// ΔΗΜΟΦΙΛΗ 2.04.25, 17:58“Τσιμέντο” να γίνει… η υγεία μας στα χρόνια Μητσοτάκη- Γεωργιάδη! Πάνω από 61% των πολιτών δυσαρεστημένοι με το ΕΣΥ. 2.04.25, 15:40Μητσοτάκης: Φέρνει ένα “μνημόνιο” 25 δις εξοπλιστικά για να μας πει ότι απειλή για την Ελλάδα είναι η Ρωσία και όχι η Τουρκία! 2.04.25, 12:42Αλέξης Τσίπρας: Ιστορικά ο πολιτικός ηγέτης της Αριστεράς με τις μεγαλύτερες θετικές γνώμες! Μακράν δεύτερος ο Νίκος Κωνσταντόπουλος! Τι αποκαλύπτει η έρευνα της Public Issue 2.04.25, 11:01Αχαριστία Αχτσιόγλου που δεν μπορεί να αποδεχτεί ακόμα ότι δεν ηττήθηκε από τον Κασσελάκη αλλά από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ! 1.04.25, 11:18Χάσαμε τον Χρυσοχοίδη …οέοοο!
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί χρόνο για να λάβει τα κατάλληλα μέτρα – αντίποινα στην επιβολή των νέων δασμών σε αγαθά από την Ευρώπη που αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα εντός της ημέρας ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο Trump έχει καταστήσει σαφές πως οι ΗΠΑ θα εισαγάγουν δασμούς 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων από κράτη – που όπως λέει – «κερδίζουν εδώ και χρόνια από τις ΗΠΑ». Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανότατα θα χρειαστεί χρόνο για να αναλύσει το πλέγμα των μέτρων των ΗΠΑ» αναφέρει το Politico, επισημαίνοντας πως θα υπάρξει ειδική συνάντηση αύριο Πέμπτη 3 Απριλίου των πρεσβευτών της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής των υπουργών Εμπορίου της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα 7 Απριλίου προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις.
Όπως αναφέρει το Politico, οι Ευρωπαίοι ευελπιστούσαν πως με κάποιον τρόπο, θα μπορούσαν να αποφύγουν την επιβολή δασμών από τον Trump. «Ο Donald Trump είχε μια απλή προειδοποίηση για την Ευρώπη: Αγοράστε περισσότερο αμερικανικό αέριο αλλιώς θα σας χτυπήσω με εξοντωτικούς δασμούς. Ωραία, είπε η Ευρώπη. ας μιλήσουμε. Και τότε ο Trump επέβαλε τους δασμούς ούτως ή άλλως. Στην πραγματικότητα, οι συνομιλίες δεν ξεκίνησαν ποτέ. Σύμφωνα με τέσσερις αξιωματούχους της ΕΕ και διπλωμάτες με γνώση της κατάστασης, οι διαπραγματευτές ήταν μπερδεμένοι και απογοητευμένοι κάθε φορά που προσπαθούσαν να συζητήσουν για την ενεργειακή προσφορά του προέδρου των ΗΠΑ, προσκρούοντας συχνά σε έναν τοίχο γραφειοκρατίας και αδιαφορίας στην Ουάσιγκτον» υποστηρίζει το Politico.
Τώρα ο Trump ετοιμάζεται να επιβάλει σαρωτικούς δασμούς στο πλαίσιο της «Ημέρας της Απελευθέρωσης». Ήταν μια στιγμή που η Ευρώπη ήλπιζε να αποφύγει, προτείνοντας προληπτικά κάθε είδους διευκολύνσεις για να ηρεμήσει τον Trump και να αποφύγει μια οικονομική δίνη. Ψηλά στη λίστα ήταν η αγορά περισσότερου αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Ήταν το πρώτο πράγμα που πρότεινε η Ursula von der Leyen, μετά την εκλογή του Trump.Η προσφορά φαινόταν λογική. Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022, η ΕΕ αγοράζει όλο και περισσότερο αμερικανικό LNG – σχεδόν τριπλασιάζοντας τις εισαγωγές της για να αντισταθμίσει τις ενεργειακές απώλειες από τη Μόσχα. Η μηνιαία κατανάλωση έφτασε σε υψηλό ρεκόρ τον περασμένο μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Trump. Η Ευρώπη έκανε αυτό που είπε ο Trump ότι ήθελε: να αγοράζει περισσότερο αμερικανικό LNG. Οι αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι αυτό θα μπορούσε να τον κατευνάσει και να γλιτώσει τους δασμούς. Εξάλλου, στην πρώτη θητεία του Trump, η Ευρώπη είχε παγώσει τον εμπορικό πόλεμο με τη δέσμευση να αγοράσει περισσότερη σόγια και LNG. Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Ένας πιο ασυγκράτητος Trump διεξάγει σταυροφορία για να αναδιαμορφώσει την οικονομική τάξη – προς το παρόν, δηλαδή. Το μεγάλο μάθημα ήταν ότι η συμπαράσταση στις απαιτήσεις του Trump απλά δεν λειτουργεί.
