Με Κώστα Τασούλα υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να συσπειρώσει τη Νέα Δημοκρατία και να κατευνάσει τη δεξιά βάση.
Η υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας υπηρετεί την ανάγκη Μητσοτάκη για συσπείρωση της ΝΔ, αλλά τη φέρνει στη δύσκολη θέση να ψηφίζει μαζί με Σπαρτιάτες
Εγκαταλείπει έτσι όμως κάθε δυνατότητα για συναινετική εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, καθώς τον κ.Τασουλα δεν θα ψηφίσει ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και βέβαια ούτε το ΚΚΕ.
Η ΝΔ έρχεται μάλιστα ταυτόχρονα στη δύσκολη θέση να ψηφίζει για Πρόεδρο Δημοκρατίας μαζί με τους Σπαρτιάτες, που έσπευσαν να εκφραστούν υπέρ του κ. Τασούλα αν και ως Πρόεδρος της Βουλής είχε επιβλέψει τη νομοθέτηση σε βάρος τους.
Σημειωτέον ότι το ΠΑΣΟΚ, που ήδη κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι συνεχίστηκε μέχρι πρότινος η κρατική χρηματοδότηση στους Σπαρτιάτες, υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός συμπορεύεται πλέον με την ακροδεξιά. Για πολιτική απόγνωση του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός, επισημαίνοντας ότι χθες η Βουλή αποφάσισε την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης των Σπαρτιατών. Κάλεσε δε το ΠΑΣΟΚ να εξηγήσει γιατί δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας τον κ.Τασουλα τον οποίο ψήφισε τρεις φορές για Πρόεδρο της Βουλής.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος πάντως – αρκετές ώρες μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού- δήλωσε ότι η Ελληνική Λύση λέει “μεγάλο όχι” στην υποψηφιότητα Τασούλα. Χαρακτήρισε μάλιστα την επιλογή αυτή του κ.Μητσοτάκη “επιλογή απελπισίας” και έσπευσε να προκαταλάβει τυχόν σχόλια για τη στάση της Ελληνικής Λύσης υπέρ του κ.Τασουλα στην Προεδρία της Βουλής λέγοντας: “Άλλο Πρόεδρος Βουλής και άλλο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν είναι όλοι για όλα”.
Εκ δεξιών και ο Δημήτρης Νατσιός διεμήνυσε ότι η Νίκη δεν θα ψηφίσει τον κ.Τασούλα, επικαλούμενος τη στάση του ως Πρόεδρος της Βουλής στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Επομένως ο κ. Τασούλας δεν έχει καμία ελπίδα να εκλεγεί στην τρίτη ψηφοφορία όπου απαιτούνται 180 ψήφοι, αλλά αναμένεται να εκλεγεί στην τέταρτη ψηφοφορία με απόλυτη πλειοψηφία 150 ψήφων.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Ιανουαρίου. Εν τω μεταξύ θα πρέπει να έχει εκλεγεί και νέος Πρόεδρος της Βουλής, που όπως όλα δείχνουν θα είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης, σε μία ακόμη κίνηση κατευνασμού της δεξιάς “καρδιάς” της ΝΔ.
Τον κ.Τασουλα αναμένεται να ψηφίσουν οι 156 βουλευτές της ΝΔ, οι πέντε βουλευτές των Σπαρτιατών και ορισμένοι ανεξάρτητοι, προερχόμενοι κατά βάση από τους Σπαρτιάτες. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι τον προϋπολογισμό είχαν ψηφίσει και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χάρης Κατσιβαρδάς, Γιώργος Ασπιώτης και Μιχάλης Γαυγιωτάκης, προερχόμενοι όλοι από τους Σπαρτιάτες. Τον κ.Τασουλα αναμένεται να ψηφίσει και ο διαγραφείς από τη ΝΔ Μάριος Σαλμάς. Το άθροισμα και με τους τρεις αυτούς ανεξάρτητους φτάνει τους 165 βουλευτές.
Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι τι θα πράξει ο Αντώνης Σαμαράς. Όταν έπεσε στο τραπέζι του Μαξίμου πρώτη φορά το σενάριο Τασούλας τον Ιούνιο, το σκεπτικό ήταν άλλωστε πως έτσι θα ικανοποιούνταν οι βουλευτές της ΝΔ που ζητούσαν δεξιό Πρόεδρο Δημοκρατίας.
Βέβαια οι βουλευτές είχαν στο μυαλό τους κυρίως τον Κώστα Καραμανλή ή τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά ήταν σαφές πως ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε Πρόεδρο Δημοκρατίας με ειδικό πολιτικό βάρος, πολλώ δε μάλλον που οι δύο πρώην πρωθυπουργοί ασκούσαν κριτική για τα ελληνοτουρκικά και όχι μόνο.
Η πρόταση για Τασουλα είχε πάντως ως στόχο και να αναγκαστεί ειδικότερα ο κ. Σαμαράς να τον ψηφίσει. Δεδομένου ότι και οι δύο ήταν πολιτικά τέκνα του Ευάγγελου Αβέρωφ και παλιά ο κ. Σαμαράς δήλωνε “με τον Τασουλα είμαστε αδέρφια”. Η γνωριμία τους μάλιστα πάει πίσω στη δεκαετία του 1970, όταν συναντήθηκαν πρώτη φορά στο σπίτι του Αβέρωφ στην Πεντέλης 10 στην Κηφισιά.
Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού πάντως χθες έλεγαν απλώς ότι δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο αυτή τη στιγμή. Η απάντηση αυτή όμως δείχνει ότι ο κ.Σαμαράς εξετάζει το ενδεχόμενο να ψηφίσει τον κ.Τασούλα για Πρόεδρο Δημοκρατίας.
Στο σαμαρικό στρατόπεδο άλλωστε θεωρούν ότι δικαιώθηκε ο πρώην πρωθυπουργός που ζητούσε Πρόεδρο Δημοκρατίας πολιτικό πρόσωπο από το χώρο της δεξιάς. Βέβαια στην συνέντευξη, που έδωσε και την αφορμή διαγραφής του στον κ.Μητσοτάκη, ο κ. Σαμαράς πρότεινε συγκεκριμένα τον κ.Καραμανλή. Αλλά ο ίδιος ο κ.Καραμανλής στη συνέχεια δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σαμαράς έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει τον κ.Τασούλα δηλώνοντας δικαιωμένος και υποστηρίζοντας ότι αποδεικνύεται πως έστω και αργά ο πρωθυπουργός φοβάται τη δεξιά βάση.
Δεν αποκλείεται μάλιστα Σαμαράς – Τασούλας να έχουν σύντομα την ευκαιρία να τα πουν, δεδομένου ότι αύριο Παρασκευή 17 Ιανουαρίου είναι του Αγίου Αντωνίου, επόμενως ο υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας μπορεί να του ευχηθεί για τη γιορτή του. Σημειωτέον ότι ο κ. Σαμαράς για πρώτη φορά μετά από χρόνια θα δέχεται ευχές από πολίτες στο γραφείο του στη Δημοκρίτου 1.
Με ενδιαφέρον αναμένεται εν τω μεταξύ η νέα ομιλία του Κώστα Καραμανλή για τα εθνικά θέματα, αυτή τη φορά με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υφυπουργού Γιάννη Βαληνάκη με τίτλο: “Για μία νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία”.
Η παρουσίαση μάλιστα θα πραγματοποιηθεί στο Πολεμικό Μουσείο, εκεί όπου με την κοινή εμφάνιση τους στην παρουσίαση ενός άλλου βιβλίου Καραμανλής – Σαμαράς είχαν ανάψει εσωκομματικές φωτιές την 1η Ιουλίου.
Αυτή τη φορά πάντως το πάνελ είναι διακομματικό, καθώς για το βιβλίο του κ.Βαληνάκη θα μιλήσουν επίσης ο βουλευτής Α Αθηνών Άγγελος Συρίγος και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης.