Συνεχίζει να εισέρχεται διεθνής βοήθεια στη Μιανμάρ, καθώς πλοία αλλά και αεροσκάφη φορτωμένα με βοήθεια και προσωπικό διάσωσης καταφθάνουν στη χώρα, μετά τον ισχυρό σεισμό που ήρθε να επιδεινώσει την προϋπάρχουσα κρίση. Ads Τουλάχιστον 1.600 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 3.400 τραυματίστηκαν από τον σεισμό των 7,7 βαθμών Ρίχτερ της Παρασκευής.
«Όλα τα στρατιωτικά και πολιτικά νοσοκομεία, καθώς και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, πρέπει να συνεργαστούν με συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική ιατρική ανταπόκριση», δήλωσε ο επικεφαλής της χούντας, Ανώτερος Στρατηγός Min Aung Hlaing, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η γεωλογική υπηρεσία των ΗΠΑ εκτίμησε ότι ο αριθμός των νεκρών στη Μιανμάρ θα μπορούσε να ξεπεράσει τους 10.000. Ads Διαβάστε επίσης: Μιανμάρ / Ο σεισμός ήρθε να αποτελειώσει μια σχεδόν κατεστραμμένη χώρα
Ο σεισμός ταρακούνησε τμήματα και της γειτονικής Ταϊλάνδης, γκρεμίζοντας έναν υπό κατασκευή ουρανοξύστη και σκοτώνοντας 17 ανθρώπους στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με τις αρχές της Ταϊλάνδης, ενώ δεκάδες άνθρωποι παρέμειναν παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια του κτιρίου που κατέρρευσε.
Η φονικότερη φυσική καταστροφή που έπληξε τη Μιανμάρ τα τελευταία χρόνια προκάλεσε ζημιές σε κρίσιμες υποδομές, όπως ένα αεροδρόμιο, αυτοκινητόδρομους και γέφυρες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Διαβάστε επίσης: Μιανμάρ / Η χούντα βομβαρδίζει, καταγγέλλει ο ΟΗΕ

Μιανμάρ: Ο σεισμός ήρθε να προστεθεί στον εμφύλιο – Μονομερή κατάπαυση πυρός
Ο σεισμός έπληξε ένα έθνος που βρισκόταν ήδη σε χάος με έναν εμφύλιο πόλεμο που κλιμακώθηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021, το οποίο ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Αούνγκ Σαν Σου Κι και προκάλεσε ένοπλη εξέγερση σε εθνικό επίπεδο.
Οι συγκρούσεις έχουν πλήξει την αγροτική κυρίως οικονομία της Μιανμάρ, που παλαιότερα ονομαζόταν Βιρμανία, έχουν εκτοπίσει πάνω από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους και έχουν αφήσει βασικές υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, κατεστραμμένες.
Ωστόσο, η ένοπλη πτέρυγα της σκιώδους κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία συντονίζει τον αγώνα κατά της χούντας που έχει καταλάβει την εξουσία, κήρυξε μονομερή κατάπαυση του πυρός διάρκειας δύο εβδομάδων, προκειμένου να διευκολύνει τις επιχειρήσεις αρωγής των σεισμοπλήκτων.
Η Δύναμη Λαϊκής Άμυνας (People’s Defence Force / PDF) «θα σταματήσει για δύο εβδομάδες τις επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, με εξαίρεση τις αμυντικές ενέργειες, σε περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό», αρχής γενομένης από την 30ή Μαρτίου 2025, αναφέρει η ανακοίνωση του κινήματος.
Η PDF διαβεβαιώνει πως «θα συνεργαστεί με τον ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις» προκειμένου να διαφυλάξει την ασφάλεια και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και τη δημιουργία προσωρινών καταυλισμών αρωγής των σεισμοπλήκτων σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της.