Τις εβδομάδες μετά την εκλογή του Trump, η ΕΕ προσφέρθηκε να ξεκινήσει συνομιλίες για αγορές ενέργειας και η von der Leyen κάλεσε μια ομάδα αξιωματούχων για να διευθετήσει τα logistics. «Προτεραιότητα είναι να έχουμε μια συνομιλία, να εμπλακούμε νωρίς, να συζητήσουμε κοινά συμφέροντα και μετά να είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την επομένη της ορκωμοσίας του Trump. Το αμερικανικό LNG ήταν επίσης κεντρικό για τον προκάτοχο της von der Leyen, Jean-Claude Juncker.
Το 2018 ο πρόεδρος της Κομισιόν έπεισε τον Trump να σταματήσει τους προγραμματισμένους δασμούς με, μεταξύ άλλων, την υπόσχεση να ενισχύσει τις αγορές LNG από τις ΗΠΑ και να κατασκευάσει περισσότερα τερματικά για την εισαγωγή αμερικανικού αερίου. Αφού εκλέχθηκε για δεύτερη φορά ο Trump είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Η ΕΕ, όπως είπε τον Δεκέμβριο, πρέπει «να καλύψει το τεράστιο έλλειμμά της με τις ΗΠΑ με τη μεγάλης κλίμακας αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου. Διαφορετικά, θα έχουν μόνο δασμούς» (σημειώνεται ότι ΕΕ και ΗΠΑ έχουν στην πραγματικότητα μια σχετικά ισορροπημένη εμπορική σχέση όσον αφορά τα αγαθά και τις υπηρεσίες).
Ωστόσο, διπλωμάτες είπαν ότι δυσκολεύονται να βρουν ένα μονοπάτι επικοινωνίας κατόπιν των αλλαγών του προσωπικού και της μετατόπισης της δυναμικής εξουσίας εντός της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι προσπαθούν να προσδιορίσουν ποιοι είναι οι βασικοί άνθρωποι στην κυβέρνηση των ΗΠΑ με τους οποίους μπορούν να συνομιλήσουν για αυτά τα θέματα, καθώς όπως αναφέρουν «κάποιοι… μπορεί να μην είναι αυτό που λένε οι τίτλοι τους». Επιπλέον, επισημαίνεται πως η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, καθώς η κυβέρνηση Trump προτιμά να επικοινωνεί απευθείας με μεμονωμένες πρωτεύουσες της ΕΕ, παρόλο που οι Βρυξέλλες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην εμπορική πολιτική για τα 27 μέλη της.
«Ο Trump βλέπει την ΕΕ ως κάτι που υπάρχει μεταξύ αυτού και της υποταγής μεμονωμένων κρατών στην θέση του» αναφέρει Ευρωπαίος διπλωμάτης, υπογραμμίζοντας πως «η κύρια γέφυρα για εμάς ήταν οι εθνικές πρωτεύουσες.
Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία είναι πολύ καλά συνδεδεμένες και αυτές ήταν τα κανάλια που αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε». Δύο αξιωματούχοι από χώρες της ΕΕ δήλωσαν ότι είχαν εκφράσει στην Ουάσινγκτον την προθυμία τους να αγοράσουν περισσότερο αμερικανικό LNG, αλλά οι ΗΠΑ δεν πρόσφεραν καμία σαφήνεια σχετικά με το πώς θα λειτουργούσε μια συμφωνία ή τι θα έπαιρνε η Ευρώπη σε αντάλλαγμα. Πέρα όμως από τα διπλωματικά εμπόδια στο εξωτερικό, προκλήσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κρατών.
Πολλές χώρες της ΕΕ εξαρτώνται ήδη σε μεγάλο βαθμό από το αμερικανικό φυσικό αέριο και η αύξηση των εισαγωγών θα δημιουργούσε περισσότερα εμπόδια.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα», δήλωσε τον Ιανουάριο ο απερχόμενος αντικαγκελάριος της Γερμανίας Robert Habeck, σημειώνοντας ότι το 90% του LNG της χώρας του προέρχεται ήδη από πηγές των ΗΠΑ. Ορισμένες χώρες, πιο ευαισθητοποιημένες περιβαλλοντικά, προειδοποίησαν τις Βρυξέλλες ότι οποιαδήποτε συμφωνία ορυκτών καυσίμων με τις ΗΠΑ θα έβλαπτε τις προσπάθειες της ΕΕ να σώσει τον πλανήτη.
