Η Κέιτ Μίντλετον, μετά από την πρόσφατη επίσκεψη της στο Royal Marsden Hospital στο δυτικό Λονδίνο -το ογκολογικό νοσοκομείο της Βρετανίας όπου έκανε και τις χημειοθεραπείες της-, ανακοίνωσε στα social media ότι ο κακρίνος της είναι σε ύφεση.

Η Κέιτ Μίντλετον είχε αποκαλύψει τον Μάρτιο του 2024 ότι διαγνώστηκε με καρκίνο τυχαία, μετά από επέμβαση στην κοιλιά. Δεν έχει αποκαλύψει το είδος του καρκίνου που έχει, ούτε πόσο προχωρημένος ήταν όταν διαγνώστηκε.

Η Μίντλετον έχει πει ότι η χημειοθεραπεία ήταν «πραγματικά σκληρή» και πλέον όπως έγραψε:

«Νιώθω ανακούφιση που βρίσκομαι τώρα σε ύφεση και παραμένω επικεντρωμένη στην ανάρρωση».

Η ανακοίνωσή της «είναι σίγουρα καλά νέα και είναι καθησυχαστικά», είπε η Δρ. Kimmie Ng, επικεφαλής του τμήματος γαστρεντερικής ογκολογίας στο Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber στη Βοστώνη σε συνέντευξη της στους New York Times.

Όμως, βλέποντας την παρερμηνεία από μεγάλο μέρος των media και του κοινού που ερμήνευσαν την ανακοίνωση της Μίντλετον ως ίαση, η Δρ. Ng διευκρίνισε ότι «η έννοια της ύφεσης σε έναν ασθενή μπορεί να ποικίλλει».

Όταν γιατροί και ασθενείς μιλούν για ύφεση, εννοούν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις καρκίνου στις εξετάσεις του ασθενούς.

Το πρόβλημα είναι ότι η πλήρης ύφεση δεν σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει φύγει. Ακόμη και όταν ένας καρκίνος «θεραπεύεται» – ορίζεται ως καμία ένδειξη καρκίνου για πέντε χρόνια – μπορεί να μην νικηθεί.

Αυτό κάνει τη ζωή συναισθηματικά δύσκολη για τους ασθενείς, οι οποίοι πρέπει να κάνουν συχνές επισκέψεις στους ογκολόγους τους και να παρακολουθούν την πορεία της ασθένειας.

«Είναι πραγματικά τρομακτικό», λέει στους NYT ο Δρ. Ng. «Η αβεβαιότητα είναι μεγάλη, το στρες πολύ, όλα πραγματικά δύσκολα να τα διαχειριστεί κανείς», πρόσθεσε αλλά η συνέπεια στις εξετάσεις είναι απαραίτητη, παρά το όποιο κόστος.

«Οι διαφορετικοί καρκίνοι έχουν διαφορετικές συμπεριφορές στη θεραπεία και την υποτροπή τους», λέει η Δρ. Έλενα Ράτνερ, γυναικολόγος ογκολόγος στο Κέντρο Καρκίνου του Γέιλ.

Το 75 έως 80 τοις εκατό των καρκίνων των ωοθηκών, σημείωσε, μπορούν να επανέλθουν κατά μέσο όρο σε 14 έως 16 μήνες μετά την ύφεση, ανάλογα με το στάδιο που είχε φτάσει ο καρκίνος όταν εντοπίστηκε και με τη βιολογία του καρκίνου.

«Μετά την υποτροπή, ο καρκίνος είναι μια χρόνια ασθένεια», είπε η Δρ Ράτνερ που ενημερώνει τους ασθενείς της για τη νέα συνθήκη στη ζωή τους.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις λέω στους ασθενείς μου ότι πλέον θα ζουν με τη νόσο, με επαναλαμβανόμενα ανά διαστήματα σχήματα χημειοθεραπείας για το υπόλοιπο της ζωής τους».

Οι ασθενείς με καρκίνο της Δρ. Ράτνερ κάνουν αξονικές τομογραφίες κάθε τρεις μήνες για να παρακολουθούν την πορεία της ασθένειας.

«Ζουν ανάμεσα στις αξονικές τομογραφίες», λέει. «Για δυόμισι μήνες έχουν μια υπέροχη ζωή, αλλά στη συνέχεια, όσο πλησιάζει η ημερομηνία για την επόμενη αξονική τομογραφία, ο φόβος επιστρέφει».

«Τους κοστίζει — τους κοστίζει πολύ», προσθέτει. «Είναι απαίσιο, αλλά θαυμάζω καθημερινά τη δύναμή τους», λέει για τους ασθενείς της.

Μιλώντας στο ΤΙΜΕ η  Δρ. Μαρλίν Μάγιερς, καθηγήτρια ιατρικής και διευθύντρια  στο Κέντρο Καρκίνου Perlmutter του Ιατρικού Κέντρου NYU Langone Health είπε:

«Η λέξη ύφεση είναι μια πολύ, πολύ δύσκολη λέξη. Η κοινή χρήση της λέξης -ακόμη και μεταξύ των ογκολόγων, όταν λένε ότι κάποιος βρίσκεται σε ύφεση- σημαίνει ότι έχουμε γνώση ότι ο καρκίνος μπορεί να επανέλθει, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυτό».

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου ορίζει δύο τύπους ύφεσης: τη μερική και την πλήρη.

Στην πλήρη ύφεση, όλα τα σημάδια και τα συμπτώματα του καρκίνου έχουν εξαφανιστεί, ενώ στη μερική ύφεση, ο καρκίνος μπορεί να έχει μειωθεί αλλά να παραμένει στο σώμα.

Όταν ο γιατρός αναφέρει ότι ο καρκίνος βρίσκεται σε μερική ύφεση, εννοεί ότι ο καρκίνος εξακολουθεί μεν να είναι ανιχνεύσιμος, αλλά ο όγκος είναι συρρικνωμένος, ενώ όταν αναφέρει ότι ο καρκίνος παρουσιάζει πλήρη ύφεση, εννοεί ότι ο καρκίνος στο σώμα δεν είναι πλέον ανιχνεύσιμος μέσω εξετάσεων, σαρώσεων και βιοψιών.

Κέιτ Μίντλετον: Η κρίσμη πενταετία

Αν μια γυναίκα βρίσκεται σε ύφεση για πέντε ή περισσότερα χρόνια, ο γιατρός θα της αναφέρει ότι πλέον δεν έχει καρκίνο ή ότι έχει πλέον θεραπευτεί. Οι περισσότεροι καρκίνοι που τείνουν να εμφανίζονται ξανά, επανέρχονται εντός πέντε ετών από τη θεραπεία τους. Όμως, ορισμένοι καρκίνοι ενδέχεται να επανέρθουν αρκετά χρόνια μετά τη θεραπεία τους ή αρκετά χρόνια μετά την ύφεσή τους, ωστόσο, η πιθανότητα αυτή είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Από την ανάρτηση της Κέιτ Μίντλετον, δεν είναι σαφές το είδος της ύφεσης που βρίσκεται ο καρκίνος της.