Μικρό ποσοστό των πολιτών στην Ελλάδα είναι εξοικειωμένο σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, ενώ μόλις 4 στους 10 χρησιμοποιούν συχνά ή έχουν χρησιμοποιήσει μερικές φορές κάποιο εργαλείο της. Ads Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα της εταιρείας Palmos Analysis, που παρουσιάστηκε στην ΕΡΤ, την ίδια στιγμή, 4 στους 10 θεωρούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα διευκολύνει ή θα υπηρετήσει τον άνθρωπο, ενώ αντίστοιχο ποσοστό πολιτών θεωρούν ότι θα τον εξουσιάσει ή θα τον υποκαταστήσει.
Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε, για πολλούς Έλληνες η πρώτη εμπειρία επαφής με την τεχνητή νοημοσύνη ήταν μέσω του ψηφιακού βοηθού του Υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης.
Αναλυτικά τα συμπεράσματα της έρευνας
9 στους 10 πολίτες έχουν ακούσει σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και περισσότεροι από 1 στους 3 γνωρίζουν αρκετά για την τεχνητή νοημοσύνη
4 στους 10 πολίτες χρησιμοποιούν συχνά (17%) ή έχουν χρησιμοποιήσει μερικές φορές (23%) κάποιο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για προσωπικούς ή για επαγγελματικούς λόγους. Το ποσοστό των χρηστών της τεχνητής νοημοσύνης φθάνει στο 79% στους νέους μέχρι 34 ετών και μειώνεται στο 10% στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.
Σχεδόν 7 στους 10 πολίτες – χρήστες τεχνητής νοημοσύνης (68%) δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν ή σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για ανάκτηση πληροφοριών γενικά. Οι μεταφράσεις κειμένων αποτελούν το δεύτερο δημοφιλέστερο λόγο χρήσης εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης (44%) και ακολουθούν η δημιουργία περιεχομένου είτε για προσωπικούς (38%) είτε για επαγγελματικούς λόγους (32%), ενώ το 27% χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για τη λήψη προσωπικών ή επαγγελματικών αποφάσεων.
Μοιρασμένες οι απόψεις σχετικά με τον ρόλο που θα έχει τελικά η τεχνητή νοημοσύνη: 4 στους 10 θεωρούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα διευκολύνει (30%) ή θα υπηρετεί τον άνθρωπο (11%), ενώ αντίστοιχο ποσοστό πολιτών θεωρούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα εξουσιάζει (21%) ή θα υποκαθιστά (18%) τον άνθρωπο.
Σχεδόν 2 στους 3 πολίτες θεωρούν ότι η ευθύνη για την ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να βρίσκεται στα χέρια των εθνικών αρχών κάθε χώρας (41%) ή διεθνών φορέων (25%), έναντι μόλις 18% που θεωρούν ότι η ευθύνη αυτή πρέπει να παραμείνει στα χέρια των εταιρειών που αναπτύσσουν τεχνητή νοημοσύνη και 7% που θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας περιορισμός στην τεχνητή νοημοσύνη.
7 στους 10 πολίτες (70%) θεωρούν ότι η χώρα μας πρέπει να διαθέσει δημόσιους πόρους για την ανάπτυξη εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, έναντι μόλις 24% που διαφωνούν.
Η απώλεια θέσεων εργασίας είναι ο σημαντικότερος κίνδυνος από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στο μέλλον, με βάση τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, καθώς επιλέγεται από το 46%. Ακολουθούν σε σημαντική απόσταση και σε παρόμοιο επίπεδο, η ανεξέλεγκτη/αυτόνομη λήψη αποφάσεων από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (29%), η παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων και ιδιωτικότητας (29%), η ανεξέλεγκτη διάδοση ψευδών ειδήσεων (26%), η περιθωριοποίηση των πολιτών που δεν γνωρίζουν ή δεν μπορούν να χειριστούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (25%) και η υπερβολική ισχυροποίηση εταιρειών που αναπτύσσουν τεχνητή νοημοσύνη (18%).