Θλίψη έχει προκαλέσει στην ελληνική και τη διεθνή πολιτική σκηνή η είδηση του θανάτου του Κώστα Σημίτη σε ηλικία 88 ετών.

Ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Κυριακής στο νοσοκομείο Κορίνθου, όπου και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ γύρω στις 07:30, ενώ 20 λεπτά αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η κηδεία του Κώστα Σημίτη θα τελεστεί την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου, στις 12:00, στη Μητρόπολη Αθηνών και με απόφαση της Κυβέρνησης θα γίνει δημόσια δαπάνη, θα του αποδοθούν τιμές εν ενεργεία Πρωθυπουργού, ενώ κηρύχθηκε τετραήμερο εθνικό πένθος.

Κώστας Σημίτης: Ένας τεχνοκράτης που βάδισε τον δρόμο του εκσυγχρονισμού

Η πολιτική πορεία του πρώτου τεχνοκράτη πρωθυπουργού της Ελλάδας έχει χαρακτηριστεί από τη λέξη «εκσυγχρονισμός», με την παρουσία του να περιλαμβάνει αρκετές ιστορικές στιγμές.

Χαρακτηριστικότερες είναι η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έχει συνδέσει το όνομά του με εμβληματικά έργα όπως το Μετρό, η Αττική Οδός, η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και το Ελληνικό.

Βαρύ το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ -Μεσίστια η σημαία στη Χαριλάου Τρικούπη

Μεσίστια κυματίζει η σημαία έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, μετά την είδηση του θανάτου του Κώστα Σημίτη.

Το κλίμα είναι βαρύ, με τους υπαλλήλους να έχουν τοποθετήσει μία φωτογραφία του πρώην πρωθυπουργού στην είσοδο των γραφείων του κόμματος μαζί με μερικά λουλούδια και ένα κερί, κάτω από τη φωτογραφία της Φώφης Γεννηματά.

Όπως είναι λογικό, ο θάνατος του Κώστα Σημίτη συγκλόνισε την πολιτική σκηνή της χώρας, με προσωπικότητες απ’ όλους τους χώρους να εκφράζουν τη θλίψη τους για τον χαμό.

Παράλληλα, άπαντες αναγνώρισαν την προσφορά του στη χώρα και το γεγονός ότι το όνομά του συνδέθηκε με σημαντικές στιγμές στην ιστορία της χώρας, ενώ κάποιοι εξ αυτών μοιράστηκε και ιστορίες από την προσωπική επαφή που είχαν μαζί του.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Τον αποχαιρετώ με θλίψη και σεβασμό

«Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές και πολύπλευρες πολιτικές προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας μας. Η παρουσία του στον δημόσιο βίο της χώρας συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση και τη συνέχεια μιας άλλης πολιτικής συνείδησης και κουλτούρας στη Μεταπολίτευση, με έμφαση στη μέθοδο, τον ορθολογισμό και την προσήλωση στον στόχο.

Με σταθερή, κύρια αναφορά του την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και το ρεύμα του εκσυγχρονισμού, οραματίστηκε, ως Πρωθυπουργός, μια Ελλάδα ισχυρή και ισότιμη στην Ευρώπη. Η είσοδος της χώρας στην Ευρωζώνη και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί ως κορυφαίες στιγμές για τα εθνικά μας συμφέροντα

Το δημοκρατικό ήθος, η αγωνιστικότητα και η χαμηλότονη αφοσίωση στο καλό της Πολιτείας μας συνόδευσαν τον Κώστα Σημίτη σε όλη τη ζωή του, στην αντίσταση στη δικτατορία, στην ακαδημαϊκή του πορεία, στην σπουδαία πολιτική του διαδρομή. Τον αποχαιρετώ με θλίψη και σεβασμό και εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στη σύζυγό του Δάφνη, στις κόρες του και στους οικείους του», δήλωσε για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διατηρεί μία ξεχωριστή θέση στη μνήμη και στην Ιστορία

«Με θλίψη και σεβασμό αποχαιρετώ τον Κώστα Σημίτη. Τον άξιο και ευγενή πολιτικό αντίπαλο. Αλλά και τον Πρωθυπουργό που συνόδευσε την Ελλάδα στα μεγάλα εθνικά της βήματα: την ένταξη στην Ευρωζώνη και στο Ευρώ και την είσοδο της Κύπρου στην Ευρώπη. Μία προσωπικότητα η οποία, αναμφίβολα, αφήνει το δικό της αποτύπωμα στην εξέλιξη του τόπου, όλες τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε συνεπής αγωνιστής κατά της δικτατορίας και, αργότερα, ιδρυτικό μέλος, ηγετικό στέλεχος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ένας ικανός ακαδημαϊκός δάσκαλος και μετριοπαθής κοινοβουλευτικός άνδρας. Κυρίως, όμως, ένας καταλύτης της δημόσιας ζωής, που έθεσε με τόλμη στο επίκεντρό της την μεγάλη προσπάθεια του εκσυγχρονισμού της χώρας.

“Ο εκσυγχρονισμός δεν έχει ημερομηνία λήξης”, πίστευε ο ίδιος. “Είναι μια διαρκής διεργασία, έχοντας βάση τις αξίες της Δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της διαρκούς διεύρυνσης των δυνατοτήτων του ατόμου. Αποτελεί όρο με περιεχόμενο και πολιτική αξία. Ένα εργαλείο δράσης για την αλλαγή της κοινωνίας όσο υπάρχει παρελθόν που καθορίζει το παρόν και εμποδίζει την προσαρμογή στο μέλλον”.

