Έναν Γολγοθά ανεβαίνει η Μιανμάρ μετά τα φονικά 7,7 Ρίχτερ που άφησαν πίσω τους 1.644 νεκρούς, 3.408 τραυματίες και 139 αγνοούμενους. Δεδομένου του στρατιωτικού νόμου ωστόσο ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι μεγαλύτερος, καθώς η χούντα των συνταγματαρχών ελέγχει όλες τις πληροφορίες και πλέον εμποδίζει τους δημοσιογράφους να φτάσουν στις πληγείσες περιοχές, επικαλουμένη λόγους ασφάλειας. 

Οι δορυφορικές φωτογραφίες της αμερικανικής αεροδιαστημικής εταιρείας Maxar αποτυπώνου το μέγεθος της τεράστιας καταστροφής, καθώς ολόκληρες γειτονιές και παγόδες έχουν ισοπεδωθεί και γέφυρες έχουν καταρρεύσει. 

Όσο περνούν οι ώρες οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί κάτω από τόνους τσιμέντου εξανεμίζονται, ωστόσο ένα θαύμα που συνέβη το βράδυ του Σαββάτου αναπτερώνει τις ελπίδες: μια 30χρονη γυναίκα, η Πίου Λάι Κάινγκ, απεγκλωβίστηκε από το 12ώροφο Sky Villa Condominium έπειτα από 30 ώρες. Στην ίδια πολυκατοικία τουλάχιστον 90 άνθρωποι πιστεύεται ότι ακόμη είναι μέσα στα ερείπια.

Σε άλλη περίπτωση στην ίδια πόλη οι συγγενείς ψάχνουν στα χαλάσματα κάποιο ίχνος από τους επιζώντες. Σε εξαώροφο κτηριο που κατέρρευσε μέσα σε δευτερόλεπτα, τουλάχιστον επτά άνθρωποι -δύο εκπαιδευτικοί και πέντε μαθητές- παραμένουν παγιδευμένοι στο εσωτερικό του κτηρίου. Άλλοι επτά σκοτώθηκαν και δύο ανασύρθηκαν ζωντανοί ώρες μετά τον σεισμό.

Διαβάστε ακόμη: Σεισμός στη Μιανμάρ: Τραγωδία δίχως τέλος στα χαλάσματα – Ξεπερνούν τους 1.600 οι νεκροί, διεθνής κινητοποίηση για βοήθεια

Στο σχολείο φοιτούσαν περίπου 200 μαθητές, ηλικίας 12-15 ετών. Το τρίμηνο είχε τελειώσει και, ευτυχώς, οι περισσότεροι από αυτούς είχαν φύγει. Όσοι βρίσκονταν στο ένα από τα δύο κτήρια του πρόλαβαν να φύγουν. Εκείνοι που βρίσκονταν στο άλλο και έκαναν πρόβες χορού για την επικείμενη γιορτή του νερού, το παραδοσιακό νέο έτος στη Μιανμάρ, παγιδεύτηκαν στα ερείπια.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι έχουν καταστραφεί κρίσιμες υποδομές, περιλαμβανομένων νοσοκομείων, πανεπιστημίων, ιστορικών και θρησκευτικών χώρων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για «τεράστια απειλή» για την υγεία και ετοιμάζεται να ενισχύσει την παρουσία του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε αποδέσμευση 2,5 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ ο ΟΗΕ ενέκρινε ποσό 5 εκατ. δολαρίων για την έναρξη επιχειρήσεων αρωγής.

Η ανάγκη για άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση σε πληγείσες περιοχές είναι επιτακτική, τόνισε το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων, αναφερόμενο σε ιστορικές παρεμποδίσεις ανθρωπιστικής βοήθειας από τη χούντα.

Πολλοί κάτοικοι της Μανταλέι διανυκτερεύουν σε υπαίθριους χώρους, είτε επειδή τα σπίτια τους έχουν καταρρεύσει είτε λόγω φόβου νέων δονήσεων.

Με πληροφορίες από Reuters