Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s έδωσε επιτέλους την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, αναβαθμίζοντας την οικονομία μας και ρίχνοντας οριστικούς τίτλους τέλους στην περίοδο της κρίσης.

Ειδικότερα, η Moody’s αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο «Baa3» από «Ba1» προηγουμένως, με σταθερές προοπτικές από θετικές.

Η εξέλιξη αυτή έχει τεράστια σημασία, καθώς η Moody’s είναι ο μόνος από τους τρεις μεγάλους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης, και τους συνολικά πέντε οίκους που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο οποίος δεν είχε δώσει την επενδυτική βαθμίδα την Ελλάδα.

Ωστόσο, είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητά της κατά δύο βαθμίδες τον Σεπτέμβριο του 2023, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, και τον Σεπτέμβριο του 2024 άλλαξε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές, σηματοδοτώντας έτσι μία επικείμενη αναβάθμιση.

Είχαν προηγηθεί οι οίκοι Fitch Ratings, Scope Ratings, DBRS o οποίος την προηγούμενη εβδομάδα αναβάθμισε την Ελλάδα στην κατηγορία ΒΒΒ από BBB low.

Σύμφωνα με την έκθεση της Moody’s, η αναβάθμιση «αντανακλά την εκτίμησή μας ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας εμφανίζει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε μελλοντικούς κραδασμούς. Τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί ταχύτερα από τις αρχικές μας προσδοκίες. Χάρη στη σταθερή πολιτική κατάσταση, τη βελτίωση των θεσμών και τη συνετή δημοσιονομική πολιτική, η Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει να επιτυγχάνει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, μειώνοντας σταδιακά το υψηλό χρέος της. Επιπλέον, η υγεία του τραπεζικού τομέα συνεχίζει να βελτιώνεται, μειώνοντας τον κίνδυνο χρηματοπιστωτικής κρίσης που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας».

Επίσης, σημειώνει πως «η σταθερή προοπτική αντικατοπτρίζει την ισορροπία μεταξύ των προκλήσεων που παραμένουν και των θετικών εξελίξεων. Από τη μία πλευρά, η ολοκλήρωση των θεσμικών και διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων θα απαιτήσει χρόνο. Παρόλο που ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, παραμένει από τους υψηλότερους στην ΕΕ. Από την άλλη, η Ελλάδα εκμεταλλεύεται αποτελεσματικά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) για να προωθήσει πολιτικές που υποστηρίζουν την πιστοληπτική της ικανότητα»

Στην έκθεση κάνει λόγο για σημαντική μείωση τους χρέους, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας όσον αφορά τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της». 

Για το παραπάνω, τονίζει πως οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή τη βελτίωση περιλαμβάνουν:

Περιορισμό των δαπανών και αύξηση των φορολογικών εσόδων χάρη στις βελτιώσεις στη φορολογική συμμόρφωση.Το 2024, η Ελλάδα συγκέντρωσε επιπλέον 2 δισ. ευρώ από φοροδιαφυγή, κυρίως μέσω της ψηφιοποίησης της φορολογικής διοίκησης.Μείωση των φόρων σε στοχευμένους τομείς, όπως οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, διατηρώντας παράλληλα τη φορολογική ανταγωνιστικότητα.Η χώρα αναμένεται να συνεχίσει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 2-2,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, στηριζόμενη στη συγκράτηση των δαπανών και τη σταθερή αύξηση των εσόδων.

Να σημειωθεί πως το χρέος της Ελλάδας μειώθηκε κατά περίπου 50 ποσοστιαίες μονάδες από το 2020 και εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στο 156,1% του ΑΕΠ στο τέλος του 2024. Αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 148,3% το 2025 και στο 140,6% το 2026.

Ως προς το συμπέρασμα της έκθεσης, η Moody’s αναφέρει: «Η αναβάθμιση της Ελλάδας σε Baa3 αντικατοπτρίζει τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, τη μείωση του χρέους και την πρόοδο στις τραπεζικές μεταρρυθμίσεις. Παρά τις προκλήσεις, η σταθερή πολιτική και θεσμική πρόοδος μειώνει τους κινδύνους, ενισχύοντας την οικονομική σταθερότητα της χώρας».

