Περισσότεροι από 130 πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο βρίσκονται στη Ρώμη για το «ύστατο χαίρε» στον «Πάπα της Γάζας» από κοινού με πρόσφυγες, φυλακισμένους, τρανσέξουαλ και άστεγους, ωστόσο στην μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα τροφίμων έχουν πλήρως εξαντληθεί.

Ο αποκλεισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ συνεχίζεται για όγδοη εβδομάδα, ενώ ούτε καύσιμα, φάρμακα και τρόφιμα εισέρχονται στον θύλακα από τις 2 Μαρτίου, αφού η κυβέρνηση Νετανιάχου αγνοεί επίμονα την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του 2024, που τον καλούσε να διευκολύνει την παροχή βοήθειας.

Σε δήλωσή του την Παρασκευή, το WFP επιβεβαίωσε ότι παρέδωσε τα τελευταία εναπομείναντα αποθέματα τροφίμων σε τοπικές κουζίνες οργανώσεων, οι οποίες αναμένεται να ξεμείνουν από τρόφιμα μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Όλοι οι τοπικές ΜΚΟ ξεμένουμε», ανέφερε εκπρόσωπος τους. «Οι προμήθειές μας εξαντλούνται».

Από τη Γάζα, ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Χάνι Μαχμούντ, ανέφερε ότι η πείνα και ο υποσιτισμός είναι εκτεταμένο φαινόμενο πλέον.

«Ο κόσμος πεινάει. Ήδη πάνε με δελτίο στις προμήθειες» δήλωσε. «Δεν είναι μόνο οι οργανώσεις, είναι και οι ίδιες οι οικογένειες που ξεμένουν από τρόφιμα. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που βασίζονταν στα καθημερινά γεύματα του WFP θα επιβιώσουν».

Τα αποθέματα που είχαν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια της σχεδόν δίμηνης εκεχειρίας εξαντλούνται ενώ οι τιμές της ελάχιστης διαθέσιμης τροφής στην αγορά έχουν αυξηθεί κατά 1.400% και έτσι η πείνα και ο υποσιτισμός είναι εκτεταμένο φαινόμενο πλέον. Ωστόσο οι Αρχές του Ισραήλ κρίνουν ως αντίποινα στη Χαμάς την εξαθλίωση που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι πολίτες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατζ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια, περιγράφοντας την τακτική αυτή ως «μέσο πίεσης προς τη Χαμάς».

Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί τη Χαμάς ότι εκμεταλλεύεται την ανθρωπιστική βοήθεια —κατηγορία που η Χαμάς αρνείται— και υποστηρίζει ότι πρέπει να εμποδίζεται κάθε είδους προμήθεια ώστε να μην καταλήξει στα χέρια των μαχητών.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρά τις τακτικές εκκλήσεις του Αργεντινού Καρδινάλιου για τερματισμό της Γενοκτονίας στη Γάζα, την ίδια ώρα που τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς πολιτικής σκηνής βρίσκονται στις τελετές ταφής του, 52 άτομα —εκ των οποίων 50 παιδιά— έχουν ήδη πεθάνει λόγω πείνας και υποσιτισμού, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά υποφέρουν καθημερινά από ασιτία, μολονότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για αναβίωση των παγωμένων διαπραγματεύσεων για εκεχειρία στο Κάιρο, όπου αναμενόταν να μεταβεί το Σάββατο αντιπροσωπεία της Χαμάς για επαφές με Αιγύπτιους αξιωματούχους.

Το αδιέξοδο συνεχίζεται βέβαια, καθώς η Χαμάς ζητά μόνιμη κατάπαυση του πυρός ενώ το Ισραήλ προτείνει μόνο προσωρινή εκεχειρία, απαιτώντας τον αφοπλισμό της, αν και αναφορές του Reuters, επισημαίνουν πως οι διαμεσολαβητές επεξεργάζονται πρόταση που προβλέπει πενταετή έως επταετή ανακωχή μετά την απελευθέρωση όλων των ομήρων και τη λήξη των εχθροπραξιών. Από τους 251 ομήρους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα από τη Χαμάς, 58 εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα και 34 είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Σημειώνεται δε πως από τις 18 Μαρτίου, οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει περισσότερους από 1.900 Παλαιστινίους, πολλοί εκ των οποίων άμαχοι και έχουν εκτοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες καθώς το Ισραήλ επεκτείνει τη λεγόμενη «νεκρή ζώνη» ασφαλείας, ενώ τουλάχιστον 51.439 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 117.416 έχουν τραυματιστεί στη διάρκεια του πολέμου από τον Οκτώβριο του 2023, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

Ακόμα και στενοί σύμμαχοι του Ισραήλ καταδίκασαν δημοσίως τη στρατηγική του λιμού, αφού την Τετάρτη, η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο χαρακτήρισαν συλλογικά τις ενέργειες του Ισραήλ «αφόρητες», προειδοποιώντας ότι αυξάνουν τον κίνδυνο «λιμού, επιδημιών και μαζικού θανάτου». 

Καθώς η επισιτιστική κρίση βαθαίνει, οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίζονται σε ολόκληρη την πολιορκημένη Γάζα. Τουλάχιστον 78 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας.

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται 15 άτομα που σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές σε σπίτια στο Χαν Γιουνίς, καθώς και μία γυναίκα που σκοτώθηκε από επίθεση με drone κοντά στο προσφυγικό στρατόπεδο της Τζαμπαλίγια, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.