Απεβίωσε ο Πάπας Φραγκίσκος  σε ηλικία 88 ετών, όπως έγινε γνωστό το πρωί της δεύτερης μέρας του Πάσχα από το Βατικανό.

«Στις 7:35 σήμερα το πρωί, ο Επίσκοπος της Ρώμης, Φραγκίσκος, επέστρεψε στο σπίτι του Κυρίου. Ολόκληρη η ζωή του ήταν αφιερωμένη στην υπηρεσία του Κυρίου και της Εκκλησίας του» δήλωσε ο καρδινάλιος, Κέβιν Φάρελ, στην ανακοίνωσή του.

Ο ποντίφικας, κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, είχε νοσηλευτεί λόγω μιας πολύπλοκης λοίμωξης των πνευμόνων. Υποβλήθηκε επίσης σε μεταγγίσεις αίματος καθώς οι εξετάσεις έδειξαν αναιμία, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Βατικανό. Το απόγευμα του Σαββάτο, υπέστη παρατεταμένη ασθματική αναπνευστική κρίση, η οποία απαιτούσε χορήγηση υψηλών ροών οξυγόνου, όπως ανακοίνωσε το Βατικανό.

Παρόλο που παρουσίασε προσωρινά βελτίωση, με αποτέλεσμα να πάρει εξιτήριο και να μπορεί να πραγματοποιήσει δημόσιες εμφανίσεις (σ.σ.: χθες ήταν η τελευταία του δημόσια εμφάνιση), η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα να καταλήξει σήμερα.

Ήδη πιστοί έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται ήδη στο Βατικανό για να αποτίσουν φόρο τιμής.

Δείτε Live από την πλατεία του Αγίου Πέτρου:

View of St. Peter’s Square following Pope Francis’ death https://t.co/PEJU0kOTSe
— Reuters (@Reuters) April 21, 2025

Πάπας Φραγκίσκος: Η εκλογή και τα σημαντικά επιτεύγματα της θητείας του

Ο ίδιος -Αργεντινός στην καταγωγή- είχε εκλεγεί ως ο 266ος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στις 13 Μαρτίου 2013 (μετά την παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου) και ήταν ο πρώτος ποντίφικας από τη Λατινική Αμερική.

Η 12ετή θητεία του ως προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας χαρακτηρίστηκε από μια κλίση προς τη δημιουργία ανοικτών και αδελφικών κοινοτήτων, τον πρωταγωνιστικό ρόλο ενός συνειδητοποιημένου λαϊκισμού, και την φροντίδα για τους φτωχούς, τους φυλακισμένους και τους άρρωστους. Ενδεικτικό το όνομα που ο ίδιος επέλεξε για το ποντιφικάτο, Πάπας Φραγκίσκος, προς τιμή του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, πολιούχος της Ιταλίας και γνωστός για την αφοσίωσή του προς τους φτωχότερους

Ο ίδιος κατά τη διάρκεια της θητείας του πέτυχε σημαντικά επιτεύγματα: Από την κατάργηση του προνομίου του «ποντιφικού απορρήτου» σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης από εκκλησιαστικούς, έως και την δημόσια συγγνώμη για τον ρόλο της Καθολικής Εκκλησίας στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των ιθαγενών στον Καναδά. Ο Μπεργκόλιο υπήρξε και ο πρώτος προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας που μίλησε στην Σύνοδο G7, όπου το 2024 υπογράμμισε τον κίνδυνο της ανθρωπότητας από τους πολέμους, αλλά και από την υπερβολική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.