «Γιατί ο άνθρωπος των σπηλαίων δεν είχε πρόβλημα στέγης».