Όπου δεν κάλεσαν σημαντικούς μάρτυρες, οι οποίοι όμως, ευτυχώς, κλήθηκαν από τις εισαγγελικές αρχές. Όπως ο Φίλιππος Τσαλίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που παραιτήθηκε το 2021 καταγγέλλοντας μεγάλα προβλήματα ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο και προαναγγέλλοντας ουσιαστικά το δυστύχημα των Τεμπών. Αλλά, ακόμη, μη προσκαλώντας και άλλους σημαντικούς μάρτυρες, όπως οι μηχανοδηγοί, που επιμόνως ζητούσαν εγγράφως από τον υπουργό να λειτουργήσουν οι δικλείδες ασφαλείας που σταμάτησαν να λειτουργούν μετά το καλοκαίρι του 2019, όπως η τηλεδιοίκηση και η φωτοσήμανση.
Η κυβέρνηση, στριμωγμένη από την κατακραυγή της κοινής γνώμης για την παρελκυστική τακτική της να παραπλανά και να συγκαλύπτει από την επομένη του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, περνά σε δεύτερη γραμμή άμυνας.
Αν ο κωδικός της μέχρι σήμερα επικοινωνιακής της τακτικής ήταν «Το πέταγμα της μπάλας στην κερκίδα», με αντιπερισπασμούς, ενοχοποίηση του σταθμάρχη, ιστορίες με λάδια σιλικόνης που… εκρήγνυνται, κροκοδείλια δάκρυα για τα 57 θύματα και άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, τώρα που ζόρισαν τα πράγματα ο κωδικός της νέας τακτικής είναι:
«Το… στρίβειν δια της προανακριτικής»
Έχοντας η κυβέρνηση απορρίψει την πρόταση να στείλει το ανακριτικό υλικό για το μπάζωμα του εδάφους του δυστυχήματος απευθείας στη δικαιοσύνη, επειδή φοβάται την έκβαση, επιλέγει την ασφαλή οδό της προανακριτικής. Μια και σε αυτήν διατηρεί την πλειοψηφία και συνεπώς την ελέγχει πλήρως.
Έτσι, αθωώνοντας τον Τριαντόπουλο και τους άλλους… μπροστινούς αυτοφοράκηδες του μπαζώματος στα μαλακά, θα μπορεί άνετα να υποστηρίζει ότι για όλα μίλησε η δικαιοσύνη.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, άλλωστε, ένα μήνα πριν αθώωσε προκαταβολικά τους αυτοφοράκηδες του μπαζώματος, προδικάζοντας το αποτέλεσμα και βγάζοντας την ετυμηγορία:
«Ό,τι έγινε, έγινε για καλό σκοπό», είπε.
Μόνο που στα ποινικά αδικήματα, όπως αυτό της απόκρυψης πειστηρίων εγκλήματος και στα ηθικά παραπτώματα, όπως της σκύλευσης νεκρών, δεν υπάρχει το άλλοθι του καλού σκοπού.
Οπότε όλη αυτή η προφανής επιχείρηση συγκάλυψης που εξελίχθηκε μπροστά στα μάτια μας με το μπάζωμα, το οποίο απέκρυψε σημαντικά πρωτογενή στοιχεία που θα οδηγούσαν αφενός στη διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα και αφετέρου στην αποκάλυψη των αιτίων θανάτου των 57 θυμάτων, θα κλείσει χωρίς να έχει αποδοθεί δικαιοσύνη.
Απλώς και μόνο επειδή η κυβέρνηση, η οποία κατηγορείται για συγκάλυψη, έχει την πλειοψηφία στην προανακριτική επιτροπή. Και συνεπώς θα ακολουθήσει την ίδια την παρελκυστική τακτική που ακολουθήθηκε και στην προηγούμενη εξεταστική.
Με αυτή την τακτική του… στρίβειν δια της εξεταστικής θα αθωωθεί ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό ο οποίος, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της κυβέρνησης στις 6 Μαρτίου 2023, ήταν αυτός που συντόνισε την επιχείρηση μπαζώματος του εδάφους.
Και ο οποίος, εκτός από το αδίκημα της απόκρυψης πειστηρίων εγκλήματος, το οποίο συντόνισε, είναι υπόλογος και για τον συντονισμό του ανοσιουργήματος της σκύλευσης των θυμάτων του δυστυχήματος. Τα οστά των οποίων βρέθηκαν άταφα σε παρακείμενα οικόπεδα μετά από έρευνα των ίδιων των οικογενειών των θυμάτων.
Κι ακόμη, ο τότε υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής, όπως και η υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του υπουργείου μεταφορών, υπεύθυνοι σύμφωνα με το νόμο για την ελλιπή ασφάλεια των σιδηροδρόμων και ειδοποιημένοι από καιρό εγγράφως με επιστολές για τα μεγάλα κενά και τις δυσλειτουργίες, θα μείνουν στο απυρόβλητο για την εγκληματική αμέλεια που επέδειξαν. Και η οποία προκάλεσε το τραγικό δυστύχημα.
Η μόνη αιτία για την οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μεταφορών πρέπει να ανησυχεί είναι η μη εκτέλεση της σύμβασης 717.
Αλλά και εκεί, ο μηχανισμός συγκάλυψης και συμψηφισμού των ευθυνών με ενδεχόμενες ευθύνες προηγούμενων υπουργών, θα διασκεδάσει τις σε βάρος της κυβέρνησης εντυπώσεις.
