Από την Θράκη, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κ.Γκίκας ανακοίνωσε πως βρίσκεται στην τελική φάση η εμπορική ακτοπλοϊκή γραμμή Αλεξανδρούπολη-Κερατσίνι. Αναφέρθηκε και στο θέμα της βίζα εξπρές για τη Σαμοθράκη και στην ανάγκη δημιουργίας τελωνείου στο νησί
Διήμερη επίσκεψη στην Θράκη, πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, με αφορμή την διεξαγωγή ενός πολύ σημαντικού Επιστημονικού Συνεδρίου που διεξήχθη στην Κομοτηνή, με την συνδιοργάνωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής” και του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Δ.Π.Θ.
Στην ομιλία του στην θεματική, “Το Κυβερνητικό σχέδιο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη της Θράκης”, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Νησιωτικής Πολιτικής, αναφέρθηκε αρχικά στον Λιμένα της Αλεξανδρούπολης επισημαίνοντας ότι: «Ήδη τρέχουν μία σειρά από έργα ισχυρού αναπτυξιακού αποτυπώματος στην Αλεξανδρούπολη. Προ ολίγων ημερών, με σχετική απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, κατακυρώθηκε οριστικά στον ανάδοχο, το έργο «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΛΙΜΕΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΑΘΩΝ ΣΤΗ ΛΙΜΕΝΟΛΕΚΑΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΥΛΟ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ- ΟΔΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟ», στην τιμή των 17.000.000 €. Ένα έργο πνοής που θα αναβαθμίσει σημαντικά τις δυνατότητες του λιμένος».
Επιπλέον όπως είπε, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, «έχει κατανείμει ποσό 3.000.000 € περίπου, για την αναβάθμιση του Λιμένος Αλεξανδρούπολης σε θέματα ασφαλείας ISPS και Εισόδου-Εξόδου (ΣΕΕ) Schengen, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς της Ε.Ε.».
Και προσέθεσε ότι: «Το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι στο σχεδιασμό για να αποκτήσει δική του Πλοηγική Υπηρεσία, βάσει της αναθεώρησης του σχετικού Π.Δ. για τις Πλοηγικές Υπηρεσίες, ενώ πρόσφατα ενισχύθηκε και το Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης με ένα υπερσύγχρονο Πλωτό Σκάφος του Λ.Σ. – το PLS 1105 – το οποίο προσφέρει ήδη πολύτιμες υπηρεσίες, σε αυτήν την κρίσιμη γωνιά της χώρας.».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην συνεργασία που υπάρχει ήδη μεταξύ του Υπουργείου και του Δ.Π.Θ. λέγοντας: «Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, έχει αναπτύξει μία εποικοδομητική συνεργασία με το Δ.Π.Θ., όσον αφορά μελέτες για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, με έμφαση στα επιφανειακά ύδατα και την καλύτερη δυνατή τεκμηρίωση του υδατικού ισοζυγίου στα νησιά μας».
Ανακοίνωσε δε ότι πολύ σύντομα «θα υπογράψουμε την προγραμματική σύμβαση για την σύνταξη μελέτης που αφορά σε επτά νησιά, στα οποία θα προσθέσουμε και την Σαμοθράκη και την Θάσο».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Γκίκας ανέφερε:
«Στόχος του Υπουργείου μας και του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, είναι να στηρίξουμε την Θράκη – μία περιοχή εξαιρετικής Εθνικής σπουδαιότητας – προκειμένου αφενός να δοθούν άμεσες λύσεις σε χρόνια προβλήματα και αφετέρου να συμβάλλουμε στις μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές της ευρύτερης περιοχής. Η ανάπτυξη της Θράκης δεν μπορεί να γίνει, αν δεν υπάρχουν σύγχρονες λιμενικές υποδομές, και ανεπτυγμένα Περιφερειακά Λιμάνια».
