Δεν μου έκανε καμία εντύπωση που τέσσερις υπουργοί (Χατζηδάκης, Σκέρτσος, Γεωργιάδης, Μαρινάκης) έσπευσαν να υπερασπίσουν με δηλώσεις τους τη διευθύντρια σύνταξης του site iefimerida, επειδή κλήθηκε σε απολογία  από το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ. Εδώ οι Σαμαράς και Γεωργιάδης την είχαν υπερασπίσει σε δικαστήριο, για μια χοντροκομμένη δημοσιογραφική απάτη.

Πριν αναφερθώ σε αυτή την αποκαλυπτική ιστορία, να διευκρινίσω ότι ήταν μεγάλο λάθος του Πειθαρχικού Συμβουλίου να ελέγξει την κυρία Γιαννακά επειδή αρθρογράφησε («Μαρία Καρυστιανού, μήπως το έχει παρακάνει») κατά μιας γυναίκας που έχει δώσει το είναι της για την αλήθεια και τη Δικαιοσύνη. Το αντίθετο, να μην είχε επιτεθεί στην κ. Καρυστιανού, θα ήταν έκπληξη: οι δύο γυναίκες έχουν διαφορετικό κώδικα αξιών.

Σε ένα άρθρο του με αφορμή την προαναφερθείσα «πατάτα» του Πειθαρχικού, ο Γιώργος Καρέλιας έγραψε μια προσωπική του εμπειρία:

«Πριν από πέντε χρόνια αρθογραφούσα στην ιστοσελίδα iefimerida (μου το ζήτησαν, δεν το ζήτησα εγώ και με τη ρητή διαβεβαίωση ότι θα γράφω ελεύθερα και ανεμπόδιστα τη γνώμη μου). 

Η συνεργασία κράτησε ενάμιση μήνα, πρόλαβα να γράψω 24 άρθρα, τα περισσότερα ενοχλητικά για την κυβέρνηση. Το 25ο δεν δημοσιεύθηκε ποτέ. Η ιστοσελίδα είναι φιλοκυβερνητική, δεν άντεχε άλλο τέτοια κείμενα. Φυσικά, το κατήγγειλα και αποχώρησα. 

Για την ιστορία, το άρθρο είχε τον τίτλο ‘’Κλώνοι του Άδωνη και του Πλεύρη χαλάνε το ‘κεντρώο’ αφήγημα του Μητσοτάκη’’».

Πάω τώρα στην ιστορία της απάτης. Τον καλοκαίρι του 2022 η κυβέρνηση,  ήθελε να αλλάξει την ατζέντα από τις έρευνες του Ευρωκοινοβουλίου για τα pushbacks, στις οποίες είχα παίξει ενεργό ρόλο. Μάλλον ήθελε να πάρει και εκδίκηση, επειδή είχαμε προσκαλέσει στο Ευρωκοινοβούλιο την εισαγγελέα Διαφθοράς για το σκάνδαλο Novartis.

Έτσι στις 7 Ιουνίου , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου με κατήγγειλε με δήλωσή του επειδή «ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου… άκουγα με προσοχή τον κ. Αποστολόπουλο να υβρίζει την Ελλάδα». (κανονικά θα έπρεπε να ξύνω τη μύτη μου, να χασμουριέμαι κλπ). Ζήτησε από τον Α. Τσίπρα να πάρει θέση, να με διαγράψει, τα συνηθισμένα.

Ο κ. Οικονόμου αναφερόταν σε μια εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί ένα μήνα πριν (!), στις 10 Μαΐου, στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας «Μια δίκαιη δίκη για τον Μοχάμαντ». Στη δήλωση του, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν προσδιόριζε ούτε τον χρόνο ούτε τον τόπο της εκδήλωσης. Κάποιος έπρεπε να κάνει αυτό που λένε follow up. Να δώσει συνέχεια.

Τεμπέλικα εκ φύσεως, πολλά κυβερνητικά παπαγαλάκια επανέλαβαν αμάσητα τις κατηγορίες. Αντίθετα, το μόνο site που μερικές ώρες μετά ανέλαβε να  «ερευνήσει» την υπόθεση ήταν το iefimerida. Σε άρθρο της («Ο διασώστης Ιάσονας και ο ρόλος του Στέλιου Κούλογλου»), η κ. Γιαννακά έγραψε:

«Ενώ χθες το Ευρωκοινοβούλιο έβγαζε έκθεση κατά της Τουρκίας, με καταδίκη του καθεστώτος Ερντογάν και μήνυμα στήριξης σε Ελλάδα και Κύπρο, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, τι συνέβαινε σε διπλανή αίθουσα; Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος κατηγορούσαν την πατρίδα μας».

H κ. Γιαννακά είχε μεταθέσει τον τόπο της εκδήλωσης (από τις Βρυξέλλες στο Στρασβούργο), τον χρόνο της πραγματοποίησης (την είχε πάει ένα μήνα αργότερα), είχε αλλάξει το μέρος της εκδήλωσης («σε διπλανή αίθουσα») την ώρα της πραγματοποίησης της («τι συνέβαινε σε διπλανή αίθουσα;») και το περιεχόμενο της(«κατηγορούσαν την πατρίδα μας»).

