Οι 7 φράσεις που φαίνονται ευγενικές, αλλά στην πραγματικότητα κρύβουν θυμό

Πόσες φορές έχετε συμφωνήσει να κάνετε κάτι αλλά μέσα σας αντιδρούσατε; Η ένταση που νιώθετε μέσα σας, είναι ένα σημάδι που αποκαλύπτει πως, δεν εννοείτε όσα λέτε. Δώστε προσοχή στις καθημερινές φράσεις που μπορεί επιφανειακά να μοιάζουν ευγενικές, στην πραγματικότητα όμως, αποκαλύπτουν θυμό και συναισθήματα πικρίας.

Στο άρθρο αυτό, αναλύονται οι 7 χαρακτηριστικές φράσεις που διαβρώνουν την ευημερία και την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να μαντέψουν τη σκέψη σας. Μην προσπαθείτε να είστε ευγενικοί ελπίζοντας οι άλλοι να καταλάβουν από μόνοι τους ότι δεν θέλετε να κάνετε ή να πείτε κάτι.

Η συνειδητοποίηση των λεπτών ενδείξεων που δείχνουν ανεπίλυτα ζητήματα, μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τις προσωπικές σας σχέσεις αποτελεσματικά και να είστε ειλικρινείς με τα συναισθήματά σας.

Οι 7 φράσεις που φαίνονται ευγενικές, αλλά στην πραγματικότητα κρύβουν θυμό

Η πιο συνηθισμένη έκφραση στον κόσμο. Επιφανειακά, δείχνει ηρεμία. Σχετικές έρευνες ωστόσο, μαρτυρούν πως, η καταπίεση και η απόκρυψη των αρνητικών συναισθημάτων, μπορεί να γυρίσουν εναντίον μας. Όταν υποκρινόμαστε πως όλα είναι μια χαρά, ενώ μέσα μας δεν είμαστε, αποσυνδεόμαστε συναισθηματικά με τους άλλους.

Μπορεί να θεωρούμε πως, διασφαλίζουμε την ηρεμία αλλά στην πραγματικότητα, αφήνουμε τον θυμό και την πικρία να σιγοβράζουν. Η καταστολή των αληθινών συναισθημάτων, οδηγεί σε συναισθηματική εξουθένωση. Αν δεν εκφράζετε τα συναισθήματά σας, δεν λέτε όλη την αλήθεια στον συνομιλητή σας.

Μην βιάζεστε να απαντήσετε. Αφουγκραστείτε τα συναισθήματά σας και απαντήστε με όση περισσότερη ακρίβεια μπορείτε, όπως: “Είμαι λίγο αγχωμένος, θα το δούμε”. Μία ειλικρινής απάντηση, καλλιεργεί την κατανόηση.

Η φράση αυτή μπορεί να λέγεται αντανακλαστικά, όταν κάποιος μας ζητά συγγνώμη – επειδή έχει αργήσει, ή έκανε κάτι που μας έφερε σε δύσκολη θέση, ενώ μέσα σας, αισθάνεστε ενοχλημένος.

Η καταπίεση των αληθινών συναισθημάτων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Όταν απαντούμε αυτόματα, κρύβουμε το γεγονός πως, η συμπεριφορά κάποιου, έχει προκαλέσει την ενόχλησή μας. Η καταπίεση και η απόκρυψη, δεν προάγουν τη θετική αλλαγή.

Από την άλλη, δεν είναι ανάγκη να γίνετε επιθετικός ή συγκρουσιακός. Μπορείτε να εξηγήσετε σε ουδέτερο τόνο τι πρόβλημα σας δημιουργεί η συμπεριφορά του άλλου, ανοίγοντας έναν εποικοδομητικό διάλογο. Είναι προτιμότερο από το να συσσωρεύετε θυμό μέσα σας.

Η φράση αυτή, μπορεί να μοιάζει ευγενική, όμως υποδηλώνει κόπωση και παραίτηση. Το επιφανειακό μήνυμα είναι πως, είστε ευέλικτος και πρόθυμος να ακολουθήσετε τις επιλογές του άλλου.

Το κρυφό μήνυμα είναι πως, το άτομο είναι εξουθενωμένο και δεν έχει την ενέργεια να αποφασίσει – ή πως έχει κουραστεί να μην το λαμβάνουν υπόψη οι άλλοι. Ουσιαστικά, είναι μια ένδειξη παραμέλησης του εαυτού. Όταν παραχωρούμε το δικαίωμα της επιλογής μας διαρκώς, δεν εκφράζουμε τις επιθυμίες μας.

Μην διστάζετε να διατυπώσετε τη γνώμη σας.