Ωστόσο, η Επιτροπή προχώρησε. Τον Φεβρουάριο, στέλεχος της ΕΕ δημοσίευσε ένα σχέδιο μείωσης των υψηλών τιμών ενέργειας που επιβαρύνουν τις τοπικές εταιρείες. Η στρατηγική περιλάμβανε μια προσφορά για την υποστήριξη μακροπρόθεσμων συμβάσεων με Αμερικανούς εξαγωγείς LNG – ακόμη και αύξηση της δυνατότητας έμμεσης υποστήριξης επενδύσεων σε υποδομές φυσικού αερίου των ΗΠΑ για καλύτερη πρόσβαση. Αυτό ενόχλησε τις πράσινες ομάδες, που υποστήριξαν ότι τέτοιες κινήσεις θα εγκλωβίσουν το μπλοκ στα ορυκτά καύσιμα για δεκαετίες και θα παρεμπόδιζαν την προγραμματισμένη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Πέρα από τις μη παραγωγικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου, οι δυνάμεις της αγοράς οδηγούν ήδη την ΕΕ και τις ΗΠΑ πιο κοντά στον τομέα της ενέργειας. «Η Ευρώπη πιθανότατα θα αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ φέτος, όχι λόγω γεωπολιτικών, αλλά λόγω της ανάγκης της ηπείρου να ανανεώσει τα αποθέματα ενόψει του ερχόμενου χειμώνα και επειδή περισσότερο αμερικανικό LNG έρχεται φέτος», δήλωσε η Laura Page, επικεφαλής ανάλυσης αερίου στην εταιρεία πληροφοριών Kpler. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας, η ΕΕ αντιμετωπίζει έλλειμμα εφοδιασμού με φυσικό αέριο και θα ολοκληρώσει τον χειμώνα με τις δεξαμενές της γεμάτες μόνο κατά το ένα τρίτο. Αυτό οφείλεται σε «έναν κρύο και απάνεμο χειμώνα σε συνδυασμό με ένα σοκ εφοδιασμού από τη Ρωσία στην αρχή του έτους», όταν έληξε ένα σημαντικό σύμφωνο διαμετακόμισης που επέτρεπε στη Μόσχα να μεταφέρει προμήθειες στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. Αυτό έφερε την Ουάσιγκτον σε προνομιακή θέση. Τα νέα εργοστάσια LNG στο Plaquemines στη Λουιζιάνα και το Corpus Christi στο Τέξας, τα οποία ολοκληρώθηκαν υπό την προηγούμενη κυβέρνηση, έχουν επίσης εξασφαλίσει ότι υπάρχει αρκετή χωρητικότητα για την κάλυψη της ζήτησης. Η αρχή και όχι το τέλος των διαπραγματεύσεων: Τα στοιχεία της Kpler δείχνουν ότι οι αμερικανικές εισαγωγές φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί απότομα τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ρεκόρ 5,59 εκατομμυρίων μετρικών τόνων τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Το ερώτημα είναι πόσο σοβαρά μπορούμε να πάρουμε τα σχέδια του Trump για δασμούς», δήλωσε ο Ajay Parmar, αναλυτής της εταιρείας πληροφοριών εμπορευμάτων ICIS. «Όπως συμβαίνει με όλα, αυτές οι κινήσεις μπορούν πάντα να θεωρηθούν ως η πραγματική αρχή των διαπραγματεύσεων και όχι ως το τέλος». Αλλά προς το παρόν, τουλάχιστον, ο Trump δεν φαίνεται πρόθυμος να ακούσει πολλά για την ενέργεια, αφήνοντας την Ευρώπη να αντιμετωπίζει μια οικονομική αναταραχή και να αναρωτιέται τι άλλο, θα μπορούσε να λειτουργήσει.
Στην Ευρώπη, το δέλεαρ της επιστροφής στη φθηνή ενέργεια είναι πάντα παρόν, και αυτή η συζήτηση γίνεται ευκολότερη καθώς η κυβέρνηση Trump στις ΗΠΑ πιέζει σκληρά για διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός με τη Ρωσία.
Ανώτεροι Γερμανοί πολιτικοί ζητούν ήδη την αναθέρμανση των σχέσεων με τη Ρωσία. Για παράδειγμα, ο Michael Kretschmer, υψηλόβαθμο στέλεχος των κεντροδεξιών Χριστιανοδημοκρατών του Friedrich Merz, υποστηρίζει τώρα ότι οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας είναι «εντελώς ξεπερασμένες», καθώς έρχονται όλο και πιο ανοιχτά σε αντίθεση με «αυτό που κάνουν οι Αμερικανοί». Οι Financial Times σε νέο δημοσίευμά τους αναφέρουν τα λόγια του Kretschmer στο γερμανικό πρακτορείο τύπου DPA ως εξής: «Όταν συνειδητοποιείς ότι αποδυναμώνεις περισσότερο τον εαυτό σου παρά τον αντίπαλό σου, τότε πρέπει να σκεφτείς αν όλο αυτό είναι σωστό».
