Ο Κώστας Τασούλας θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς σήμερα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως προτείνει τον πρόεδρο της Βουλής για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.
Προηγήθηκαν εβδομάδες προεδρολογίας και ονοματολογίας, με τον πρωθυπουργό να κρατά κλειστά τα χαρτιά του μέχρι και την τελευταία στιγμή. Και όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατούσε την απόφασή του μυστική για το πρόσωπο που θα προτείνει για ΠτΔ, τόσο συνεχιζόταν η ανακύκλωση ονομάτων, από τον χώρο της Κεντροδεξιάς αλλά και της Κεντροαριστεράς.
Ακούστηκαν ονόματα που εκπροσωπούσαν ευρύτερες συναινέσεις, όπως αυτά του Γιάννη Στουρνάρα, του Λουκά Παπαδήμου και του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και της Άννας Διαμαντοπούλου ή του Σταύρου Μπένου. Κάποια στιγμή και το όνομα της υπουργού Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είχε ακουστεί, ωστόσο στην πορεία φαίνεται πως αποσύρθηκε από το τραπέζι.
Ανάμεσα βέβαια σε όλα τα ονόματα βρισκόταν και αυτό του Κώστα Τασούλα, με κάποιους να τον θεωρούν φαβορί και να δικαιώνονται και με άλλους να μην πιστεύουν πως θα προχωρήσει σε αυτήν την πρόταση ο πρωθυπουργός. Υπήρχαν, εν τω μεταξύ, και οι φωνές που έκαναν λόγο για ένα πρόσωπο ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής και ειδικών χαρακτηριστικών από την Κεντροδεξιά.
Τις τελευταίες ημέρες τα ονόματα που ακούγονταν ως φαβορί ήταν αυτά του Κώστα Τασούλα και του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Το παρασκήνιο της επιλογής του Κώστα Τασούλα και η συνάντηση Σκέρτσου-Σακελλαροπούλου
Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες ήταν ξεκάθαρο ότι έχει «κλειδώσει» ο Κώστας Τασούλας.
Και αυτό, μετά από ένα πλούσιο παρασκήνιο την προηγούμενη εβδομάδα κατά την οποία έγιναν πολλές ζυμώσεις στο πρωθυπουργικό επιτελείο, ζυγίστηκαν τα υπέρ και τα κατά μιας παραταξιακής υποψηφιότητας ή ενός προσώπου από την Κεντροαριστερά, όπως ο κ. Βενιζέλος ή ο κ. Παπαδήμος.
Η πλάστιγγα έγειρε τις τελευταίες ημέρες προς μια επιλογή που θα διασφαλίζει την ενότητα της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας, θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κομματική βάση και θα μπορεί ταυτόχρονα να εμφανιστεί ως μια ενωτική πρόταση, αφού ο κ. Τασούλας είχε εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης. Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν ότι μπορεί να λάβει περισσότερες από 156 ψήφους, όπως και αναμένεται να γίνει, με το βλέμμα κυρίως στους ανεξάρτητους.
Και μπορεί ο αιφνιδιασμός του πρωθυπουργού σήμερα το πρωί να μην ήρθε με την πρότασή του, ήρθε όμως με την αλλαγή του προγράμματος. Ο κ. Μητσοτάκης αιφνιδίασε τους πάντες καθώς ενώ όλοι περίμεναν πως μετά τη συνάντηση που θα είχε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα ανακοίνωνε την απόφασή του για τον επόμενο ΠτΔ με τηλεοπτικό μήνυμα, τελικά μετά από συνεννόηση με την πλευρά της Προέδρου της Δημοκρατίας, η συνάντησή τους μετατέθηκε για άλλη ημέρα και στις 11 το πρωί ανακοίνωσε τον Κώστα Τασούλα.