Ανεξάρτητα από πολιτικές διαφορές, νομίζω ότι αυτή η παρακαταθήκη του διατρέχει και σήμερα, ως κοινή διεκδίκηση, τα ζητούμενα της πατρίδας. Κάτι που σηματοδοτεί το μερίδιο προσφοράς του Κώστα Σημίτη σε αυτήν. Επιτρέποντάς του, στο εξής, να διατηρεί μία ξεχωριστή θέση στη μνήμη και στην Ιστορία. Τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη γυναίκα του Δάφνη, τις κόρες και τους δικούς του ανθρώπους», δήλωσε για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νίκος Ανδρουλάκης: Ο Κώστας Σημίτης ήταν από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Μεταπολίτευσης

Συγκλονισμένος από την είδηση του θανάτου του Κώστα Σημίτης είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος κι επικοινώνησε άμεσα με τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού Δάφνη.

Η συλλυπητήρια δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη:

«Ο Κώστας Σημίτης ήταν από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Μεταπολίτευσης αφήνοντας σπουδαία πολιτική παρακαταθήκη και κάνοντας πράξη την ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη.

Ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν βαθιά οραματιστής και ευρωπαϊστής. Συνέδεσε την πρωθυπουργία του με κορυφαίες εθνικές επιτυχίες: την ένταξη της χώρας στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. με άλυτο το Κυπριακό. Αλλά και με μακρόπνοα έργα υποδομών, που άλλαξαν ριζικά την εικόνα της πατρίδας μας, βελτίωσαν άρδην την καθημερινότητα των πολιτών και ενίσχυσαν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Ο Κώστας Σημίτης και το έργο των κυβερνήσεών του σφράγισαν μία από τις πιο δημιουργικές περιόδους της χώρας. Με σχέδιο, μεθοδικότητα και βαθιά προοδευτικό όραμα απέναντι σε κάθε είδους συντήρηση άνοιξε ως Πρωθυπουργός νέους ορίζοντες στην ελληνική κοινωνία σε μια περίοδο καταιγιστικών αλλαγών στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Εργάστηκε για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, αλλά πρώτα και καίρια για να γίνει πράξη η κοινωνική σύγκλιση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Τον χαρακτήριζε ο μετριοπαθής, ρεαλιστικός πολιτικός λόγος και η ασυμβίβαστη, ρηξικέλευθη πολιτική δράση. Αγωνίστηκε κατά της χούντας με τους συντρόφους του στη Δημοκρατική Άμυνα και έπειτα στο ΠΑΚ.

Τον αποχαιρετούμε με βαθύ σεβασμό και ευγνωμοσύνη για τους πρωτοπόρους δρόμους, που άνοιξε για την πατρίδα μας και τον ελληνικό λαό».

Σωκράτης Φάμελλος: Η πολιτική και επιστημονική του διαδρομή επηρέασε τις εξελίξεις και τη ζωή των πολιτών

«Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για το θάνατο του Κώστα Σημίτη, στην οικογένειά του και στους συντρόφους του και συνεργάτες του.

Ο Κώστας Σημίτης ως Πρωθυπουργός κυβέρνησε τη χώρα για 8 χρόνια, συνέδεσε το όνομά του με κρίσιμες στιγμές της χώρας μας, είχε πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο στη μεταπολίτευση ενώ υπήρξε θαρραλέος αγωνιστής κατά της χούντας και αξιόλογος πανεπιστημιακός δάσκαλος.

Για την Αριστερά υπήρξε πολιτικός αντίπαλος και έχουν καταγραφεί οι διαφωνίες και η κριτική μας στην πολιτική του δράση, ιδιαίτερα την περίοδο της πρωθυπουργίας του.

Η πολιτική, κοινωνική και επιστημονική του διαδρομή επηρέασε τις εξελίξεις και τη ζωή των πολιτών.

Αυτή την ώρα οφείλουμε να τον αποχαιρετήσουμε με σεβασμό και να κρατήσουμε τα συμπεράσματα για τις πολιτικές που πρέπει να αλλάξουμε ή να ενισχύσουμε. Η τελική κρίση του έργου του ανήκει στην ιστορία», έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

«Ο Κώστας Σημίτης, υπήρξε αγωνιστής του Αντιδικτατορικού Αγώνα, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μαχητής της Αλλαγής, υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός με όραμα για μια ισχυρή Ελλάδα με φωνή και ρόλο στην ΕΕ και στον κόσμο.

Πολιτικός με προσωπική και ολοκληρωμένη άποψη, γνήσιος σοσιαλδημοκράτης, με όραμα για μια Ευρώπη δημοκρατική και προοδευτική, με δυναμικό και αποφασιστικό ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις. Υπήρξε ένας από τους ηγέτες της ΕΕ που κατανοούσε απολύτως τη σημασία και την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας ενωμένης Ευρώπης.

Σε αυτό το πνεύμα, οικοδόμησε ως πρωθυπουργός μια συνεκτική στρατηγική εκσυγχρονισμού της Ελλάδας και δυναμικής παρουσίας της στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή και στην ΕΕ, η οποία απέδωσε σημαντικές επιτυχίες και την οδήγησε στη χορεία των 25 πιο σημαντικών χωρών του κόσμου.

Άλλαξε η μορφή της χώρας με μεγάλα έργα και εντάχθηκε στη ζώνη του Ευρώ, μπήκε η Κύπρος στην ΕΕ και η Τουρκία αποδέχθηκε να ακολουθήσει μια πολιτική ειρήνης και ευρωπαϊκής προσέγγισης, η Ελλάδα απέκτησε ισχυρή φωνή στην Ευρώπη και σημαίνοντα ρόλο στην ευρύτερη περιοχή μας.

Σε αυτήν την προσπάθεια συνεργάστηκα στενά μαζί του και είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά έναν άνθρωπο συνεπή στις αρχές του, εργατικό και αποτελεσματικό. Η προσφορά του στην πατρίδα ήταν μεγάλη και θα αξιολογηθεί αναλόγως από την ιστορία.

Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια», δήλωσε για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Κώστας Καραμανλής: Επηρέασε σημαντικά την πορεία και την πολιτική ζωή του τόπου

Ο πρώην πρωθυπουργός κι αρχηγός της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, έκανε την εξής δήλωση για τον θάνατο του μεγάλο πολιτικού του αντιπάλου:

«Ο Κώστας Σημίτης, στη μακρά διαδρομή του, επηρέασε σημαντικά την πορεία και την πολιτική ζωή του τόπου. Διατηρώ στη μνήμη μου ιδίως τις κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις μας, οι οποίες ακόμη και σε φάσεις έντασης δεν υπερέβησαν τα όρια της πολιτικής ευπρέπειας. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

Αλέξης Τσίπρας για Κώστα Σημίτη: Άφησε ισχυρό αποτύπωμα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας μας

«Ο Κώστας Σημίτης άφησε ισχυρό αποτύπωμα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας μας.

Δικαιούται σεβασμού ως πολιτικός αντίπαλος, αλλά και την αναγνώριση ότι ως ηγέτης έλαβε κρίσιμες αποφάσεις που καθόρισαν τη πορεία της σύγχρονης Ελλάδας.

Συνέδεσε το όνομά του με το δικό του όραμα για τον εκσυγχρονισμό που καθόρισε τόσο την οικονομική εξέλιξη της χώρας όσο και τη φυσιογνωμία του πολιτικού της συστήματος.

Ιδίως δε με την απόφασή του για την είσοδο στην ευρωζώνη, που είχε σημαντικά οφέλη αλλά και σοβαρότατες οικονομικές συνέπειες, μετέπειτα.

Σημαντική, επίσης, παρακαταθήκη στην εξωτερική μας πολιτική, αφήνει με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς και την έναρξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων με την ατζέντα της Θεσσαλονίκης.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αντώνης Σαμαράς: Τα ορόσημα της θητείας του Κώστα Σημίτη, θετικά και αρνητικά, θα αξιολογηθούν από την ιστορία

Τα συλληπητήρια του για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη, εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

«Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε ο κύριος πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος της Παράταξής μας και ταυτόχρονα επί 8 χρόνια ο πρωθυπουργός της χώρας.

Τα ορόσημα της θητείας του, θετικά και αρνητικά, θα αξιολογηθούν από την ιστορία. Εκφράζω στην οικογένειά του τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, για το θάνατο του Κώστα Σημίτη.

Προκόπης Παυλόπουλος: Ο Κ. Σημίτης υπήρξε μια πολλαπλώς ξεχωριστή και σημαίνουσα προσωπικότητα στην πολιτική ζωή

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος με δήλωσή του αναφέρεται στον θάνατο του Κώστα Σημίτη σημειώνοντας:

«Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε μια πολλαπλώς ξεχωριστή και σημαίνουσα προσωπικότητα στην πρόσφατη πολιτική ζωή του Τόπου, τις θετικές όψεις της οποίας αναγνωρίζουν -ή οφείλουν ν’ αναγνωρίζουν- και οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην Σύζυγό του και στους λοιπούς οικείους του».

Ευάγγελος Βενιζέλος: Το έθνος τον αποχαιρετά με την τιμή και την αναγνώριση που του αξίζει

Με αφορμή τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε:

«Ο Κώστας Σημίτης έχει καταγραφεί στην κοινή συνείδηση ως εκφραστής του εκσυγχρονιστικού ρεύματος. Αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή για μια Ελλάδα που μπορεί να κινείται ισότιμα στην Ευρώπη και διεκδικεί τη θέση της στο διεθνές γίγνεσθαι έχοντας επίγνωση των συσχετισμών και των καταστάσεων. Το έθνος τον αποχαιρετά με την τιμή και την αναγνώριση που του αξίζει. Το ΠΑΣΟΚ αποχαιρετά τον δεύτερο ιστορικό ηγέτη του και την εμβληματική φυσιογνωμία μιας θεμελιώδους όψης του.

Η Ιστορία θα αποτιμήσει το έργο του Κώστα Σημίτη και εμείς που είχαμε την τύχη να υπηρετήσουμε και να συμπράξουμε ως μέλη των κυβερνήσεων του υποκλινόμαστε στη μνήμη του. Προσωπικά τον ευχαριστώ από καρδιάς για την εμπειρία της συνεργασίας, υποβάλλω τα σέβη μου στην κυρία Δάφνη Σημίτη και εκφράζω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του στην οποία νιώθουμε ότι ανήκουμε».

Κώστας Σκανδαλίδης: Ο Σημίτης ήταν κορυφαίος πολιτικός, εκσυγχρόνισε τις δομές της χώρας

Ένας εκ των συνεργατών του Κώστα Σημίτη επί της πρωθυπουργίας του, ο Κώστας Σκανδαλίδης, μίλησε για την απώλειά του.

Ο Σκανδαλίδης ήταν υπουργός Εσωτερικών την περίοδο 2001-2004 και μίλησε για τον Κ. Σημίτη, κάνοντας λόγο για μια «ξαφνική απώλεια» που προκαλεί «οδύνη».

«Ηταν πολύ ξαφνικό και είναι μεγάλη η οδύνη. Ηταν ένας μεγάλος πολιτικός, με τον οποίον η χώρα έζησε μεγάλες ημέρες. Πέτυχε εθνικούς στόχους, εκσυγχρόνισε τις δομές της χώρας. Αφησε ένα τεράστιο έργο. Ενας πολιτικός με ήθος ανεπίληπτο, αγωνιστής της Δημοκρατίας και κορυφαίος πολιτικός, αποδεκτός από όλη την Ευρώπη για την σοβαρή και σταθερή παρουσία του. Ενας άνθρωπος που πρόσφερε πολλά στην Ελλάδα. Στις μέρες του μπήκαμε στο ευρώ, η Κύπρος στην ΕΕ…» είπε αρχικά. 

«Ηταν ένας αγωνιστής της δημοκρατίας από μικρό παιδί. Τον έζησα από κοντά και έχω την αίσθηση ότι αφήνει πάρα πολύ μεγάλο κενό. Αυτό που τον σημάδεψε είναι ότι το 2004 η Ελλάδα έφτασε στο απόγειο της σύγχρονης ιστορίας της με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ο Σημίτης οδήγησε σε αυτή τη κατάσταση» πρόσθεσε ο Κώστας Σκανδαλίδης.

«Θέλω να μιλήσω με την ψυχή μου και το μυαλό μου για έναν γενναίο, σπουδαίο και εξαιρετικά σεμνό άνθρωπο, τον Κώστα Σημίτη.

Είχα την μεγάλη τύχη να δουλέψω κοντά του και να δω ένα ζωντανό παράδειγμα ήθους στην συμπεριφορά και στον τρόπο ζωής. Ευγενής, χαμηλών τόνων, αλλά με απίστευτη μαχητικότητα και πίστη στις ιδέες του.

Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα :

Ήταν ο επαναστάτης με αιτία που πολέμησε την χούντα. Ήταν ο συνιδρυτής και δεύτερος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου, του μεγαλύτερου κινήματος – κόμματος που γνώρισε η Ελληνική Δημοκρατία. Ήταν ο συνεπής και διορατικός Σοσιαλδημοκράτης που έπιανε τα μηνύματα των καιρών, που ανίχνευε και προετοίμαζε το μέλλον κατανοώντας πως η στασιμότητα γεράζει τις ιδεολογίες. Ήταν ο «αιρετικός» με άποψη και με πειθαρχημένη διαφωνία στις πολιτικές του κόμματος του επιλέγοντας πολλές φορές την πολιτική μοναξιά από τον συμβιβασμό. Ήταν ο διανοούμενος που πρώτα με το μολύβι και το χαρτί και μετά με την οργανωμένη και μεθοδική δράση του δημιούργησε το πάντα αναζητούμενο και μηδέποτε κυρίαρχο μέχρι τότε εκσυγχρονιστικό κίνημα. Ήταν ο Ευρωπαϊστής με βαθιά γνώση και όραμα και κυρίως πίστη για το μέλλον μιας Ευρώπης δημοκρατικής και κοινωνικής.

Μιας Ευρώπης που προτεραιότητα έχουν η ειρήνη και η ευημερία των λαών της.

Αυτός ο σεμνός άνθρωπος σε όλες τις κρίσιμες στιγμές , από την βόμβα στη χούντα μέχρι την σύγκρουση με όλη την Ευρώπη για την ένταξη της Κύπρου, αποδείκνυε το μέταλλο και την γενναιότητα ενός ηγέτη που συνδυάζει μαχητικότητα, προετοιμασία και σύνεση.

Θυμάμαι το 2003 όταν η Ευρώπη είχε διχαστεί με μεγάλη ένταση στο θέμα της εισβολής στο Ιράκ, τότε ο Νιλ Κίνοκ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρ. Πρόεδρος των Εργατικών της Μεγάλης Βρετανίας , είχε σηκωθεί όρθιος σε συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είχε πει: “ο Θεός της Ευρώπης βοήθησε να προεδρεύει αυτή την κρίσιμη στιγμή ο Κώστας Σημίτης”.

Οι επιλογές του, η επιμονή του, η μεθοδικότητα του (που αποτυπώθηκε με το περίφημο μπλοκάκι) καθόρισαν και σφράγισαν την πορεία της χώρας μετά την μεταπολίτευση και διαμόρφωσαν το σημερινό ελληνικό κράτος με την συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ, με τα μεγάλα έργα που έδωσαν νέες δυνατότητες στη χώρα, με μια μελετημένη κοινωνική πολιτική, με το ΕΚΑΣ και την Βοήθεια στο Σπίτι, αλλά και την ιστορικής σημασίας Εθνική Επιτυχία Εισόδου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πολιτικός που πέτυχε εμβληματικούς εθνικούς στόχους, όπως το να βάλει την Ελλάδα στον βασικό πυρήνα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και να εντάξει την Κύπρο στην ΕΕ, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, αλλά και τις επιθυμίες ευρωπαίων ηγετών της εποχής, διέπονταν σταθερά από το φρόνημα του πατριωτισμού που απέρριπτε τις μεγάλες λέξεις και τις «τζάμπα μαγκιές».

Ο Κώστας Σημίτης έκανε εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο και άφησε την σφραγίδα του σε μεγάλα έργα αντίστοιχα της εποχής του Χαρίλαου Τρικούπη.

