Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 14:00 ώρα Ελλάδος, σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, η ταφή του Πάπα Φραγκίσκου στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε, στη Ρώμη, παρουσία δεκάδων χιλιάδων πιστών, βασιλέων, ηγετών, καθώς και αντιπροσωπειών από 130 χώρες. Χειροκροτήματα και επευφημίες σημειώθηκαν μόλις έφτασε το φέρετρο του «πάπα των φτωχών» στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, αλλά και καθόλη τη διάρκεια της μεγάλης νεκρικής πομπής, πριν το φέρετρο του πάπα φτάσει στην τελευταία του κατοικία.

Το «παρών» στο Βατικανό έδωσαν δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων, οι Ντόναλντ Τραμπ, Κιρ Στάρμερ, Εμανουέλ Μακρόν, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρόντες επίσης ήταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Ολαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, καθώς και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το Βατικανό, στην κηδεία του ποντίφικα παρευρέθηκαν περισσότεροι από 250.000 πιστοί.

Η νεκρώσιμη λειτουργία του Φραγκίσκου ξεκίνησε στις 10 π.μ. (11 π.μ. ώρα Ελλάδας) στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και ολοκληρώθηκε μετά από περίπου δυο ώρες. Στο τέλος της τελετής, το απλό, ξύλινο φέρετρο μεταφέρθηκε πρώτα εντός του ναού και στη συνέχεια στη Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε, όπου και έγινε η ταφή, όπως ο ίδιος ο Πάπας είχε ζητήσει.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας του Ποντίφικα εψάλη και το «Χριστός Ανέστη» στα ελληνικά, ενώ διαβάστηκε και το Ευαγγέλιο. Φέτος το Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων συνέπεσε, αλλά αυτό ήταν και μια ένδειξη και αναφορά στην επιθυμία του Φραγκίσκου για κοινό εορτασμό του Πάσχα.

Δείτε εδώ βίντεο: Έψαλλαν το Χριστός Ανέστη στα ελληνικά στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου

Η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου είναι πιο απλή από αυτές των προηγούμενων παπών, ακολουθώντας τις οδηγίες που έδωσε ο ίδιος. Αλλά η κηδεία του Ποντίφικα, του ηγέτη περισσότερων από ένα δισεκατομμύριο Καθολικών σε όλο τον κόσμο, εξακολουθεί να είναι ένα ιστορικό γεγονός που θα συνδυάσει ένα προκαθορισμένο τελετουργικό και παράδοση εκατοντάδων ετών.

Διαβάστε σχετικά: Λαοθάλασσα πιστών για το addio στον «πάπα των φτωχών» Φραγκίσκο 

Οι ιταλικές Aρχές, καθώς και οι Αρχές του Βατικανού, έχουν λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας την περιοχή γύρω από τον Αγιο Πέτρο, με αποκλεισμό των drones, ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες και μαχητικά αεροσκάφη σε ετοιμότητα.

Ποιοι έδωσαν το «παρών»

Την τελετή παρακολούθησαν από κοντά τουλάχιστον 250.000 πιστοί και πενήντα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ενώ στην Ρώμη βρέθηκαν 170 ξένες αντιπροσωπείες. Χθες το απόγευμα έφτασαν στην ιταλική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ λίγο πριν τα μεσάνυχτα προσγειώθηκε και το αεροσκάφος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Δείτε ακόμη: Καρδινάλιος Μπατίστα Ρε: Ο Φραγκίσκος ξόδευε όλη του την ενέργεια στους φτωχούς και τους ξεχασμένους

Στους ηγέτες που θέλησαν να πουν το στερνό αντίο στον Αργεντινό ποντίφικα, συμπεριλαμβάνονται ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο απερχόμενος Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα. Παρών και ο Αργεντινός πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι, παρά την έντονη κριτική που είχε ασκήσει σε πολλές θέσεις και δηλώσεις του Αγίου Πατέρα των Ρωμαιοκαθολικών.

Στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, πάντα από την Αργεντινή, δίπλα στους ισχυρούς του πλανήτη, βρίσκεται και ο εγγονός του πάπα Φραγκίσκου, Μάουρο Μπεργκόλιο. Εργάζεται ως νοσηλευτής και είχε δηλώσει ότι ήθελε να έρθει στη Ρώμη, αλλά δεν είχε τα αναγκαία χρήματα για το ταξίδι. Θα παραστεί, τελικά, στην κηδεία χάρη σε ιδιοκτήτρια πρακτορείου ταξιδίων της χώρας του, η οποία πρόσφερε το αεροπορικό εισιτήριο, στον ίδιο και στη σύζυγό του.

Στην πρώτη σειρά στην κηδεία κάθισαν ηγέτες από την πατρίδα του Φραγκίσκου, την Αργεντινή, με Ιταλούς ηγέτες στη δεύτερη σειρά και άλλους αρχηγούς κρατών και βασιλικών οικογενειών στην τρίτη. Ξεχωριστή θέση μεταξύ των θρησκευτικών ταγών είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.