Κι έτσι θα δούμε και το διεθνώς πρωτότυπο, να γίνεται δυστύχημα με ευθύνη συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων που ήταν στη θέση ευθύνης 3,5 χρόνια και δεν έκαναν τίποτε για να αποφευχθεί το δυστύχημα και στο σκαμνί να κάθονται και οι προκάτοχοί τους, μέχρι τον… Χαρίλαο Τρικούπη, που ήταν αυτός που έφερε τα τρένα στην Ελλάδα.
Και βέβαια στο απυρόβλητο θα μείνει και ο πρωθυπουργός.
Ο οποίος είναι αποδεδειγμένα ο κορυφαίος ενορχηστρωτής της συγκάλυψης.
Γιατί είναι ο πρώτος που με προσωπική του παρέμβαση, την αμέσως επομένη του εγκλήματος, ως μη όφειλε, έριξε έντεχνα ολόκληρη την ευθύνη στον σταθμάρχη. Υποβαθμίζοντας μέχρι εξαφανίσεως το αποδεδειγμένο από επιστολές και καταθέσεις μαρτύρων έλλειμμα ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο μετά το καλοκαίρι του 2019, με ευθύνη του υπουργείου.
Παραπλανώντας κοινή γνώμη και επηρεάζοντας ανακριτικές αρχές, πριν καν ακόμη ξεκινήσουν οι σχετικές έρευνες. Οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, καθώς μπαζώθηκε εγκαίρως, με τον συντονισμό του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, το έδαφος του δυστυχήματος.
Κι ακόμη ο πρωθυπουργός, ο κύριος υπαίτιος για την επιχείρηση συγκάλυψης, θα βρεθεί στο απυρόβλητο καθώς στην προανακριτική θα πουν ότι ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό λειτουργούσε αφ’ εαυτού και όχι κατόπιν εντολών του πολιτικού προϊσταμένου του.
Άλλωστε δεν έκανε και κανένα έγκλημα. Καθάρισε άμεσα και εγκαίρως τις σιδηροδρομικές γραμμές για να περάσει το τρένο. Το οποίο, βέβαια, ξεκίνησε να περνά από τη Λάρισα μετά από αρκετές εβδομάδες…
Και τέλος ο κύριος υπαίτιος για τη συγκάλυψη των αιτίων της έκρηξης, αυτός που διέδιδε σε συνεντεύξεις στον Σταύρο Θεοδωράκη την παραπλανητική θεωρία των ελαίων σιλικόνης για τα αίτια της ανάφλεξης και της πυρόσφαιρας που ακολούθησε, μια θεωρία που καταρρίφθηκε από το πόρισμα των ειδικών, αυτός που απέδωσε «καλό σκοπό» στο αδίκημα της απόκρυψης πειστηρίων εγκλήματος, μια πράξη που ανάγκασε το πόρισμα να καταλήξει ότι η έκρηξη πιθανόν οφείλεται σε εύφλεκτα υλικά, τα οποία όμως δεν βρέθηκαν πουθενά, θα μείνει εκτός κάδρου δικαιοσύνης.
Σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζουν, πάντως, κυβέρνηση και πρωθυπουργός, ευθύνες στην κυβέρνηση αποδίδει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και συγκεκριμένα το 85% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της GPO.
Το 71,9% των ερωτηθέντων, μάλιστα, βλέπει επιχείρηση συγκάλυψης της αλήθειας για το έγκλημα, ενώ το επίσης συντριπτικό ποσοστό του 86,2% πιστεύει ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.
Ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, ευθύνες στην κυβέρνηση αποδίδει το 58,5%, ενώ ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων βλέπει το 65,6%.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε μετά από καιρό στη Βουλή και επικαλέστηκε… ξένες δυνάμεις που τον υπονομεύουν κατηγορώντας τον, λέει, στα κοινωνικά δίκτυα. Κι ακόμη, επικαλέστηκε ανίερες συμμαχίες στην αντιπολίτευση που τον έχουν στοχοποιήσει για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Εξ ιδίων, προφανώς, κρίνει τα αλλότρια. Αυτό που ο ίδιος έκανε συστηματικά, ως αρχηγός της αντιπολίτευσης πριν τις εκλογές του 2019, για το Μάτι, τις Πρέσπες και για όλα τα δεινά του τόπου, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μια τακτική που τον έφερε στη θέση του πρωθυπουργού, το εμφανίζει τώρα σαν ανοίκεια θεωρία συνωμοσίας σε βάρος του.
Σαν να μην έφταναν αυτά και όσο ο πρωθυπουργός προσπαθεί να αποποιηθεί τις προφανείς ευθύνες της κυβέρνησής του στο έγκλημα των Τεμπών, επιχειρώντας να κατηγορήσει τη λαϊκή οργή εναντίον του σαν παράγοντα αποσταθεροποίησης, (ποιου πράγματος, αλήθεια;) για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων και συγκεκριμένα το 52,5%, βλέπουν ως διέξοδο τις εκλογές, δύο και περισσότερα χρόνια πριν τη συνταγματική τους προθεσμία.
Η επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος από μια απονομιμοποιημένη, πλέον, κυβέρνηση, περνά τώρα σε νέα και πιο εντατική επιχειρησιακή φάση.
Το μπάζωμα του μπαζώματος επιχειρείται με επιτυχία με τη μέθοδο του… στρίβειν δια της προανακριτικής. Ενώ θεωρίες συνωμοσίας επιστρατεύονται για να κρύψουν την αλήθεια και να εμποδίσουν τον ήλιο της δικαιοσύνης να λάμψει στη χώρα μας.
Μόνη ελπίδα ο κυρίαρχος λαός που παρακολουθεί και ο οποίος πλέον, όπως οι δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν, δεν εξαπατάται…
Καθηγητής, πρώην Πρύτανης ΑΠΘ, Επικεφαλής Παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»