Μιανμάρ: Ελάχιστη η βοήθεια μέχρι στιγμής στις πληγείσες περιοχές
Σε ορισμένες από τις περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί περισσότερο, οι κάτοικοι δήλωσαν στο Reuters ότι η κυβερνητική βοήθεια είναι μέχρι στιγμής ελάχιστη, αφήνοντας τους ανθρώπους να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.
Ολόκληρη η πόλη Sagaing κοντά στο επίκεντρο του σεισμού καταστράφηκε, δήλωσε ο κάτοικος Han Zin.
«Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι εκτεταμένη καταστροφή – πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει στο έδαφος», δήλωσε μέσω τηλεφώνου, προσθέτοντας ότι μεγάλο μέρος της πόλης δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα από τότε που χτύπησε η καταστροφή και το πόσιμο νερό έχει τελειώσει.
«Δεν έχουμε λάβει καμία βοήθεια και δεν υπάρχουν σωστικά συνεργεία στον ορίζοντα», τονίζει.
Στην απέναντι όχθη του ποταμού Ιραουάντι στο Μανταλέι, ένας εργαζόμενος στη διάσωση δήλωσε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας διεξάγονται από μικρές, αυτοοργανωμένες ομάδες κατοίκων που δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό.
«Έχουμε προσεγγίσει τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, αλλά ορισμένες κατασκευές παραμένουν ασταθείς ενώ εργαζόμαστε», είπε, ζητώντας να μην κατονομαστεί λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.
EPA/MAXAR TECHNOLOGIES
Μιανμάρ: Φόβοι για πολλούς εγκλωβισμένους κάτω από τα συντρίμμια
Δεκάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα κτίρια που κατέρρευσαν σε όλη τη Μανταλέι, αλλά οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να προσεγγιστούν ή να ανασυρθούν χωρίς βαριά μηχανήματα, δήλωσαν ένας άλλος εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση και δύο κάτοικοι.
«Οι άνθρωποι είναι ακόμη εγκλωβισμένοι στα κτίρια, δεν μπορούν να βγάλουν τους ανθρώπους έξω», δήλωσε ένας κάτοικος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Τα νοσοκομεία σε τμήματα της κεντρικής και βορειοδυτικής Μιανμάρ, συμπεριλαμβανομένων των Mandalay και Sagaing, δυσκολεύονταν να αντιμετωπίσουν την εισροή τραυματιών, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.
Η Ινδία, η Κίνα και η Ταϊλάνδη είναι μεταξύ των γειτόνων που έχουν στείλει υλικά και ομάδες αρωγής, μαζί με βοήθεια και προσωπικό από τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και τη Ρωσία.
EPA/STRINGER
Ινδικά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πολλαπλές εξόδους στη Μιανμάρ το Σάββατο, μεταξύ άλλων μεταφέροντας προμήθειες και συνεργεία έρευνας και διάσωσης στη Ναϊπιτάου, την ειδικά κατασκευασμένη πρωτεύουσα, τμήματα της οποίας έχουν καταστραφεί από τον σεισμό.
Ο ινδικός στρατός θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός νοσοκομείου πεδίου στο Μανταλέι και δύο πλοία του πολεμικού ναυτικού που μεταφέρουν προμήθειες κατευθύνονται στην εμπορική πρωτεύουσα της Μιανμάρ, τη Γιανγκόν, δήλωσε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Subrahmanyam Jaishankar. * κάνοντας εγγραφή στο newsletter συμφωνείτε με τους όρους χρήσης της υπηρεσίας Moosend Πολλές ομάδες κινεζικού προσωπικού διάσωσης έχουν φθάσει, συμπεριλαμβανομένης μιας που πέρασε χερσαία από τη νοτιοδυτική επαρχία της Γιουνάν, ανέφερε η πρεσβεία της Κίνας στη Μιανμάρ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μια 78μελής ομάδα από τη Σιγκαπούρη, συνοδευόμενη από σκύλους διάσωσης, επιχειρούσε στο Μανταλέι την Κυριακή, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Μιανμάρ.