Ήταν στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2013, όταν κατά τη διάρκεια της θεσμοθετημένης επίσκεψής τους στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθέσεως, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης έθεσαν στον Αντώνη Σαμαρά το αίτημα μεταφοράς του αστυνομικού τμήματος Λευκού Πύργου, από τον πεζόδρομο της Αριστοτέλους μέσα στο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ. Ο λόγος ήταν ότι ο άξονας της Αριστοτέλους αποτελεί την καρδιά του κέντρου της πόλης και καθημερινά τον διασχίζουν πολλοί επισκέπτες και τουρίστες, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να βλέπουν κιγκλιδώματα, ένστολους, προσαγωγές και… αυτοκίνητα πάνω στον πεζόδρομο. Σίγουρα όχι το καλύτερο θέαμα σε ένα τουριστικό σημείο. Ο τότε πρωθυπουργός συμφώνησε και με την άνεση τού «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω» που έτσι κι αλλιώς καλλιεργεί ως πολιτικό στιλ ο εκ Μεσσηνίας καταγόμενος πολιτικός, σήκωσε το τριψήφιο τηλέφωνο, κάλεσε τον τότε υπουργό προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια και εις επήκοον των παρισταμένων -πρόεδροι Επιμελητηρίων, Συνδέσμων, Συλλόγων κλπ.- συνεννοήθηκε μαζί του η μετακόμιση να έχει ολοκληρωθεί σε τέσσερις μήνες το πολύ, μέχρι το τέλος εκείνης της χρονιάς. Η αλήθεια είναι ότι αμέσως μετά το τέλος της ΔΕΘ εκείνου του Σεπτέμβρη στρατηγοί και άλλοι γαλονάδες της ΕΛ.ΑΣ. επιθεώρησαν το κτήριο του εκθεσιακού κέντρου, που προοριζόταν να στεγάσει το Αστυνομικό Τμήμα και έδωσαν κατευθύνσεις. Έκτοτε δεν έγινε τίποτα και 12 χρόνια μετά το ΑΤ Λευκού Πύργου παραμένει στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους, λοιδορώντας με τον τρόπο του τόσο τη δημόσια διοίκηση όσο και την πολιτική ηγεσία του τόπου. Διότι εάν ένας πρωθυπουργός κι ένας υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αλλά και η φυσική ηγεσία της αστυνομίας δεν μπορούν να υλοποιήσουν την απόφαση για μετακόμιση ενός αστυνομικού τμήματος, αναρωτιέται κανείς ποιος και τι μπορεί να κάνει σε αυτόν τον τόπο. Αναρωτιέται ακόμη αν πρέπει να αγχώνεται για τα πιο σοβαρά θέματα αυτής της χώρας, που άπτονται της ασφάλειας και της ευημερίας της κοινωνίας.

Θεσσαλονίκη: Μπλοκαρισμένη στη γραφειοκρατία η μεταφορά του ΑΤ Λευκού Πύργου – Νέα επικοινωνία Αγγελούδη με Χρυσοχοΐδη

Διότι οι φορείς και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, που ζητούν την ευταξία και τον ευπρεπισμό της Αριστοτέλους, του κεντρικού κάθετου άξονα του κέντρου της πόλης, τον οποίο μάλιστα ο δήμος Θεσσαλονίκης προγραμματίζει να αναπλάσει, δεν ενδιαφέρονται για το ποιος φταίει που δεν γίνεται η δουλειά. Δεν ενδιαφέρονται ποιος υπουργός δεν μπορεί να συνεννοηθεί με τον πρωθυπουργό του ή τον συνάδελφό του σε άλλο υπουργείο. Ούτε φυσικά για το εάν ένας υπουργός δεν καταφέρνει να συντονίσει τις υπηρεσίες που έχει υπό την πολιτική του ευθύνη. Νοιάζονται για την πραγματικότητα, που δεν είναι άλλη από το… αμετακίνητο ΑΤ Λευκού Πύργου, που «κινδυνεύει» να εξελιχθεί σε ένα ακόμη… τοτέμ για την πόλη.

