Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι κατευθύνεται σήμερα στην Ουάσιγκτον για μια κρίσιμη διμερή σύνοδο κορυφής με τον Ντόναλντ Τραμπ. Η επίσκεψη παρακολουθείται στενά από τις Βρυξέλλες αλλά και από την ευρωπαϊκή ακροδεξιά, που όπως και η Μελόνι κάνει ασκήσεις λεπτής ισορροπίας απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο. Ads Η Μελόνι έχει καλλιεργήσει εδώ και χρόνια επαφές με τους υποστηρικτές του κινήματος “Make America Great Again» και τον ίδιο τον Τραμπ. Η πρώτη τους συνάντηση έγινε στο Παρίσι και ο Τραμπ την περιέγραψε αργότερα σαν «πραγματική σπίθα», έναν δυνητικό συνεργάτη για να «ισιώσουν λίγο τον κόσμο».
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός διατηρεί επίσης άριστες σχέσεις με τον Ελον Μασκ, με τον οποίος έχει συναντηθεί αρκετές φορές και τον οποίο έχει αποκαλέσει «λαμπρό άνθρωπο».
Κυκλοφορούσαν και φήμες για ειδύλλιο του ζεύγους. Αλλά πέρα από τον όποιο έρωτα, είναι και πολλά τα λεφτά. Γιατί η Μελόνι διαπραγματεύεται συμφωνίες με τις εταιρείες του Αμερικάνου μεγιστάνα. Ads Διαβάστε: Μελόνι / «Δούρειος ίππος» των Τραμπ – Μασκ στην Ευρώπη
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός επισκέφθηκε το τραμπικό θέρετρο Mar-a-Lago στη Φλόριντα και ήταν η μόνη Ευρωπαία ηγέτης που παρέστη στην ορκωμοσία του Τραμπ. Επίσης, πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του Τραμπ με Ευρωπαίο ηγέτη, μετά τις επιθέσεις του Λευκού Οίκου και την περιπέτεια των δασμών που έχουν παγώσει για 90 μέρες.
Αρχικά η Μελόνι, αντίθετα με άλλους ακροδεξιούς ομοϊδεάτες της, είχε ευθυγραμμιστεί με τους δυτικούς συμμάχους στο θέμα της Ουκρανίας, κατά τη διακυβέρνηση Μπάιντεν.
Πρόσφατα όμως το κόμμα της, “Αδέλφια της Ιταλίας”, απείχε για πρώτη φορά σε πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που επιβεβαίωνε την υποστήριξη των προς το Κίεβο. Προφανώς προσπαθεί να εξισορροπήσει τις σχέσεις της με τον Τραμπ και να τον καλοπιάσει.
Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Τραμπ – Μελόνι / «Είμαι εδώ με μία φανταστική γυναίκα» – «Δηλώνω έτοιμη να συνεργαστούμε»
Ως εκπρόσωπος της τρίτης μεγαλύτερης εξαγωγικής δύναμης προς τις ΗΠΑ εντός της ΕΕ, η Μελόνι δέχεται ισχυρές πιέσεις να προστατεύσει τα ιταλικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Αναμένεται να επιδιώξει εξαιρέσεις για εμβληματικά ιταλικά προϊόντα όπως ζυμαρικά, τυρί και κρασί από τους αμερικανικούς δασμούς.
Στις Βρυξέλλες, εκφράζονται ανησυχίες ότι η Μελόνι θα μπορούσε να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ενότητα, εξασφαλίζοντας ευνοϊκότερη μεταχείριση από τον Αμερικανό φίλο της, σε βάρος των υπόλοιπων Ευρωπαίων εταίρων. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός πρέπει για αυτό το λόγο να κάνει επίδειξη ισορροπιών και λεπτών πολιτικών χειρισμών.
Τα ίδια διλήμματα αντιμετωπίζει ολόκληρη η ευρωπαϊκή ακροδεξιά, που βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση όταν ο Λευκός Οίκος επιτέθηκε με τους δασμούς κατά της Ευρώπης. Γιατί είναι άλλο να υποστηρίζεις τον Τραμπ και την αυταρχική εξωτερική του πολιτική στη Βενεζουέλα. Kαι άλλο να τον υπερασπίζεσαι όταν οι θύματα είναι οι ίδιες οι ευρωπαϊκές χώρες, που υποτίθεται ότι εκπροσωπείς.
Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά αποφάσισε να τα ρίξει στις Βρυξέλλες, αφήνοντας έξω τον Αμερικανό πρόεδρο. «Ο Τραμπ υπερασπίζεται τα εθνικά του συμφέροντα. Εσείς, στις Βρυξέλλες, τι κάνετε; Υπογράφετε συμφωνίες που καταστρέφουν τους Γάλλους αγρότες!», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν.
Στην Ολλανδία, ο Βίλντερς υιοθέτησε μια παρόμοια γραμμή: κριτική στην ΕΕ, ουδέτερη στάση απέναντι στον Τραμπ. «Η ΕΕ είναι ο αδύναμος κρίκος. Αν ο Τραμπ ακολουθεί σκληρή πολιτική, ίσως είναι καιρός να το κάνουμε κι εμείς.»
Παρότι οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ήταν βασικός στόχος των δασμών του Τραμπ, η ακροδεξιά AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) δεν τον κατηγόρησε. Αλλά πρόκειται για κόμματα που βρίσκονται στην αντιπολίτευση, αυτό είναι άλλωστε και το μεγάλο ατού τους.
Το πρόβλημα της Μελόνι είναι πρωθυπουργός και πρέπει να γυρίσει στη Ρώμη και την Ευρώπη με κάποια αποτελέσματα Δεν πρέπει να δυσαρεστήσει ούτε την Ουάσιγκτον ούτε τις Βρυξέλλες.
Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα τοποθετηθεί η Μελόνι στην Ουάσιγκτον. Εάν επιμείνει στη γραμμή των μηδενικών δασμών, αυτό θα τύχει καλής υποδοχής στις Βρυξέλλες και στα άλλα κράτη μέλη. * κάνοντας εγγραφή στο newsletter συμφωνείτε με τους όρους χρήσης της υπηρεσίας Moosend Εάν, από την άλλη πλευρά, επικρίνει την ΕΕ και μετατοπίσει το επίκεντρο της συζήτησης σε εσωτερικά ζητήματα, όπως η υπερβολική γραφειοκρατία και η υπερρύθμιση, θα στείλει αρνητικό μήνυμα στις Βρυξέλλες.
Οφείλει δηλαδή να αποδείξει ότι μπορείς να τα καταφέρεις, πατώντας σε δύο βάρκες.