Είχε δηλαδή καταπατήσει όλους τους δημοσιογραφικούς κανόνες για το τι είναι είδηση, που πρέπει να απαντάει στα πέντε ερωτήματα: γιατί, που, πώς, πότε. Μόνο το πέμπτο, το «ποιος» της είχε ξεφύγει. Αν δεν ήθελε να με συκοφαντήσει, θα το διέλυε και αυτό.

Το iefimerida και η Σ. Γιαννακά δεν δέχθηκαν να επανορθώσουν και έτσι φτάσαμε στα δικαστήρια. Το ενδιαφέρον είναι ότι στη δίκη που έγινε κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτό το άρθρο – ορισμός του fake news ήταν «ένα σοβαρό άρθρο γνώμης επί του προσφυγικού ζητήματος». Ο δε υπουργός της ΝΔ χρησιμοποίησε τη γνώριμη του τακτική της σουρεαλιστικής διαστρέβλωσης:

«το “διπλανή αίθουσα” που γράφει είναι μεταφορικό πράγμα. Για εμάς που ασχολούμαστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Βρυξέλλες – Στρασβούργο απέχουν αρκετά χιλιόμετρα μεταξύ τους είναι το ίδιο πράγμα. Δεν διαφέρει..», κατέθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

«Τώρα το αν είναι ένα μήνα πριν θέλω να είμαι ειλικρινής εγώ δεν έχω καταλάβει πού είναι ακριβώς το πρόβλημα. Δηλαδή το ότι έγινε ένα μήνα πριν τι αλλάζει»!

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών καταδίκασε την κ. Γιαννακά και ένα ακόμη στέλεχος του site iefimerida για την υπόθεση, αλλά το ερώτημα είναι πώς είναι δυνατόν ένας πρώην πρωθυπουργός (ο άλλος συγχωρείται για ευνόητους λόγους) δέχθηκε να υπερασπίσει μία τόσο καραμπινάτη δημοσιογραφική απάτη.

Την απάντηση ίσως δίνει η πρόσφατη ακαριαία  υποστήριξη της Σ. Γιαννακά όχι μόνο από τους τέσσερεις υπουργούς και άλλους παρατρεχάμενους, αλλά και από την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) που έβγαλε μάλιστα ανακοίνωση για το «ιερό δικαίωμά μας στην ελευθερογνωμία» , που απειλείται δήθεν από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

Δεν είναι μόνο ότι η κ. Γιαννακά δεν είναι μέλος της ΕΙΗΕΑ (που συγκεντρώνει ΜΟΝΟ τους ιδιοκτήτες των εφημερίδων) ούτε ότι δεν δουλεύει σε κάποια εφημερίδα. Είναι επίσης και το γεγονός ότι η ίδια ΕΙΗΕΑ δεν έχει αντιδράσει για σοβαρές υποθέσεις δημοσιογράφων, από τη δολοφονία Καραϊβάζ μέχρι τις παρακολουθήσεις.

Διαφωνώντας με την ανακοίνωση της Ένωσης του, ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης («Δημοκρατία», «Εστία», «Espresso», «Θεσσαλονίκη» και άλλα έντυπα) δήλωσε:

«Στο παρελθόν έχουν παραπεμφθεί δεκάδες δημοσιογράφοι και διευθυντικά στελέχη εφημερίδων στο Πειθαρχικό του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσιογράφων για πιο σημαντικούς λόγους όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου και δεν δείξαμε την ίδια σπουδή. Επίσης, πολλές εφημερίδες και εκδότες μέλη μας, κατά το παρελθόν, έχουν υποστεί σημαντικές διώξεις και δεν εκδώσαμε καμία ανακοίνωση». 

«Το iefimerida και η δημοσιογράφος Σοφία Γιαννακά, που είναι διευθύντρια σύνταξης στο συγκεκριμένο site ..θα δουλεύουν κανονικά την Τρίτη 8 Απριλίου που η ΕΣΗΕΑ έχει προκηρύξει απεργία. .. Το κάνουν δηλαδή σε κάθε απεργία του σωματείου», συνοψίζει την υπόθεση ο Δημήτρης Κανελλόπουλος στην Εφ. Συν.

«Η απεργοσπασία είναι ένας σοβαρός λόγος να κληθεί κάποιος στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, η άποψή του όμως σε ένα κείμενο γνώμης δεν είναι».

Πράγματι, αύριο Τρίτη ο δημοσιογραφικός κόσμος απεργεί. Αν η κυρία Γιαννακά και Σία σπάσουν ξανά την απεργία, το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ, αντί να κυνηγάει ανεμόμυλους,  θα αναλάβει τις ευθύνες του;

Y.Γ.  Για ένα σχετικό, πολύ σημαντικό θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου  ζήτησε από το Mega να απομακρυνθούν τρεις παρουσιαστές που φαίνεται πως ενοχλούν την κυβέρνηση.

Κόμματα (περιέργως, απουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ) και εκπρόσωποι ζήτησαν εξηγήσεις. Καμία ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιοκτητών Εφημερίδων;

Και στα σοβαρά τώρα: γιατί δεν διαψεύδει την είδηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος;