Τέλη Μαρτίου και ακόμη το ζήτημα της τιμώμενης χώρας στην Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης του προσεχούς Σεπτεμβρίου δεν έχει ξεκαθαρίσει. Το μόνο βέβαιον είναι ότι ναυάγησε η προσπάθεια της διοίκησης της ΔΕΘ – Helexpo για την προσέλκυση των χωρών των Άνδεων (Κολομβία, Βενεζουέλα, Βολιβία, Ισημερινός, ίσως και Χιλή), καθώς η απάντηση στην ελληνική πρόταση ήταν η έλλειψη μπάτζετ. Το εγχείρημα ήταν εξαρχής δύσκολο, επειδή η συγκεκριμένη περιοχή του κόσμου βρίσκεται μακριά, επειδή η κουλτούρα είναι διαφορετική, επειδή είναι φτωχές χώρες, επειδή θα πρέπει να συνεννοηθούν, επειδή, επειδή, επειδή… Μια ακόμη απόδειξη ότι η νοοτροπία κινεί ή δεν κινεί τα νήματα της ιστορίας. Οι οικονομικές δυνατότητες έπονται.  Από εδώ και πέρα η βασική επιλογή για την τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση του 2025 βρίσκεται στις αραβικές χώρες και μάλιστα στη μεγαλύτερη από αυτές, που όμως ακόμη δεν έχει αποφασίσει. Μια προοπτική καθόλου κακή από οικονομική και επιχειρηματική άποψη. Και πολύ πιο κοντά στα ελληνικά… ενδιαφέροντα.

Το διδακτορικό του Γκιουλέκα

Είναι γνωστή η αγάπη του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για τη Μακεδονία και τη Θράκη, Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, για την ιστορία, κυρίως τη νεότερη και τη σύγχρονη. Απτή απόδειξη το γεγονός πως επιμελήθηκε ο ίδιος προσωπικά την έκθεση «Επανάσταση 1821: Ο Αγώνας για την Παλιγγενεσία», με σπάνια κειμήλια του ιστορικού αυτού γεγονότος, η οποία φιλοξενείται στο Διοικητήριο και λόγω του Μαρτίου έχει ένα στοιχείο επικαιρότητας.

Εκείνο που είναι λιγότερο γνωστό είναι πως τον περασμένο Ιούνιο, ο κ. Γκιουλέκας παρουσίασε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Η εμπλοκή της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα από πρωτότυπες πηγές, ντοκουμέντα και μαρτυρίες (1940-1941)» στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όπου και αναγορεύτηκε διδάκτοράς του.
Μέσα από τεκμήρια του τύπου της εποχής, κυρίως του αθηναϊκού, ο διδάκτορας επιχείρησε να ανασυνθέσει την ιστορία και να φωτίσει μια πλευρά της που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την εποχή της, αλλά και για το σήμερα.

Επιβλέπων ήταν ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Θανάσης Χρήστου και συνεπιβλέποντες οι Ιάκωβος Μιχαηλίδης, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ και Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής Ιστορίας και Μεταπολεμικού Κόσμου στο ΕΚΠΑ.

Η λαϊκή της Κίμωνος Βόγα

Είναι να απορεί κανείς… Στην οδό Κίμωνος Βόγα, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, η λαϊκή αγορά στήνεται κάθε Τρίτη. Επειδή, λοιπόν, η προηγούμενη Τρίτη ήταν 25η Μαρτίου, άρα εθνική εορτή και αργία, η λαϊκή μετατέθηκε μία ημέρα νωρίτερα την Δευτέρα. Κατανοητό, διότι οι προτεραιότητες ήταν δύο: Να μη χάσουν οι καταναλωτές τα ψώνια τους, αλλά και να μη χάσουν μία ημέρα εργασίας οι παραγωγοί. Τι συνέβη στην πράξη; Παρά το ότι εγκαίρως το Σωματείο Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Πρόοδος» είχε τοποθετήσει  κορδέλες και σχετικά σημειώματα, ώστε και οι καταναλωτές να ενημερωθούν και οι οδηγοί να μετακινήσουν τα αυτοκίνητά τους για να ελευθερώσουν το οδόστρωμα, οι οδηγοί δεν έδωσαν σημασία και ελάχιστα αυτοκίνητα μετακινήθηκαν. Επίσης πολλοί παραγωγοί αδιαφόρησαν και δεν εμφανίστηκαν τη Δευτέρα στην Κίμωνος Βόγα. Τελικά οι πάγκοι που στήθηκαν σε όλο το μήκος του δρόμου ήταν μόλις τρεις! Έτσι μάταια οι καταναλωτές έψαχναν την ποικιλία προϊόντων που έχουν συνηθίσει να βρίσκουν στη λαϊκή της γειτονιάς τους.

