Η Τουρκία είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στα τροχαία ατυχήματα: Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Μάιο του 2024 από την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TUIK), σημειώθηκαν 1.314.136 τροχαία ατυχήματα στα οποία σκοτώθηκαν 6.548 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 350.855 άνθρωποι σε ένα χρόνο.

Όμως το φορτηγό του Προέδρου που παρέσυρε τον κ. Δήμαρχο δεν ήταν καθόλου αιτία ατυχήματος. Γιατί τα φρένα του φορτηγού δεν λειτουργούν και ο οδηγός είναι αδέξιος.

Η σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, κ. Εκρεμ Ιμάμογλου (53 ετών), στις 19 Μαρτίου τάχα ήταν «το αποτέλεσμα μιας συνωμοσίας που στηνόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα», διευκρινίζει ο Μπαρίς Τέρκογλου, αρθρογράφος της εφημερίδας Cumhuriyet (Αντιπολίτευση, κεμαλική) που πρόσκειται στον Ιμάμογλου.

Σχεδόν 2000 αστυνομικοί εισέβαλαν τα ξημερώματα στα σπίτια των 106 κατηγορουμένων. Το Διαδίκτυο έχει επιβραδυνθεί από τις αρχές.

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης κατέσχεσε όλα τα ιδιωτικά ακίνητα του Ιμάμογλου καθώς και αυτά του Μουράτ Ονγκούν, Διευθύνοντος Συμβούλου της Medya Istanbul, μιας εταιρείας του Δημαρχείου.

Αρκετοί σταθμοί του μετρό της Κωνσταντινούπολης έχουν κλείσει. Η διοικητική διαχείριση του μετρό μεταφέρεται από τον Δήμο στο Υπουργείο Μεταφορών.

Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έχασε 10 μονάδες και όλες οι εργασίες ανεστάλησαν για περισσότερες από τρεις ώρες. Η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 10% της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου και του ευρώ. Νέο ρεκόρ έσπασε και η τιμή του χρυσού. Η Stanley Morgan, η μεγάλη αμερικανική επενδυτική τράπεζα, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί οριστικά από το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Εκλεγμένος δήμαρχος τον Μάρτιο του 2019 για πρώτη φορά με 13.000 ψήφους διαφορά, ο Ιμάμογλου είδε το παλάτι του Ερντογάν με τη βοήθεια των δικαστών του να πετυχαίνει να ακυρώσει αυτές τις εκλογές. Όμως εξελέγη εκ νέου με 800 χιλιάδες ψήφους τον Ιούνιο του 2019.

Μια πολύ ενεργητική και χαρισματική προσωπικότητα, κατάφερε επίσης να τοποθετήσει τον υποψήφιο του (κ. Οζγκούρ Οζέλ) τον Νοέμβριο του 2023 επικεφαλής του κόμματός του CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, 134 έδρες στην Εθνοσυνέλευση από το σύνολο των 593) κατά το τελευταίο Συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ήδη κατακριθείς λόγω της καταγωγής του από τη Μαύρη Θάλασσα -«Πόντιος, άρα Έλληνας!», λένε οι υποστηρικτές του Ερντογάν- φιλελεύθερος, κεντρώος, μετριοπαθής αλλά πάνω απ’ όλα κοσμικός, μπορεί να τα πάει καλά με οποιονδήποτε, σύμφωνα με τους αντιπάλους του.

Ως επικεφαλής της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, διαχειρίζεται έναν προϋπολογισμό 415 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ). Ο Ερντογάν δέχτηκε σκληρό πλήγμα όταν έχασε τον δήμο της Κωνσταντινούπολης μαζί με αυτούς της Άγκυρας, των Αδάνων… Συνολικά, 6 μητροπόλεις και 23 μεγάλες πόλεις.

Οι δήμοι στην Τουρκία είναι τα προπύργια των πολιτικών κομμάτων ως οικονομική πηγή, ως πάροχοι θέσεων για προσλήψεις των στελεχών τους και ως ταμείο για την υποστήριξη των φιλικών ΜΚΟ.