Από σήμερα μπαίνει στο κάδρο των μεγάλων ηγετών της Ελλάδος».

Ο κ. Πρωτόπαπας, συνεργάστηκε μαζί του από την περίοδο που ήταν πρόεδρος στη ΓΣΣΕ. Υπήρξε στην στενή χορεία των υποστηρικτών του εκσυγχρονιστικού μπλοκ ενώ διετέλεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος επί πρωθυπουργίας Σημίτη.

Το άρθρο του Χρήστου Πρωτόπαπα για τον Κώστα Σημίτη:

Γνώρισα για πρώτη φορά από κοντά τον Κώστα Σημίτη στις δυσκολες εκλογές του 1989. Τότε με μια ομάδα συνδικαλιστικών στελεχών που αγωνιζόταν για την αλλαγή στην ΓΣΕΕ και την ενεργό συμμετοχή των συνδικάτων στις εξελίξεις, αποφασίσαμε να στηρίξουμε τον αγώνα που έδινε για την εκλογή του ως βουλευτή της Α’ Πειραιά. Παράλληλα με την στήριξη μας στον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά στην Α’ Αθήνας. Επιλογές που ακολουθήσαμε και στην συνέχεια της πολιτικής διαδρομής μας.

Ο Κώστας Σημίτης, από την πρώτη στιγμή, με εντυπωσίασε με την ευγένεια του, την σαφή στρατηγική του, τους χαμηλούς αλλά αποφασιστικούς τόνους του, την άρνηση του στον λαϊκισμό.

Από τότε συνεργαστήκαμε στενά, σε καλές, αλλά και δύσκολες στιγμές. Πριν και μετά την ανάληψη της Πρωθυπουργίας, αλλά και μετά την ολοκλήρωσή της.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ κάποιες στιγμές που σημάδεψαν αυτή την πορεία.

Τις εκδηλώσεις, όπου ανέπτυσσε το όραμα και την στρατηγική του για τον Εκσυγχρονισμό της χώρας. Τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα έκαναν πράξη τον στόχο της ΟΝΕ. Όταν πολλοί στο ΠΑΣΟΚ αντιδρούσαν έντονα. Ξεκίνησαν να μετέχουν λίγοι, αλλά αυξάνονταν όλο και περισσότερο και μάλιστα όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ. Γιατί η συνείδηση της αναγκαιότητας των μεγάλων αλλαγών διαπερνούσε όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Δημιουργήθηκε ένα οριζόντιο ρεύμα που τις στήριξε, έξω από κομματικές σκοπιμότητες.

Τον αρχικό αιφνιδιασμό και τον προβληματισμο μας, όταν μας ανακοίνωσε στο επιτελείο του, πριν το περίφημο Συνέδριο του 1996, ότι ή Πρωθυπουργός και Πρόεδρος, ή τίποτε. Αρκετοί φοβήθηκαν. Όμως εκείνος όχι – και είχε δίκαιο. Όταν έχεις πίστη στους στόχους σου, πρέπει να έχεις και την δυνατότητα να τους υλοποιήσεις. Αλλοιώς η καρέκλα της εξουσίας δεν έχει καμμία αξία. Έτσι κέρδισε το Συνέδριο.

Την μεθοδικότητα και την αυστηρότητα του, ακόμη και στους φίλους και υποστηρικτές του. Συναισθηματικός και ανοιχτός στις χαλαρές στιγμές, αλλά χωρίς συμβιβασμούς στη δουλειά μας. Ό,τι έγραφε το μπλοκάκι, έπρεπε να γίνει. Τέρμα.

Δημιούργησε μια νέα γενιά πολιτικών, με πίστη στην στρατηγική του, αλλά χωρίς να κάνει χάρες. Θυμάμαι μετά το Συνέδριο του 1996, όπου ήμουν στο επιτελείο του, με κάλεσε και μου είπε: «Ή θα μείνεις στην ΓΣΕΕ ή θα παραιτηθείς και θα σε προτείνω για το πολιτικό γραφείο. Και τα δυο αποκλείεται».

Την ενσυναίσθησή του για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Δεν έκανε παροχές για να είναι αρεστός, αλλά γιατί φρόντιζε την κοινωνική συνοχή, τους πιο ευάλωτους. Μόλις έγινε Πρωθυπουργός, μου τηλεφώνησε -ήμουν Πρόεδρος της ΓΣΕΕ -και μου είπε ότι θα ανακοινώσει σύντομα το ΕΚΑΣ. Ένα μέτρο αξιοπρέπειας και στήριξης για τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων χαμηλοσυνταξιούχων. Που δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει.

Την πίστη του ότι οι μεγάλες αλλαγές προϋποθέτουν ευρύτερες συμφωνίες και πλειοψηφίες, όχι ηγεσίες με αυταρχισμό και επιβολή. Θυμάμαι ότι μου ζήτησε ως Υφυπουργό Εργασίας να επεξεργαστώ μαζί με την ΓΣΕΕ και τους εργοδοτικούς φορείς, μια ευρύτερη συμφωνία-συμβόλαιο, για την πορεία υλοποίησης των αλλαγών προς την ΟΝΕ. Εξασφαλίζοντας έτσι την ευρύτερη συναίνεση και κοινωνική Ειρήνη, τις υποστηρικτικές δυνάμεις για να γίνουν οι αλλαγές πράξη.

