Η εορταστική περίοδος του Πάσχα τελείωσε και ομολογουμένως στο Αγρίνιο και τις γύρω περιοχές βρέθηκε αρκετός κόσμος, ετεροδημότες και επισκέπτες.
Το μείζον ερώτημα ωστόσο είναι το ποιο ήταν το «αποτύπωμα» που άφησαν στην τοπική αγορά.
Εστίαση και εμπόριο, βασικοί πυλώνες στην οικονομία του Αγρινίου, κλήθηκαν να δώσουν το στίγμα των ημερών. Οι εκπρόσωποί τους μίλησαν στον Παναγιώτη Τσακανίκα και στην ραδιοφωνική συχνότητα του Antenna Star.
Ο Σωκράτης Κωστίκογλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων και Επιχειρηματιών Δήμου Αγρινίου, ανέφερε:
«Πράγματι, η Μεγάλη Εβδομάδα καθορίζει τον τζίρο στις επιχειρήσεις. Οι προσδοκίες για το εμπόριο ήταν μεγάλες. Σίγουρα δεν επιβεβαιώθηκαν για τις επιχειρήσεις. Κόσμος πολύς, αν και θα βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα προσεχώς, τις τελευταίες μέρες ήρθε. Η εστίαση είχε την τιμητική της, εμείς οι έμποροι κοιτάμε αν ο κόσμος κρατάει τσάντες. Δεν ήταν αυτό που περιμέναμε. Υπήρχαν κλάδοι, όπως τα παιδικά, που είχαν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και κίνηση. Το σύνολο των επιχειρήσεων, ιδίως ένδυση και υπόδηση δεν είχαν την κίνηση που περίμεναν ώστε να πάρουν ανάσες. Η γενικότερη εικόνα είναι ότι δεν ικανοποιήθηκαν οι προσδοκίες. Είναι η ίδια εικόνα που υπάρχει σε όλες τις τοπικές αγορές. Υπάρχει αλλαγή προτεραιοτήτων στους καταναλωτές, δεν επιλέγουν να έχουν καταναλωτικές δαπάνες σε διαρκή αγαθά. Βεβαίως και η ακρίβεια έχει περιορίσει τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Σημαντικός παράγοντας είναι και η ενέργεια. Έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες, σε συνδυασμό με το ηλεκτρονικό εμπόριο που έχουν πάρει σημαντικό μερίδιο της αγοράς. Εκτιμούμε τους καταναλωτές που στηρίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις».
Ο κ. Κωστίκογλου επισήμανε ότι ενόψει υπάρχει μία δύσκολη περίοδος για τους εμπόρους. «Από τη μία υπάρχει η πτώση του τζίρου και από την άλλη ένα φορολογικό σύστημα που μας τιμωρεί και μας εξοντώνει. Το λιανικό εμπόριο δεν είναι στα ύποπτα προς φοροδιαφυγή επαγγέλματα. Ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης είναι σύστημα που μας αδικεί. Θα πρέπει να λάβει η πολιτεία υπόψιν της ότι αυτές οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν», σχολίασε.
Από μεριάς του, ο πρόεδρος της Εστίασης του Αγρινίου, Κώστας Ναστούλης έκανε λόγο για μία ικανοποιητική περίοδο σε ότι αφορά τον κλάδο.
«Η φετινή πασχαλινή περίοδος ξεκίνησε κάπως συγκρατημένα. Την Μεγάλη Πέμπτη ξεκίνησε η πραγματική ροή, κορυφώθηκε μέχρι την δεύτερη μέρα του Πάσχα, σε όλα τα καταστήματα του κλάδου. Έντονη η παρουσία του κόσμου στα μαγαζιά αλλά δεν υπήρχε αντίκρισμα στην κατανάλωση. Η πρώτη εικόνα είναι ότι είμαστε στα ίδια με πέρυσι. Πέρυσι υπήρχε η ιδιομορφία ότι ακολούθησε του Αγίου Γεωργίου και η Πρωτομαγιά. Κερδίσαμε μέρες. Βέβαια, το γενικό κλίμα μας αφήνει ικανοποιημένους. Ο κόσμος είναι συγκρατημένος από την οικονομική κατάσταση, μην το ξεχνάμε. Στα μαγαζιά της επαρχίας και ιδίως του Αγρινίου, σε σχέση με μεγάλες πόλεις, πρώτες ύλες και άλλα έξοδα είναι ίδιο το κόστος. Η διαφορά είναι στο ενοίκιο. Εμείς κοιτάμε να κρατούμε σταθερές τις τιμές, να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του κόσμου. Οι όποιες ανατιμήσεις δεν γίνονται με σκοπό το κέρδος. Γίνονται ώστε να είμαστε βιώσιμοι αλλά να επισκέπτεται και ο καταναλωτής τα καταστήματά μας. Μας επηρεάζει ότι δεν έχουμε σταθερή ροή», τόνισε.
«Καφές, φαγητό και ποτό, αυτή ήταν η σειρά της κίνησης. Στο ποτό δεν πιάσαμε τα νούμερα που θέλαμε ως κλάδος», προσέθεσε.
Σε ότι αφορά τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, ο κ. Ναστούλης έκανε λόγο για κάτι που δεν το ήθελε κανείς. «Το να καλείσαι να πληρώσεις χιλιάδες ευρώ αναδρομικά δημιουργεί πρόβλημα στην αγορά. Κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα χωρίς να είναι σε θέση οι επιχειρήσεις να το υπηρετήσουν αυτό. Η Ελλάδα προσπαθεί να γίνει Σουηδία σε λίγους μήνες, δεν είναι εφικτό αυτό», τόνισε.
Παράλληλα, ο κ. Ναστούλης αναφέρθηκε στους ελέγχους που διενεργήθηκαν στα καταστήματα το προηγούμενο διάστημα για κρούσματα φοροδιαφυγής και κατέληξε ότι ο κλάδος πήρε μία βαθιά ανάσα. «Δυστυχώς περιμένουμε αυτές τις εορταστικές 15-20 ημέρες του χρόνου για να μαζέψουμε υποχρεώσεις. Μακάρι να ήταν καλύτερα τα πράγματα που η καθημερινή μας ροή να ήταν τόσο καλή ώστε αυτές οι μέρες να ήταν το κερασάκι. Στις καθημερινές τα μαγαζιά μας είναι πολλά, στις γιορτές είμαστε πολύ λίγοι. Υπάρχει όγκος δουλειά, δεν μπορούμε να βρούμε προσωπικό εξειδικευμένο. Θα έχουμε σοβαρό θέμα», κατέληξε.