Η Ελλάδα -το λέει και το ξαναλέει πολύς κόσμος- είναι χώρα της πλάκας, κυρίως επειδή δεν έχει καταφέρει να οικοδομήσει ένα σοβαρό και αποτελεσματικό κράτος. Επειδή η γραφειοκρατία έχει εδώ και χρόνια ξεφύγει από τα υγρά κι ανήλιαγα γραφεία των δημοσίων υπηρεσιών, έχει εγκατασταθεί στο μυαλό και τη νοοτροπία των δημοσίων λειτουργών και σε πολλές περιπτώσεις κυκλοφορεί ανεξέλεγκτη στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, επηρεάζοντας ακόμη και πρακτικές δραστηριότητες. Προφανώς η περίπτωση του ΑΤ Λευκού Πύργου δεν είναι η μοναδική, είναι όμως χαρακτηριστική επειδή αφορά το κέντρο της Θεσσαλονίκης κι επιπλέον ταλανίζει τους εμπλεκόμενους για 12 χρόνια! Σε αθέατο επίπεδο λίγοι γνωρίζουν -κυρίως οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης- ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Oικονομικών βρίσκονται στα δικαστήρια για την κυριότητα περίπου 200 πρώην στρατοπέδων ανά τη χώρα. Τα οποία αφού έχουν ολοκληρώσει τον επιχειρησιακό τους κύκλο για τις ανάγκες του στρατού, προορίζονται για να δοθούν -κυρίως σε δήμους-, ώστε να αξιοποιηθούν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Κι όμως για κάποιους πολιτικούς και γραφειοκράτες, το ποιο υπουργείο θα τα παραχωρήσει είναι ζήτημα προς -δικαστική- επίλυση!

Αυτή τη στιγμή κανείς στη Θεσσαλονίκη δεν γνωρίζει για πόσο ακόμη το ΑΤ Λευκού Πύργου θα βρίσκεται στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους. Όσο καθυστερεί, πάντως, η μετακόμιση ελλοχεύει ο κίνδυνος να ματαιωθεί, σε περίπτωση -σε αυτή τη ζωή όλα γίνονται- που τρέξει γρήγορα η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ, όπου βρίσκεται το κτήριο που προορίζεται να το φιλοξενήσει. Το οποίο, μάλιστα, είναι πλήρως ανακαινισμένο και… φρεσκοβαμμένο.

ΥΓ.1: Για όσους ενδιαφέρονται για λεπτομέρειες. Η υπόθεση της μετακόμισης του ΑΤ Λευκού Πύργου φαίνεται σε αυτή τη φάση να κολλάει σε κτηριολογικές αλλαγές που ζητάει η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, παρά το ότι η ΔΕΘ – Helexpo δαπάνησε 150.000 ευρώ και διαμόρφωσε το ακίνητο με βάση τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές της Ελληνικής Αστυνομίας (κρατητήριο, οπλοβαστοί κλπ.). Το αίτημα της ΚΕΔ βρίσκεται σε φάση κοστολόγησης από τις τεχνικές υπηρεσίες της ΔΕΘ – Helexpo. Όσο για την… απαιτητική ΚΕΔ είναι η ίδια δημόσια υπηρεσία που λίγα χρόνια πριν, όταν επί πρωθυπουργίας Τσίπρα είχε τεθεί και πάλι το ζήτημα της συγκεκριμένης μετακόμισης, ζητούσε από την ΔΕΘ – Helexpo να εκδώσει για το κτήριο άδεια αστυνομικού τμήματος. Μόνο που τέτοια άδεια ούτε υπάρχει, ούτε προβλέπεται, αφού όλα τα αστυνομικά τμήματα λειτουργούν με άδειες γραφείου. Η αποθέωση της γραφειοκρατίας!

ΥΓ2: Το δημόσιο θα κερδίσει από τη μετακόμιση και σε ένα ακόμη επίπεδο. Το ενοίκιο στη ΔΕΘ για το ΑΤ -σύμφωνα με φήμες- είναι φθηνότερο από την Αριστοτέλους, τουλάχιστον κατά 15%.