Τις μάχες που έδωσε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ένταξη της Κύπρου και τα εθνικά μας συμφέροντα. Αλλά και για μια πραγματικά ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη. Σε μια κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής πριν την ένταξη της Κύπρου, τον περιμέναμε μέχρι τα ξημερώματα με αγωνία, γιατί το τελικό δείπνο εργασίας των ηγετών συνεχιζόταν για πολλες ώρες. Όταν τελείωσε τον ρώτησα με ανησυχία τι έγινε. Άναψε τσιγάρο, χαμογέλασε και μου είπε: Τα καταφέραμε με επιμονή, αλλά παραλίγο να μου πετάξουν τα πιάτα στο κεφάλι.

Την στεναχώρια του, όταν οι πολιτικοί αντίπαλοι επιχειρούσαν να ακυρώσουν τα μεγάλα έργα που άλλαξαν την χώρα. Όλοι θυμόμαστε την έντασή του, όταν έδειχνε την γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, λέγοντας : Είναι μακέτα αυτό;

Την αγάπη και την αφοσίωσή του στο ΠΑΣΟΚ. Όταν συναντιόμαστε στο γραφείο του, μετά την λήξη της Πρωθυπουργίας του, πάντα μας συμβούλευε και μας παρότρυνε για τις πολιτικές που θεωρούσε αναγκαίες για την παράταξή μας. Συχνά με τολμηρές και ανατρεπτικές προτάσεις, για να μη καταφύγουμε στον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού.

Τέλος και μια προσωπική εικόνα.

Του άρεσε πολύ το περπάτημα. Λιτοδίαιτος, με υγιεινή διατροφή, είχε πολλές δυνάμεις. Είχαμε πάει στην Κίνα και ζήτησε να επισκεφθεί το Σινικό τείχος. Ήταν ανηφορικό το μέρος που πήγαμε. Σε λίγο όλοι οι άλλοι σταματήσαμε ασθμαίνοντας. Ο ίδιος μας άφησε πολύ πίσω. Όταν γύρισε, τα πειράγματά του περίσσεψαν.

Είμαι υπερήφανος που συμπορεύτηκα με τον Κώστα Σημίτη.

Τον Πρωθυπουργό που άφησε ισχυρό το αποτύπωμα του στην χώρα.
Τον Πρόεδρο που μας οδήγησε στις μεγάλες εκλογικές νίκες.
Τον πολιτικό που ακόμη και μερικούς μήνες πριν, δεν δίστασε να μας πει καθαρά και ξάστερα ότι αν το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάξει, οι ευκαιρίες του δεν θα είναι άπειρες.

Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι. Γιατί βέβαια, όπως μας δίδαξε εκείνος, η ΑΛΛΑΓΗ σημαίνει όραμα, στρατηγική, ενότητα παρά τις διαφορές, κοινή προσπάθεια με στόχους και σκληρή δουλειά.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην αγαπημένη σύντροφο του, Δάφνη, που στάθηκε αταλάντευτα δίπλα του σε όλη του την ζωή, στις κόρες του και στους οικείους του.

Αντίο Πρόεδρε. Θα σε έχουμε πάντα στην καρδιά μας.

Νίκος Δένδιας για Κώστα Σημίτη: Έβαλε τη δική του σφραγίδα στις πολιτικές εξελίξεις

«Ο Κώστας Σημίτης, τον οποίο γνώρισα και συμβουλεύθηκα κατά τη θητεία μου ως Υπουργός Εξωτερικών και συνάντησα πρόσφατα, ήταν μία σημαντική προσωπικότητα.

Συμμετείχε στον δημόσιο βίο της χώρας από διαφορετικές θέσεις και έβαλε τη δική του σφραγίδα στις πολιτικές εξελίξεις, ως Πρωθυπουργός σε μία κρίσιμη συγκυρία.

Την αποτίμηση για όλες τις πτυχές της πολιτικής του δράσης θα την κάνει η Ιστορία. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του για την απώλειά του», έγραψε στα social media ο υπουργός Εθνική Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Ανδρέας Λοβέρδος: Ο Κώστας Σημίτης δεν θα ξεχαστεί ποτέ, το όνομά του ταυτίστηκε με την ιστορία της Ελλάδας

«Ο Κώστας Σημίτης, ο τέταρτος μακροβιότερος Έλληνας Πρωθυπουργός, ο δεύτερος σε διάρκεια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι πια μαζί μας. Τα επιτεύγματα του πολλά (ευρώ, μεγάλα δημόσια έργα όπως η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, Συνήγορος του Πολιτη, εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, Καποδίστριας, Οικονομική Διπλωματία κλπ), το μεγαλύτερο όμως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, χωρίς να έχει επιλυθεί το Κυπριακό !!!

Από τη στιγμή που άκουσα τη θλιβερή είδηση, η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας περνά από το μυαλό μου με τρομερή ένταση. Και ταυτόχρονα με βομβαρδίζουν οι πολιτικές στιγμές που έζησα δίπλα του. Οι τρόποι του, η μέθοδος διοίκησης, η πολιτική του ανάλυση, οι συμβουλές του. Ο Κώστας Σημίτης δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Το όνομά του ταυτίστηκε με την ιστορία της Ελλάδας μας», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Κωνσταντίνος Τασούλας: Ο Κώστας Σημίτης περνά στην ευάριθμη χορεία των πραγματικά ιστορικών προσωπικοτήτων

«Καθώς μελετάμε και ξαναζυγίζουμε τα 50 χρόνια από την μεταπολίτευση του 1974, ο Κώστας Σημίτης, που ως πρόσωπο συνδιαμόρφωσε σημαντικά αυτήν την περίοδο, πέρνα σήμερα με την εκδημία του στην ευάριθμη χορεία των πραγματικά ιστορικών προσωπικοτήτων.