Κανένας σεβασμός στους κανόνες

Το πρόβλημα της στάθμευσης είναι γνωστό και… βαρύ για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Οι άνθρωποι μπορεί φτάνουν με άνεση στην περιοχή από τα δυτικά ή από τα ανατολικά και μετά να ψάχνουν πάρκινγκ με τις ώρες και να μην βρίσκουν. Πολλές φορές, λοιπόν, αφήνουν τα αυτοκίνητά τους διπλο-τριπλοπαρκαρισμένα για ώρες.  Αυτό συμβαίνει -για παράδειγμα- συστηματικά στην οδό Ολύμπου. Όπου, όμως, η αγανάκτηση έχει πιάσει ταβάνι και η ασέβεια έχει αλλάξει… επίπεδο. Είναι προφανές ότι τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα δεν πρέπει να κλείνουν τους κάδους απορριμμάτων, ώστε οι υπάλληλοι του δήμου να μπορούν καθημερινά να κάνουν την αποκομιδή. Πολλοί φυσικά δεν το σέβονται αυτό, ούτε τους πτοούν τα σχετικά πρόστιμα. Ως λύση οι άνθρωποι του δήμου τοποθέτησαν μπροστά από τους κάδους κάποια πασαλακια, ώστε το παρκάρισμα να γίνεται σχεδόν αδύνατο. Αμ’ δε! Ούτε αυτά πτόησαν τους κατοίκους. Διότι -όπως φαίνεται στη φωτογραφία- κάποιοι οδηγοί δεν διστάζουν να τα (κατα)πατήσουν, αποδεικνύοντας ότι ο σεβασμός στους κανόνες και στην περιουσία του δήμου είναι σε μηδενικά επίπεδα. Κι ακόμη παρακάτω.

Η cash machine του ΟΑΚΑ

Όποιος βρεθεί αυτή την περίοδο σε ένα εντός έδρας παιχνίδι του μπασκετικού Παναθηναϊκού στο ανακαινισμένο κλειστό ΟΑΚΑ θα εισπράξει μία συγκλονιστική αίσθηση. Από τη στιγμή που το γήπεδο πέρασε στα χέρια της πράσινης ΚΑΕ άρχισε να υλοποιείται το όραμα του ιδιοκτήτη της, Δημήτρη Γιαννακόπουλου κι έπειτα από αρκετούς μήνες εργασιών, μετατράπηκε στο πλέον σύγχρονο -ενδεχομένως στο κορυφαίο- γήπεδο της Γηραιάς Ηπείρου.

Ανεξάρτητα από την οπαδική προτίμηση του καθενός, αλλά και από αν παρακολουθεί συστηματικά μπάσκετ, μία επίσκεψη στο ομορφότερο γήπεδο της Ευρώπης μπαίνει στη… bucket list, καθώς η εμπειρία που γεννά στον θεατή είναι εφάμιλλη του NBA. Το τριφύλλι κατάφερε να δημιουργήσει μία -κατά κυριολεξίαν- cash machine για τα ταμεία του, καθώς πλέον καρπώνεται όλα τα έσοδα από παιχνίδια και λοιπές δράσεις με το γεγονός αυτό να ισχυροποιεί το brand, τόσο εντός, όσο και εκτός του glass floor. Οι ιθύνοντες των επτάκις πρωταθλητών Ευρώπης παρέχουν ένα μοναδικό σόου στον θεατή, παρά το αυξημένο πλέον κόστος για τα εισιτήρια, με το γυάλινο παρκέ και τα φώτα πάνω σ’ αυτό να κλέβουν την παράσταση. Παράλληλα οι θεατές έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους του ΟΑΚΑ τρώγοντας στα food stations, να ψωνίσουν επίσημα προϊόντα της ομάδας και να συμμετέχουν σε δράσεις χορηγών.

Ομολογουμένως η Θεσσαλονίκη έχει μεγάλη ανάγκη από ένα στάδιο που θα προσφέρει μία ξεχωριστή εμπειρία στους θεατές, αγκαλιάζοντας παιδιά και οικογένειες και καλλιεργώντας την επιθυμία να έρθει η ώρα του επόμενου αγώνα. Ομάδες – μαγαζιά γωνία, όπως ο ΠΑΟΚ και ο Άρης, με κατά καιρούς μεγάλη στήριξη από τον κόσμο τους, έχουν ανάγκη από έσοδα για να καταφέρουν να σταθούν με συνέπεια σε υψηλό επίπεδο σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικές οι χθεσινές εικόνες από τον ευρωπαϊκό αγώνα του ΠΑΟΚ στο κατάμεστο Παλατάκι, όπου το γήπεδο θύμισε άλλες εποχές, αλλά και φυσικά από τους αγώνες του Άρη στο Παλέ, όπως φυσικά και οι αντίστοιχες από Τούμπα και Βικελίδης.

Είναι προφανές ότι το κόστος της ανακαίνισης του ΟΑΚΑ ήταν μεγάλο – και θα υπάρξουν στο μέλλον νέες παρεμβάσεις. Τα σχετικά κεφάλαια έβαλε ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, κάτι που ενδεχομένως δεν μπορούν να κάνουν -τουλάχιστον με άνεση- οι παράγοντες των ομάδων της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο και μόνο η ιδέα ότι ο ποδοσφαιρικός Δικέφαλος μπορεί να έχει το δικό του σύγχρονο γήπεδο με κορυφαίες παροχές και την απόλυτη διαχείριση των εσόδων δημιουργεί στον κόσμο του προσμονή.

Η έννοια του αθλητικού τουρισμού ευδοκιμεί στο εξωτερικό και μία πόλη όπως η Θεσσαλονίκη με αεροδρόμιο, σημαντικά μνημεία, πολλές επιλογές εστίασης και διασκέδασης, αλλά και σύγχρονα καταλύματα, αξίζει να μπει στις επιλογές των ξένων, ώστε να συνδυάζουν τα ταξίδια τους παρακολουθώντας και σπορ.