Όπως έγραψε ο Γιάννης Καντέλης στο ρεπορτάζ του στο iefimerida, είχε προηγηθεί πλούσιο παρασκήνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ύστερα από συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη, επισκέφθηκε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και της γνωστοποίησε την απόφαση του πρωθυπουργού να μην ανανεωθεί η θητεία της στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο πρωθυπουργός ανέλυσε τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός ανέλυσε τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να προτείνει τον Κώστα Τασούλα ως τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ανέλυσε τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο ΠτΔ.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να διαθέτει υψηλό κύρος, ευρύτερη αποδοχή και, ασφαλώς, εμπειρία, γνώση και έμπρακτο σεβασμό στους θεσμούς. Η ευρύτερη αποδοχή, ωστόσο, δεν σημαίνει αναγκαστικά κάποια πρόταση πέραν της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αντίθετα, σηματοδοτεί ένα πρόσωπο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στην κοινωνία, που θα έχει τη δυνατότητα να συνθέτει και να ενώνει.
»Γιατί ο αρχηγός του κράτους μπορεί μεν να έχει περιορισμένες εκτελεστικές αρμοδιότητες, όμως αποτελεί το σύμβολο του έθνους. Σε σχέση, συνεπώς, με την υψηλή του αποστολή, η πολιτική του αφετηρία έχει μικρότερη σημασία. Από την άλλη πλευρά, ούτε η διαφορετική προέλευση Προέδρου και Πρωθυπουργού εγγυάται την πολιτειακή ισορροπία, ούτε η πολιτική τους σύμπτωση δημιουργεί εξ ορισμού θεσμικό κίνδυνο. Το Σύνταγμά μας παρέχει όλες τις εγγυήσεις, ενώ και η Ιστορία δείχνει ότι τα πρόσωπα είναι εκείνα που τελικά δίνουν αξία στους θεσμούς.
»Με αίσθημα ευθύνης, ανακοινώνω ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ο νυν Πρόεδρος της Βουλής και τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγων της χώρας. Η ευρεία αποδοχή του προκύπτει από το γεγονός ότι εξελέγη τρεις φορές Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση: με 283, 270 και 249 ψήφους. Ενώ το ενωτικό πνεύμα και οι συνθετικές του αρετές έχουν, νομίζω, αποδειχθεί και από τον άψογο, κατά γενική ομολογία, τρόπο με τον οποίο διηύθυνε, έως τώρα, τις εργασίες της Βουλής σε ένα πολύ δύσκολο κομματικό τοπίο», είπε ο Κ. Μητσοτάκης.
Την ώρα του τηλεοπτικού μηνύματος του πρωθυπουργού ο Κώστας Τασούλας βρισκόταν στην Ολομέλεια της Βουλής και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την τιμή που του έκανε.
Η πτέρυγα της ΝΔ τον χειροκρότησε θερμά, ενώ όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και οι υπουργοί από τα υπουργικά έδρανα σηκώθηκαν όρθιοι, τον χειροκρότησαν και γρήγορα μαζεύτηκαν γύρω του σε ένα μεγάλο πηγαδάκι συγχαρητηρίων.
Η συνέχεια δόθηκε στο γραφείο του κ. Τασούλα στη Βουλή, το οποίο «γέμισε» από βουλευτές για τα συγχαρητήρια, ευχές, αλλά και… selfies, με πολλούς βουλευτές της ΝΔ να μιλούν «για μια καλή ημέρα για την παράταξη».
Όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Τασούλας από την Ολομέλεια της Βουλής, η πρώτη ονομαστική ψηφοφορία για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Ιανουαρίου.
Υπενθυμίζεται πως οι δύο πρώτες ψηφοφορίες απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών, η τρίτη 180, η τέταρτη 151 και η πέμπτη σχετική πλειοψηφία. Μεταξύ κάθε ψηφοφορίας μεσολαβούν 5 ημέρες.Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι -εκτός απροόπτου- ο Κώστας Τασούλας θα αναδειχθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 12 Φεβρουαρίου.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης -Δεν θα ψηφίσουν τον Κώστα Τασούλα
Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά την ανακοίνωση για τον Κώστα Τασούλα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους, έκαναν λόγο για κομματική επιλογή και δήλωσαν πως δεν θα τον ψηφίσουν.