Με αισθήματα θλίψης πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδος (1996-2004), Κώστα Σημίτη, που υπήρξε διακεκριμένος πανεπιστημιακός καθηγητής, κατ΄ επανάληψιν υπουργός και επί σειράν ετών εκπρόσωπος των πολιτών της Α΄ περιφέρειας Πειραιά στο Εθνικό Κοινοβούλιο (1985-2009). Έχοντας εκλεγεί, με την ψήφο του κυρίαρχου ελληνικού λαού δύο φορές πρωθυπουργός της χώρας το 1996 και το 2000, αφήνει πίσω του ένα συγκεκριμένο έργο στο οποίο προφανώς ξεχωρίζει η ένταξη στην ΟΝΕ και η συμπαράστασή μας στην κυπριακή ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπήρξε μεθοδικός, σοβαρός, ρεαλιστής στους στόχους του, ακατάδεκτος στον λαϊκισμό και στην κολακεία, συχνά δε εξέφραζε την γνώμη του αρθρογραφώντας ή συγγράφοντας βιβλία σε κρίσιμα πολιτικά και εθνικά θέματα με μία ευγενική και καθόλου προκλητική παρρησία.

Ο Κώστας Σημίτης θα κριθεί τελικά από την ιστορία και είμαι βέβαιος ότι θα κριθεί δίκαια. Σήμερα εμείς, οι περιλειπόμενοι, τον αποχαιρετούμε με αισθήματα θλίψης, αλλά και σεβασμού προς την μνήμη του. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια», ανέφερε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας.

Λίνα Μενδώνη: Συνέδεσε το όνομά του με θεσμικές μεταρρυθμίσεις, συνέβαλε στην ωρίμανση της Δημοκρατίας

«Με θλίψη και οδύνη αποχαιρετούμε τον Κώστα Σημίτη, τον Πρωθυπουργό που ενέταξε την Ελλάδα στη νομισματική ένωση της Ευρώπης και την Κύπρο στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα, ένας πολιτικός που με την πολιτεία του σφράγισε τη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Ένας άνθρωπος που ήδη από τα πρώτα του βήματα συνδύασε την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία με την ενεργό πολιτική δράση, ήδη από τον Όμιλο Παπαναστασίου και τη θαρραλέα αντίσταση στην επτάχρονη δικτατορία.

Ο Κώστας Σημίτης συνέδεσε το όνομά του με βαθιές θεσμικές μεταρρυθμίσεις και την επιμονή στη θεμελίωση μιας βιώσιμης οικονομίας και μιας ανθεκτικής παραγωγικής βάσης. Συνέβαλε στην ανόρθωση και την αύξηση του διεθνούς κύρους της χώρας, αλλά και της ίδιας της πολιτικής.

Όσο και αν ορισμένοι στόχοι του έμειναν, όπως δεχόταν και ο ίδιος, μετέωροι, η συμβολή του παραμένει καταλυτική. Κατέδειξε ότι είναι δυνατό να ασκείται φιλολαϊκή πολιτική χωρίς παραχωρήσεις στον λαϊκισμό. Με την επιμονή του στη στοχοθεσία και τον αυστηρό έλεγχο της τήρησής της, βοήθησε στην αντίληψη μιας σύγχρονης διακυβέρνησης, που λογοδοτεί και κρίνεται βάσει πεπραγμένων και όχι ρητορείας και επικοινωνιακής προβολής. Ο λόγος του ήταν πάντοτε καίριος και τεκμηριωμένος, πολλές φορές προφητικός, και κινούνταν μακριά από επιφανειακές απλουστεύσεις, εξωραϊσμούς και μανιχαϊστικά και διχαστικά σχήματα. Ο Κώστας Σημίτης συνέβαλε στην ωρίμανση της Δημοκρατίας μας. Υπηρέτησε την πολιτική που είχε στον πυρήνα της την εμβάθυνση των θεσμών και την εμπέδωση μακρόπνοων εθνικών στόχων. Και ήταν από τους λίγους που υπηρέτησε αυτό το πρότυπο με συνέπεια.

Σε ανθρώπινο επίπεδο, είχα την τύχη τα πρώτα μου βήματα στη δημόσια ζωή να συμπέσουν με τη διακυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, που μου εμπιστεύθηκε, το 1999, τη θέση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού. Είχα την τιμή και την χαρά να συνεργαστώ ενεργά μαζί του και να διδαχθώ από την πείρα του, τον τρόπο της δουλειάς του, τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις του. Αλλά και από το γνήσιο ενδιαφέρον του για τον Πολιτισμό. Άνθρωπος βαθειάς καλλιέργειας, που συνδύαζε την τριβή στη θεωρία με την αποτελεσματικότητα στην πράξη, λάτρης της όπερας και του κινηματογράφου, ήταν από τους πρώτους που διείδαν την αναπτυξιακή διάσταση του Πολιτισμού, τον οποίο και θεωρούσε αναπτυξιακό εργαλείο για την οικονομία και την κοινωνία.

