Περισσότεροι από 90 άνθρωποι πιστεύεται ότι είναι παγιδευμένοι στα ερείπια ενός κτηρίου κατοικιών στο Μανταλέι, τη δεύτερη πόλη της Μιανμάρ, η οποία επλήγη από τον χθεσινό ισχυρό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού.
Διαβάστε ακόμα – Η Μιανμάρ εκπέμπει SOS μετά τα 7,7 Ρίχτερ: Πάνω από 1000 οι νεκροί, χιλιάδες οι αγνοούμενοι
Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν επιζώντες σε ό,τι έχει απομείνει από το Sky Villa Condominium, ένα δωδεκαώροφο κτήριο που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.
«Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 44 ανασύρθηκαν ζωντανοί», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Ξεθάβουμε ανθρώπους με γυμνά χέρια» είπε στο BBC ομάδα διασωστών στο Μανταλέι.
«Περισσότεροι από 90 άνθρωποι θα μπορούσαν να βρίσκονται μέσα. Εξακολουθούμε να συλλέγουμε δεδομένα και κάτοικοι συνεχίζουν να μας ενημερώνουν ότι αναζητούν τα αγνοούμενα μέλη της οικογένειάς τους», πρόσθεσε.
Η βιρμανική χούντα έχει ήδη ανακοινώσει τον θάνατο περισσότερων από 1.000 ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά ο σεισμός κατέστρεψε τα συστήματα επικοινωνιών, καθιστώντας δύσκολη την εκτίμηση του μεγέθους της καταστροφής.
Το Μανταλέι, όπου ζουν περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι, απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από το επίκεντρο του χειρότερου σεισμού που έχει πλήξει τη Μιανμάρ εδώ και δεκαετίες.
Ο σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση των έξι από τους δώδεκα ορόφους του συγκεκριμένου κτηρίου κατοικιών.
DESTRUIÇÃO: Terremoto de 7,7 graus na Escala Richter atinge o Sudeste Asiático e deixa rastro de destruição e mortos. Em Mianmar, prédios desabaram e ruas foram danificadas. Há mortos. Tremor também sacudiu o Vietnã e a Tailândia. pic.twitter.com/DJY9bIvWaH
— Renato Souza (@reporterenato) March 28, 2025
Θα ξεπεράσουν τους 10.000 οι νεκροί
Αναλυτές του αμερικανικού ινστιτούτου γεωλογικών μελετών (USGS) εκτιμούν πως ο αριθμός των νεκρών στη Μιανμάρ ενδέχεται να ξεπεράσει τις 10.000 και ότι το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών θα υπερβεί το ΑΕΠ της χώρας.
Ο σεισμός κατέστρεψε δρόμους, γέφυρες και κτίρια στη Μιανμάρ, σύμφωνα με τη χούντα, ο ανώτατος στρατηγός της οποίας απηύθυνε χθες μια σπάνια έκκληση για διεθνή βοήθεια.
«Επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή στις πληγείσες περιοχές», ανέφερε σήμερα η χούντα σε μια δήλωση στα κρατικά ΜΜΕ. Η χούντα της Μιανμάρ έχει υποβάλει αίτημα για διεθνή βοήθεια – μια σπάνια έκκληση από ένα απομονωμένο καθεστώς.
Ομάδα διασωστών από την Κίνα έφθασε στην εμπορική πρωτεύουσα της Μιανμάρ Γιανγκόν, εκατοντάδες χιλιόμετρα από τις σκληρά πληγείσες πόλεις Μανταλάι και Ναϊπιτάου, την κτισμένη επί τούτου πρωτεύουσα της χώρας, όπου τμήματα ενός νοσοκομείου 1.000 κλινών έχουν υποστεί ζημιές.
Η Ρωσία, η Ινδία, η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη στέλνουν αεροπλάνα γεμάτα εφόδια και προσωπικό στη Μιανμάρ, που ρημάζεται από εμφύλιο πόλεμο μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021 που εκδίωξε την εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση.
«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και περισσότερη βοήθεια θα ακολουθήσει», δήλωσε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ.
Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα παράσχει αρχική ανθρωπιστική βοήθεια 2 εκατ. δολαρίων στη Μιανμάρ μέσω διεθνών οργανισμών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν τεταμένη σχέση με τον στρατό της Μιανμάρ και έχουν επιβάλει κυρώσεις σε αξιωματούχους της, περιλαμβανομένου του επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, δήλωσαν ότι θα παράσχουν βοήθεια.
Ο σεισμός, που σημειώθηκε περίπου την ώρα του μεσημεριανού φαγητού την Παρασκευή, επηρέασε μεγάλα τμήματα της χώρας, από τις κεντρικές πεδιάδες γύρω από τη Μανταλάι μέχρι τους λόφους Σαν, τμήματα του οποίου δεν τελούν πλήρως υπό τον έλεγχο της χούντας.
Στην Μπανγκόκ, σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρο, μία αποστολή διάσωσης ενέτεινε σήμερα τις προσπάθειές της να βρει εργάτες που εγκλωβίστηκαν κάτω από τα ερείπια ενός 33ώροφου πύργου που κατέρρευσε.
Οι αρχές χρησιμοποίησαν εκσκαφείς, drones και ειδικά σκυλιά στην προσπάθεια να βγάλουν τους 30 ανθρώπους είχαν εγκλωβιστεί εκεί, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 15 που εξακολουθούν να δείχνουν σημεία ζωής.
«Θα κάνουμε τα πάντα, δεν θα σταματήσουμε να σώζουμε ζωές, θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους πόρους», δήλωσε στο σημείο ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ Τσανττσάρτ Σιτιπούντ.
Εκατοντάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα σε πάρκα, όμως η κατάσταση βελτιώνεται σήμερα, είπε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP, kathimerini