Ο κ. Ιμάμογλου προετοιμαζόταν για τουλάχιστον 6 μήνες για τις προεδρικές εκλογές του 2028. Έκανε περιοδεία στις πόλεις της Ανατολίας. Ήταν τουλάχιστον 10 μονάδες μπροστά από τον Ερντογάν ακόμη και σε δημοσκοπήσεις που χρηματοδοτήθηκαν από το καθεστώς. Το κόμμα του ήθελε να οργανώσει εσωτερική ψηφοφορία την Κυριακή 23 Μαρτίου για να προτείνει τον υποψήφιο, μια πρωτοβουλία που είχε ήδη απαγορευτεί από τον Νομάρχη. Ο συντηρητικός-εθνικιστής δήμαρχος της Άγκυρας κ. Μανσούρ Γιαβάς θα εξακολουθούσε να είναι υποψήφιος.

Η εισαγγελία του Ερντογάν έχει συντάξει ένα πολύ μεγάλο κατηγορητήριο κατά του Ιμάμογλου. Οι δύο κύριες κατηγορίες είναι «βοήθεια και στενή συνεργασία με αυτονομιστές τρομοκράτες» (επειδή το CHP είχε συνάψει τοπικές συμμαχίες με ορισμένα μέλη του Κουρδικού Κόμματος, του DEM, για να εκλεγούν δήμαρχοι με τις λίστες του CHP) και διάφορες φερόμενες ως παράνομες πράξεις που διαπράχθηκαν στη διοίκηση του δήμου.

Το καθεστώς είχε ήδη απειλήσει τον Ιμάμογλου, όταν το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, αν και δεν είχε την εξουσία, κήρυξε το δίπλωμά του άκυρο στις 18 Μαρτίου, επινοώντας περίπλοκα και πολύ αμφισβητήσιμα νομικά-γραφειοκρατικά προσχήματα.

Το πανεπιστημιακό δίπλωμα του Προέδρου Ερντογάν, το πρωτότυπο του οποίου δεν έχει δει κανείς, αποτέλεσε επίσης αντικείμενο συζήτησης από τότε που εξελέγη για πρώτη φορά Πρόεδρος το 2014.

– Κάποιος που δεν έχει πτυχίο πανεπιστημίου αμφισβητεί το πραγματικό πτυχίο του δημάρχου μας, είπε ηγέτης του CHP.

Η αντίδραση κατά της σύλληψης του Ιμάμογλου ήταν έντονη αλλά όχι πολύ μαζική, γιατί το καθεστώς απαγόρευσε όλες τις διαδηλώσεις σε δημόσιους δρόμους και συνελήφθησαν αρκετές δεκάδες άτομα. Ήταν κυρίως φοιτητές, που οργάνωσαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα. Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης στην πλατεία Σαρατσάνε.

Η ηγεσία του CHP, πάντα «από τον φόβο της αντιπρόκλησης», δεν ενθαρρύνει την ελεύθερη έκφραση στους δρόμους. Είναι ικανοποιημένη από τις γραπτές και προφορικές δηλώσεις στις οποίες τονίζει την έλλειψη δημοκρατίας, την παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Συντάγματος. Το CHP σκύβει το λαιμό του στις επιθέσεις του καθεστώτος και εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Τουρκία διέπεται από το κράτος δικαίου.

Από την πλευρά τους, οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Κούρδων που επίσης αρχίζουν να χάνουν την ελπίδα τους για την ειρηνική λύση του κουρδικού προβλήματος, πιστεύουν ότι οι βομβαρδισμοί της τουρκικής αεροπορίας στη Βόρεια Συρία κατά των Κούρδων και η σύλληψη του κ. Ιμάμογλου «είναι εμπόδια στον δρόμο της ειρήνης».

«Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων στην αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένων ακαδημαϊκών, διανοουμένων και δημοσιογράφων, δεν έχουν ακόμη κατανοήσει την πραγματική φύση της δικτατορίας. Μιλούν ακόμα για νόμο, για δημοκρατία, για ειρήνη και κυρίως για ανατροπή του Ερντογάν μέσω εκλογών. Ενώ μπροστά τους υπάρχει μια δύναμη που είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα, και που κάνει τα πάντα, για να μην εγκαταλείψει το Παλάτι της. Επιπλέον, στην πράξη, έχει τη δύναμη να μην διοργανώνει εκλογές!» καταλήγει ένας καθηγητής νομικής εξόριστος στη Γερμανία. Ολοκληρώνει με τους στίχους του ποιητή Ναζίμ Χικμέτ: «Δε μοιάζει με κανένα φόβο, ο φόβος εκείνου που ξεπουλάει το λαό του».