Νέες ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό καταγράφει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για λογαριασμό του politic.gr.
Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία σημειώνει μικρή άνοδο της τάξης των 2,1 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τη μέτρηση του Μαρτίου. Παρ’ όλα αυτά, το ποσοστό του 24,3% παραμένει χαμηλό για κυβερνών κόμμα και απέχει σημαντικά από τα όρια της αυτοδυναμίας. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει οριακή άνοδο κατά μισή μονάδα, επωφελούμενο κυρίως από την υποχώρηση της Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία καταγράφει απώλειες 1,7 μονάδων και υποχωρεί στην τρίτη θέση. Πτώση σημειώνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με μείωση 1,6 μονάδες σε σχέση με τον Μάρτιο, συνεχίζοντας την καθοδική του πορεία.
Αναλυτικά, στο ερώτημα «αν είχαμε εκλογές την ερχόμενη Κυριακή ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;» η Ν.Δ. συγκεντρώνει 24,3% και έπεται το ΠΑΣΟΚ με 11,5%. Η Πλεύση Ελευθερίας τερματίζει τρίτη με 11% και ακολουθούν: Ελληνική Λύση με 8%, ΚΚΕ με 7%, ΣΥΡΙΖΑ με 4%, Κίνημα Δημοκρατίας με 3,9%, Φωνή Λογικής με 3,4%, ΜέΡΑ 25 με 3,4% και ΝΙΚΗ με 3,2%.
Το ποσοστό των αναποφάσιστων αυξάνεται κατά 2,1 μονάδες (Μάρτιος: 11,1% – Απρίλιος: 13,2%), επιβεβαιώνοντας ότι η κοινωνία παραμένει σε αναζήτηση εναλλακτικής.
Το εκλογικό ταβάνι της Νέας Δημοκρατίας στο 35% δείχνει ότι, ακόμα και στο πιο ευνοϊκό σενάριο, δεν πλησιάζει το 41% που πέτυχε στις εθνικές εκλογές του 2023. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει εκλογικό ταβάνι στο 18,5%, γεγονός που υποδηλώνει πως υπάρχει περιθώριο ενίσχυσης, αν και όχι με ραγδαίους ρυθμούς.
Παρά την προηγούμενη άνοδο στις δημοσκοπήσεις, η Πλεύση Ελευθερίας φαίνεται να πλησιάζει τα όριά της, καθώς το εκλογικό της ανώτατο ποσοστό αγγίζει το 14,9%, το οποίο είναι χαμηλότερο από του ΠΑΣΟΚ. Αυτό περιορίζει τις προοπτικές της να αναδειχθεί σε κυρίαρχη αντιπολιτευτική δύναμη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με εκλογικό ταβάνι μόλις 10%, καταγράφει έντονη αδυναμία να επανακτήσει τον ρόλο της κύριας αντιπολίτευσης. Το χαμηλό αυτό όριο επιβεβαιώνει την πτωτική του πορεία και τη διαρκή συρρίκνωση της εκλογικής του επιρροής.
Το συνολικό πολιτικό μήνυμα είναι ξεκάθαρο: καμία πολιτική δύναμη δεν φαίνεται ικανή να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Το πολιτικό σκηνικό παραμένει κατακερματισμένο και, εφόσον συνεχιστεί η απόρριψη των παραδοσιακά υψηλών ποσοστών υπέρ κυβερνητικών επιλογών, ενδεχομένως να απαιτηθούν συμμαχίες ή η ανάδυση νέων πολιτικών σχηματισμών.
Δημοσκόπηση Interview: Δυσπιστία έναντι των πολιτικών αρχηγών
Η εκτεταμένη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στο σύνολο της πολιτικής ηγεσίας αποτυπώνεται ξεκάθαρα: σχεδόν το ένα τέταρτο των πολιτών δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται κανέναν πολιτικό αρχηγό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 29,7%, ωστόσο ακολουθεί πολύ κοντά η επιλογή «κανένας», με 27,3%.
Παράλληλα, οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί εμφανίζουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά αποδοχής, δείχνοντας αδυναμία να εκφράσουν την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια. Ειδικότερα, τα ποσοστά τους έχουν ως εξής:
Δημοσκόπηση Interview: Δεν αλλάζουν το κλίμα τα μέτρα στήριξης
Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για συνταξιούχους και ενοικιαστές δεν δείχνουν πάντως να αλλάζουν το κλίμα σε κοινωνικό επίπεδο. Το 59% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι κινούνται σε λάθος κατεύθυνση, σε αντίθεση με το 36% που τα κρίνει θετικά.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το εύρημα σύμφωνα με το οποίο, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (69%) θεωρεί ότι τα χρήματα για τις παροχές προέρχονται από την υπερφορολόγηση, και μόλις το 6% αποδίδει τα ποσά σε οικονομική ανάπτυξη. Το 21% αποδίδει τα ποσά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Το 77% των πολιτών δηλώνει ότι δεν ωφελήθηκε από κάποιο κυβερνητικό μέτρο. Μόνο το 10% λέει ότι τα μέτρα «τους έπιασαν», ενώ 13% δεν είναι ακόμη σίγουρο.