Η φράση αυτή, όσο και αν ακούγεται αθώα, μαρτυρά δισταγμό ή απρόθυμη παραχώρηση. Δεν είναι το ίδιο με το “ναι, συμφωνώ”. Υποδηλώνει υποταγή μεν, διστακτικά δεν.

Οι άνθρωποι που λένε τη φράση αυτή, δεν θέλουν να ταράξουν τα νερά και να δημιουργήσουν συγκρούσεις. Δεν εκφράζουν όμως τις αληθινές τους επιθυμίες ή τις αντιρρήσεις τους.

Να μην διστάζετε να διατυπώσετε τις ενστάσεις σας. Χρειάζεται ευαλωτότητα για να είστε ειλικρινείς, αλλά δημιουργεί πιο στέρεα θεμέλια στις ανθρώπινες σχέσεις.

Το πραγματικό νόημα της φράσης αυτής, είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που θα δηλώσει. Το άτομο που τη λέει, νιώθει πως το παραμελούν ή υποτιμούν τη γνώμη του. Μην κρύβετε τις ανάγκες σας πίσω από μία αυτό – υποτιμητική έκφραση. Η ειλικρίνεια και η έκφραση των συναισθημάτων, αποτρέπει την εξουθένωση.

Είναι προτιμότερο να παραδέχεστε πως έχετε ανάγκη από υποστήριξη και βοήθεια. Η συναισθηματική ειλικρίνεια, δίνει το σωστό παράδειγμα συμπεριφοράς και στους άλλους.

Αυτός που σχολιάζει κάτι ως “ενδιαφέρον”, δεν το εννοεί – αντίθετα, εννοεί πως, είναι ενοχλητικό ή ακόμη και προσβλητικό. Πολλοί άνθρωποι όμως, πιστεύουν πως είναι πιο ευγενικό να κρύψουν το γεγονός ότι διαφωνούν, πίσω από την ασαφή συμφωνία. Δεν έχει νόημα να υποκρίνεστε πως θεωρείτε κάτι ενδιαφέρον όταν στην πραγματικότητα, διαφωνείτε.

Μπορεί η ειλικρίνεια καμιά φορά να προκαλεί δυσφορία, ωστόσο είναι προϋπόθεση για τη δημιουργία υγιών σχέσεων. Μπορείτε να εκφράσετε τον δισταγμό, τη διαφωνία και την πραγματική σας άποψη, με σεβασμό στον συνομιλητή σας. Η ευγένεια προάγει την επικοινωνία και δεν χρειάζεται να κρύβετε τον θυμό σας.

Πρόκειται για μια από τις πιο χαρακτηριστικές εκφράσεις που, αν και μοιάζουν αθώες, κουβαλά έναν τόνο παθητικής επιθετικότητας. Κατά κανόνα, την ακολουθεί ένα επικριτικό σχόλιο.
Είναι μια στρατηγική που, δίνει σ’ αυτόν που μιλάει την ευκαιρία να παραπονεθεί, χωρίς να το παραδεχτεί ανοιχτά.

Είναι μια φράση που κλιμακώνει την ένταση. Από την μία, το επικριτικό σχόλιο έχει ήδη γίνει, με την προσπάθεια μετριασμού του – “μια γνώμη είπα”. Ο συνομιλητής σας νιώθει σύγχυση για το αν θα πρέπει να ασχοληθεί ή να το προσπεράσει. Μην χρησιμοποιείτε τέτοιου είδους, αμφίσημες εκφράσεις. Πείτε απευθείας αυτό που θα θέλατε από τον άλλον και αιτιολογήστε το.

Η ευθεία προσέγγιση μετριάζει τη σύγχυση και απαλείφει τα συναισθήματα θυμού και πικρίας. Η ειλικρινής επικοινωνία, είναι ένδειξη ουσιαστικής ευγένειας.

Κάθε μία από τις παραπάνω φράσεις, μπορεί να έχουν την επίφαση της ευγένειας, όμως κρύβουν ανεπίλυτα συναισθήματα. Έρευνες έχουν δείξει πως, οι σχέσεις όπου, τον πρώτο λόγο έχει η ειλικρίνεια και ο σεβασμός είναι πιο ικανοποιητικές και δεν δημιουργούν στρες.

Αυτό ισχύει για τις επαγγελματικές, τις φιλικές ή τις οικογενειακές σχέσεις. Αντικαταστήστε τις παραπάνω φράσεις με την αλήθεια και την ακρίβεια. Στόχος δεν είναι να γίνετε απότομοι ή αγενείς. Σκοπός είναι να κατανοήσετε πως, τα λόγια σας πρέπει να συμπορεύονται με τις εμπειρίες και τα συναισθήματά σας.