«Ο πρωθυπουργός απέδειξε σήμερα ότι δεν έχει συναίσθηση τι σημαίνει συναίνεση ακόμη και σε ύψιστα θεσμικά ζητήματα, όπως αυτή είχε κατοχυρωθεί εδώ και δεκαετίες για την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Κώστας Τσουκαλάς, και συνέχισε λέγοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης κάνει μια στενά κομματική επιλογή, επιλέγοντας έναν εν ενεργεία βουλευτή του κόμματός της Νέας Δημοκρατίας για το ύπατο αξίωμα. Λειτούργησε μονοκομματικά σπάζοντας τις πολιτικές παραδόσεις και αποκαλύπτοντας τη βαθιά πολιτική του ανασφάλεια. Με αίσθημα ευθύνης θα καταθέσουμε δική μας πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με όλα τα χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται με βάση το πνεύμα του Συντάγματος. Αφήνουμε τον κ. Μητσοτάκη μόνο, με πιθανούς συνοδοιπόρους κάποιους βουλευτές της Ακροδεξιάς, στον δρόμο που επέλεξε».
Την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση του Πρωθυπουργού για τη θέση του ΠτΔ εξέφρασε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα του ο Σωκράτης Φάμελλος.
Eιδικότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως η επιλογή του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα αποτελεί μία στενά κομματική επιλογή, ενώ προσέθεσε πως με αυτόν τον τρόπο ο ανώτατος πολιτειακός θεσμό υποτάσσεται στα εσωκομματικά θέματα και προβλήματα της ΝΔ.
«Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας έναν εν ενεργεία βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Σε αντίθεση με το πνεύμα του Συντάγματος και τις παραδόσεις της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας.
Προχώρησε σε μία στενά κομματική επιλογή, υποτάσσοντας τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό στα εσωκομματικά του θέματα και προβλήματα. Αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κινηθήκαμε απολύτως θεσμικά. Πήραμε πρωτοβουλίες στον κατάλληλο χρόνο με σοβαρότητα και με σεβασμό στον θεσμό. Επισημάναμε ότι η υποψηφιότητα δεν μπορεί να είναι στενή κομματική επιλογή. Καταθέσαμε πρόταση με προοδευτική προοπτική και κατάλληλο πρόσωπο. Η κυρία Λούκα Κατσέλη είναι μία υποψηφιότητα με μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό αποτύπωμα και με διεθνή και ακαδημαϊκή εμπειρία. Είναι μια υποψηφιότητα που μπορεί να ενώσει και δίνει τη δυνατότητα για ευρύτερη υποστήριξη».
Κουτσούμπας: Είναι γνωστή η θέση του ΚΚΕ για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας
«Είναι γνωστή η θέση του ΚΚΕ για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος λειτουργεί ως θεματοφύλακας της κυρίαρχης πολιτικής και ουσιαστικά επικυρώνει όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης» αναφέρει σε δήλωσή του ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας για την επιλογή του Κώστα Τασούλα.
«Γι’ αυτό και το Κόμμα μας δεν εστιάζει στο πρόσωπο που κάθε φορά προτείνεται για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εφόσον λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο στα πλαίσια της Προεδρευομένης Δημοκρατίας» πρόσθεσε.
Νέα Αριστερά: Η έγνοια του κ. Μητσοτάκη είναι να ικανοποιήσει τη δεξιά πολυκατοικία
«Η Δεξιά δεν αλλάζει. Η πρόταση του πρωθυπουργού για το πρόσωπο του κυρίου Τασούλα εκφράζει τη βαθιά συντηρητική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας και την ιδιοκτησιακή λογική που έχει για το κράτος και τους θεσμούς του», σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η Νέα Αριστερά σχολιάζοντας την επιλογή του πρωθυπουργού για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Η επιλογή του θεωρείται από πολιτικούς αναλυτές ως επιλογή χωρίς ρίσκο, συντηρητική κίνηση της κυβέρνησης που θέλει να εξασφαλίσει τη στήριξη όλων των παρατάξεων της Νέας Δημοκρατίας και να διατηρήσει την πλειοψηφία της. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν αναμένεται να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά του», σχολιάζει το Reuters, καθώς η είδηση της επιλογής του Κώστα Τασούλα πέρασε και στον διεθνή Τύπο.