Σε μια επιθετική και ως συνήθως ασυνάρτητη ομιλία του στον κήπο του Λευκού Οίκου χθες Τετάρτη, ο Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή γενικευμένων φόρων εισαγωγής (δασμών), που κυμαίνονται από 10% έως και πάνω από 40%. Ads Υπολογίζει ότι θα συγκεντρώνει ετησίως 600 δισ $, τα οποία θα χρησιμοποιήσει για μείωση των φόρων, που πληρώνουν οι πλούσιοι. Οι απλοί Αμερικανοί πολίτες θα χρειαστούν πολύ περισσότερα δολάρια, για να αγοράσουν τα ίδια προϊόντα.
Παρά τις υποσχέσεις του Αμερικάνου προέδρου για «απελευθέρωση», οι άμεσες επιπτώσεις θα είναι η αύξηση των τιμών για τους Αμερικανούς καταναλωτές και η δημιουργία ενός κλίματος αβεβαιότητας για τις επιχειρήσεις, επιδεινώνοντας μια οικονομική επιβράδυνση που έχει ήδη ξεκινήσει.
Η επίδραση των νέων δασμών στις διάφορες χώρες θα εξαρτηθεί από το βαθμό εξάρτησής τους από τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ και την έκθεσή τους στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα. Για ορισμένες, ιδίως τις φτωχότερες και πιο εκτεθειμένες όπως το Μεξικό, οι επιπτώσεις μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές. Ads Ο Τραμπ ανακοίνωσε αστρονομικούς δασμούς για το Βιετνάμ (46%) και την Καμπότζη (49%). Οι δύο χώρες είχαν καταστραφεί τη δεκαετία του 60 και του 70 από τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ, τις οποίες κατάφεραν να νικήσουν. Πενήντα χρόνια μετά, είναι ξανά βασικοί στόχοι του αμερικανικού εμπορικού πόλεμου. Μάλλον και ο Τραμπ πιστεύει ότι η εκδίκηση είναι φαγητό που τρώγεται κρύο.
Αντίθετα το Ηνωμένο Βασίλειο, ο στενότερος σύμμαχος των ΗΠΑ σε όλες τις εισβολές και τους διεθνείς τυχοδιωκτισμούς, τιμωρείται με το ελάχιστο ποσοστό του 10%. Η ΕΕ φοβόταν χειρότερη μεταχείριση από το 20% που τελικώς της επιβλήθηκε.
Για την Ελλάδα, οι επιπτώσεις από το 20% των δασμών στην ΕΕ αναμένεται να είναι περισσότερο έμμεσες παρά άμεσες. Σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση της Εθνικής Τράπεζας, το μερίδιο των ΗΠΑ στις ελληνικές εξαγωγές αγαθών βρίσκεται σε ανοδική τροχιά την τελευταία 10ετία αλλά συνεχίζει να είναι περιορισμένο (στο 4,8% των εξαγωγών στο 11μηνο του 2024).
Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, “πιο σημαντικές θα μπορούσαν να είναι οι έμμεσες επιδράσεις, καθώς κορυφαίοι εμπορικοί μας εταίροι, όπως η Ιταλία και η Γερμανία, έχουν σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα προς τις ΗΠΑ, με αξιόλογα εμπορικά πλεονάσματα, και είναι πιο ευάλωτοι”.
Οι ακριβείς διεθνείς επιπτώσεις αυτών των χωρίς προηγούμενο υψηλών δασμών είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι το πώς θα αντιδράσουν οι άλλες χώρες: όπως σε κάθε πόλεμο, τα αντίποινα -με αντίστοιχους δασμούς- κλιμακώνουν την αναμέτρηση. Αλλά βραχυπρόθεσμα έχουν πολιτικό νόημα και είναι αναπόφευκτα.
Ένα άλλο κρίσιμο ερώτημα είναι εάν το δολάριο θα ανατιμηθεί, μετριάζοντας κάπως το πλήγμα για τους Αμερικανούς εισαγωγείς και καταναλωτές. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την άνοδο των τιμών, οι οποίες διαφορετικά αναμένεται να αυξηθούν καθώς το κόστος εισαγωγής προϊόντων, μηχανημάτων και υλικών επίσης αυξάνεται.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου επέμεινε προχθές ότι η Wall Street «θα είναι μια χαρά»’. Ωστόσο ο ίδιος ο Τραμπ είχε πρόσφατα υπονοήσει ότι κάποια αναταραχή στην αγορά είναι αναμενόμενη. * κάνοντας εγγραφή στο newsletter συμφωνείτε με τους όρους χρήσης της υπηρεσίας Moosend Όλα αυτά δημιουργούν απόλυτη αβεβαιότητα, την οποία καταναλωτές και επιχειρήσεις απεχθάνονται. Οι δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ έχουν ήδη αρχίσει να μειώνονται απότομα.
Ο Τραμπ ξεκίνησε έναν καταστροφικό, παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο, του οποίου κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την τελική έκβαση. Όπως έλεγε και ο Χίτλερ -για τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρούσε ότι είχε κάνει και καλά πράγματα- «όταν ξεκινάς τον πόλεμο είναι σαν να μπαίνεις σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Δεν ξέρεις τι θα βρεις μέσα».