Παράλληλα, ο Στέφανος Γκίκας πραγματοποίησε υπηρεσιακές επισκέψεις στο Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης, καθώς και στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α.), όπου ενημερώθηκε από τον Δ/Σ κ. Κωνσταντίνο Χατζηκωνσταντίνου.
Για σύνδεση με Κερατσίνι και βίζα εξπρές στη Σαμοθράκη
Στο περιθώριο της διήμερης επίσκεψης, ο Υφυπουργός πραγματοποίησε πληθώρα εθιμοτυπικών συναντήσεων με εκπροσώπους Αρχών και Φορέων της Θράκης και συγκεκριμένα, με τον Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας & Θράκης, κ. Χριστόδουλο Τοψίδη, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας – Κομοτηνής, κ.κ. Παντελεήμονα, τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Φώτιο Μάρη, τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη, τον Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγο Παναγιώτη Καβιδόπουλο, τον Διοικητή της ΧΙΙ Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού, Υποστράτηγο Κωνσταντίνο Γάκη, ενώ στην Αλεξανδρούπολη συναντήθηκε με τον Βουλευτή Έβρου κ. Χρήστο Δερμεντζόπουλο.
Μιλώντας στα ΜΜΕ ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε και στη νέα εμπορική ακτοπλοϊκή γραμμή Αλεξανδρούπολη – Κερατσίνι, η οποία, όπως είπε βρίσκεται στην τελική φάση. Η γραμμή περιλαμβάνει ενδιάμεσες στάσεις στα νησιά Χίος και Λέσβος και θα εκτελείται με εμπορικό πλοίο Ρο-Ρο. Εντάσσεται στο σχέδιο ανασυγκρότησης του Έβρου, με τον Υφυπουργό να τη χαρακτηρίζει «πολύ χρήσιμη».
Ο Υφυπουργός, σύμφωνα με το xronos.gr, μίλησε επίσης για τη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Χριστόδουλο Τοψίδη. Στο επίκεντρό της βρέθηκε η ένταξη της Σαμοθράκης από 1η Απριλίου 2025 στην εξπρές βίζα, που επιτρέπει ευκολότερη επίσκεψή της από Τούρκους πολίτες. Πάντως, η βίζα αυτή είναι δώρο άδωρο, εάν δεν συνοδευτεί με έναρξη ακτοπλοϊκής γραμμής Σαμοθράκη-τουρκικά παράλια, προϋπόθεση για την οποία είναι επίσης η δημιουργία τελωνείου στο νησί.
«Για να υπάρξει αποτέλεσμα ασφαλώς θα πρέπει να υπάρξει ακτοπλοϊκή σύνδεση», αναγνώρισε ο υφυπουργός απαντώντας στον «Χ». Για το τελωνείο, είπε ότι πράγματι πρέπει να δημιουργηθεί και προς αυτή την κατεύθυνση η Περιφέρεια έχει δηλώσει ότι προτίθεται να δημιουργήσει τον χώρο.
Ο Στ. Γκίκας, τέλος, έθεσε μία ακόμη παράμετρο σχετικά με τις τουριστικές ροές στο νησί, δηλαδή το «εάν η Σαμοθράκη έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει χιλιάδες ανθρώπους. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασίσει η τοπική κοινωνία και η τοπική αυτοδιοίκηση».
Η συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Τοψίδη
Ο περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης συναντήθηκε με τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανο Γκίκα για τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών της Περιφέρειας. Στη συνάντηση συζητήθηκε η ενίσχυση των υποδομών του νησιού και η δυνατότητα διασύνδεσής του με την Τουρκία.
Συζητήθηκαν επίσης οι παρεμβάσεις στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, της Κεραμωτής και της Θάσου. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί σημείο αναφοράς στον σχεδιασμό, ενώ για τα υπόλοιπα λιμάνια εξετάζονται δράσεις που θα βελτιώσουν τη λειτουργικότητά τους.