Κ. Χατζηδάκης για αναβάθμιση από την Moody’s: H Ελλάδα αφήνει πίσω το παρελθόν, εφαλτήριο για περαιτέρω άνοδο

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Χαίρομαι που η τελευταία μου δήλωση ως υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αφορά την απονομή της επενδυτικής βαθμίδας στην ελληνική οικονομία από την Moody’s, έναν από τους σημαντικότερους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης διεθνώς.

Η σημερινή αναβάθμιση σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός μεγάλου κύκλου για την ελληνική οικονομία και πιστοποιεί την επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Είναι αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας που έγινε τα τελευταία 5,5 χρόνια, η οποία δεν ήταν εύκολη, εν μέσω διεθνών κρίσεων και γεωπολιτικής αστάθειας. Και προφανώς αποτελεί επιτυχία όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά όλων των Ελλήνων.

Πλέον, μετά τη σημερινή αξιολόγηση της Moody’s, το σύνολο των αναγνωρισμένων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκων αξιολόγησης κατατάσσουν την ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα.

Παράλληλα, η αναβάθμιση από την Moody’s σηματοδοτεί και την έναρξη ενός νέου κύκλου. Διότι η ανοδική πορεία πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου η χώρα μας να ανέβει ακόμα πιο ψηλά. Είναι στο χέρι μας, όχι μόνο να αφήσουμε οριστικά πίσω την κρίση, αλλά και να συνεχίσουμε την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών, με σχέδιο, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, για να βελτιώσουμε τη ζωή των Ελλήνων και να διασφαλίσουμε ένα θετικό μέλλον για την πατρίδα μας.

Η ανακοίνωση της Moody’s αναφορικά με τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι εύγλωττη και δεν χρειάζονται περισσότερα σχόλια. Επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, η ταχεία μείωση του χρέους, η αύξηση των εσόδων με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, χωρίς αύξηση των φόρων αλλά -αντιθέτως- με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η υπεραπόδοση του προϋπολογισμού, η μείωση των κόκκινων δανείων.

Απτή όμως απόδειξη της προόδου της ελληνικής οικονομίας αποτελεί και η εντυπωσιακή ανταπόκριση των επενδυτών στις εκδόσεις ομολόγων στις οποίες προχώρησε χθες ο ΟΔΔΗΧ. Η Ελλάδα ζήτησε από τις αγορές 3 δισ. ευρώ και, παρά τη διεθνή αβεβαιότητα, συγκέντρωσε προσφορές άνω των 56,5 δισ. ευρώ, που είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί για οποιαδήποτε κοινοπρακτική έκδοση από τη χώρα μας. Είναι επίσης σημαντικό ότι με τις χθεσινές εκδόσεις και εκείνες που προηγήθηκαν από την αρχή του χρόνου καλύφθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος οι δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2025. Και διαμορφώνεται δίχτυ ασφαλείας για όποιες πιθανές αναταράξεις μπορεί να προκύψουν στις διεθνείς αγορές τους επόμενους μήνες. Μπράβο στον ΟΔΔΗΧ, μπράβο σε όλους τους συντελεστές της μεγάλης εθνικής επιτυχίας».

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η αναβάθμιση από τη Moody’s στην επενδυτική βαθμίδα

Όπως έγραφε το Bloomberg νωρίτερα, μια αναβάθμιση κατά μία μονάδα στην αξιολόγηση Ba1 της Moody’s της ελληνικής οικονομίας -η οποία αυτή τη στιγμή έχει θετικές προοπτικές σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης- θα διέκοπτε κάθε εναπομείνασα σχέση με το χάος του χρέους, τα διαδοχικά προγράμματα διάσωσης και την οικονομική αναταραχή, που ταλάνιζαν την Ελλάδα για πάνω από μια δεκαετία.