Το ίδιο δημοσίευμα παρατήρησε τις αναμενόμενες άμεσες αντιδράσεις για τις δηλώσεις ως εξής: Ο Kretschmer, ο οποίος είναι επίσης από καιρό αντίπαλος των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία, είναι ο τελευταίος σε μια σειρά από στελέχη τόσο του κεντροδεξιού CDU του Merz όσο και των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών που έχουν δημοσιοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες εκκλήσεις για την αναθέρμανση των οικονομικών ή ενεργειακών δεσμών με τη Ρωσία. Αυτό έχει δημιουργήσει πρόβλημα για τον Merz -ο οποίος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας- καθώς και για τους πιθανούς εταίρους του στον συνασπισμό στο SPD, σε μια εποχή που προσπαθεί να εμφανιστεί ως ισχυρός εταίρος για την Ουκρανία και την Ευρώπη. Το κόμμα των Πρασίνων της Γερμανίας, το οποίο τάσσεται έντονα υπέρ του Κιέβου, κάλεσε την Κυριακή τον Merz να πατάξει τους «φίλους του Putin» στο κόμμα του. Αλλά ο ίδιος ο Merz δεν έχει προσπαθήσει ενεργά να φιμώσει αυτή την αυξανόμενη επιθυμία ορισμένων πολιτικών κύκλων για προσέγγιση με τη Ρωσία.
Αλλά το Bloomberg ανέφερε τη Δευτέρα: «Ο συμπρόεδρος του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας και επικρατέστερος υποψήφιος για να γίνει ο επόμενος υπουργός Οικονομικών, Lars Klingbeil, απέρριψε τις φημολογίες σχετικά με την επανέναρξη των παραδόσεων αερίου από αγωγούς της Ρωσίας μετά από μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία». Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies, Patrick Pouyanne, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα: «Δεν θα με εξέπληττε αν δύο από τα τέσσερα (επέστρεφαν) στη ροή, όχι τέσσερα από τα τέσσερα», δήλωσε ο Patrick Pouyanne σε εκδήλωση του κλάδου στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, το Βερολίνο, όπως μεταδίδει το Reuters. «Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να είμαστε ανταγωνιστικοί έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου με το LNG που έρχεται από οπουδήποτε», πρόσθεσε το στέλεχος.
Εν τω μεταξύ, τόσο η Ουγγαρία όσο και η Σλοβακία όχι μόνο συνεχίζουν να παρακάμπτουν την Ουκρανία για εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου -αφού η Ουκρανία διέκοψε τη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου την 1η Ιανουαρίου- αλλά στην πραγματικότητα ενισχύουν αυτές τις προμήθειες. Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το συνοριακό σημείο διασύνδεσης Veľké Zlievce/Balassagyarmat από την Ουγγαρία προς τη Σλοβακία έχει τεθεί σε πλήρη δυναμικότητα λόγω της διακοπής μέσω της Ουκρανίας.
«Καταφέραμε να λύσουμε το πρόβλημα της προμήθειας φυσικού αερίου στη Σλοβακία και την Ουγγαρία, παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία μας δημιούργησε πολύ σοβαρές δυσκολίες. Για να εξασφαλίσουμε αξιόπιστες προμήθειες φυσικού αερίου στη Σλοβακία μέσω της Ουγγαρίας, ακόμη και με την παύση της διαμετακόμισής του μέσω της Ουκρανίας, έπρεπε να αυξήσουμε τη χωρητικότητα του συνδετικού αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών μας», δήλωσε ο ΥΠΕΞ σε συνέντευξη Τύπου.
«Σήμερα, ο αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Ουγγαρίας και Σλοβακίας λειτουργεί με αυξημένη χωρητικότητα. Έχουμε πλέον αυξήσει τη χωρητικότητα αυτού του αγωγού κατά 900 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Μέχρι τώρα, μεταφέρονταν 2,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μεταξύ των δύο χωρών ετησίως. Από σήμερα, ο όγκος αυτός θα αυξηθεί σε 3,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα», σημείωσε ο Szijjarto. Πρόσθεσε ότι «σε σύγκριση με τον περσινό όγκο ρεκόρ, ο όγκος του φυσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω Ουγγαρίας στη Σλοβακία αυξήθηκε κατά 50% τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους».
ΠΗΓΗ: bankingnews.gr