Στην κυρία Δάφνη Σημίτη, στις κόρες του, στην οικογένειά του, απευθύνω ειλικρινή συλλυπητήρια», είπε για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Nτόρα Μπακογιάννη: Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε συνεπής στις αρχές και τα πιστεύω του και αφήνει μεγάλη παρακαταθήκη

«Αποχαιρετούμε με σεβασμό έναν πολιτικό που άφησε έντονο αποτύπωμα στην ιστορία της χώρας μας. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφορές, ο Κώστας Σημίτης υπήρξε συνεπής στις αρχές και τα πιστεύω του και αφήνει μεγάλη παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Τον διέκρινε ήθος, εργατικότητα και συνέπεια. Θερμά συλλυπητήρια στην σύζυγο και τις κόρες του», έγραψε στα social media η Ντόρα Μπακογιάννη, ανεβάζοντας μία κοινή τους φωτογραφία.

Στουρνάρας: Ο Σημίτης ανήκει στη χορεία των ηγετών που έθεσαν τις βάσεις για τη σημερινή θέση της Ελλάδας στην ΕΕ

Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη εξέφρασε, με δήλωσή του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

«Εκφράζω στην οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για την αδόκητη απώλειά του σήμερα το πρωί» σημειώνει ο κ. Στουρνάρας.

«Ως πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 1996 μέχρι το 2004 άφησε βαρύ αποτύπωμα στον εκσυγχρονισμό της χώρας, στην ποιότητα της δημοκρατίας και των θεσμών, στην εξωτερική πολιτική, κυρίως όμως στην οικονομία. Μείζον επίτευγμά του, η ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση που έλυσε άπαξ δια παντός το πρόβλημα της νομισματικής και συναλλαγματικής σταθερότητας της Ελλάδας, το οποίο πολλές φορές ταλαιπώρησε τη χώρα από την εθνική της ανεξαρτησία έως την ένταξη της στο Ευρώ. Αναμφισβήτητα ο Κώστας Σημίτης ανήκει στη χορεία των ηγετών εκείνων που έθεσαν τις βάσεις για τη σημερινή θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο», καταλήγει ο κ. Στουρνάρας.

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Προώθησε πολιτικές που άλλαξαν τη ζωή χιλιάδων πολιτών

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε: «Αποχαιρετούμε με τιμή και σεβασμό ένα δημόσιο άνδρα και πολιτικό ηγέτη. Ανδρα με αναγνωρισμένη προσφορά στην χώρα και την κοινωνία. Ο Κώστας Σημίτης υπηρέτησε την πατρίδα του με αφοσίωση και υπευθυνότητα, αφιερώνοντας τη ζωή του στην πρόοδο και την ευημερία της.

Ως Πρωθυπουργός στάθηκε σταθερός μπροστά σε δύσκολες προκλήσεις και προώθησε πολιτικές που άλλαξαν τη ζωή χιλιάδων πολιτών όπως είσοδος της Ελλάδας στην ευρωζώνη και της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπου ως Δήμαρχος Αθηναίων συνεργασθήκαμε αγαστά και εγκάρδια.

Η συνεισφορά του στον δημόσιο διάλογο, με σοβαρότητα και ευθύνη και η επιμονή του για την προάσπιση της δημοκρατίας είναι στοιχεία που τον χαρακτήριζαν.

Στις δύσκολες αυτές στιγμές, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και την πολιτική του παράταξη. Η απώλεια του συνοδεύεται από την ανάμνηση και αναγνώριση του έργου του».

Γιάννα Αγγελοπούλου για Κώστα Σημίτη: Με τίμησε παρότι προερχόμουν από άλλο πολιτικό χώρο

Η Γιάννα Αγγελοπούλου αποχαιρέτησε με συγκίνηση τον Κώστα Σημίτη.

Η κα Αγγελοπούλου, η οποία είχε διατελέσει βουλευτής της ΝΔ, αναφέρεται στην τιμητική επιλογή που έκανε ο τότε πρωθυπουργός να τις αναθέσει την αποστολή διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων, αρχικά και εν συνεχεία, την θέση της προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής.

«Ο Κώστας Σημίτης, ως πρωθυπουργός, συνέδεσε το όνομά του με την ένταξη της Ελλάδας στο Ευρώ και της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με την μεγάλη εθνική υπόθεση των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας.

Μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει, παρ’ ότι γνώριζε ότι προερχόμουν και είχα υπηρετήσει ως βουλευτής άλλον πολιτικό χώρο, την αποστολή της διεκδίκησης των αγώνων και αργότερα, με δική του και πάλι πρόταση, την θέση της Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των αγώνων. Η συνεργασία μας ήταν άψογη και δημιουργική.

Τον αποχαιρετώ με μεγάλο σεβασμό και εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην σύζυγό του Δάφνη, τις κόρες και τους οικείους του», αναφέρει σε δήλωσή της.

Το «αντίο» του διεθνούς Τύπου στον Κώστα Σημίτη -«Ο εκσυγχρονιστής που έβαλε την Ελλάδα στο ευρώ»

Ο θάνατος του Κώστα Σημίτη απασχόλησε και τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία του εξωτερικού, αναγνωρίζοντας την προσφορά του σε διεθνές επίπεδο.

Το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για τον πολιτικό που θεωρείται ο εκσυγχρονιστής της Ελλάδας.

«Πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 88 ετών ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, που θεωρείται ο «εκσυγχρονιστής» στην πολιτική σκηνή της χώρας. Η κυβέρνηση κήρυξε τετραήμερο πένθος για τον Σημίτη, ο οποίος δεν αντιμετώπιζε ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας» αναφέρει το AFP.

Ως μια «προσωπικότητα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υιοθέτηση του ευρώ στην Ελλάδα» κάνει λόγο η RAI στην Ιταλία.

Πάνω στην ένταξη του νομίσματος στην Ελλάδα, είναι και η αναφορά του Bloomberg για τον πρώην πρωθυπουργό.

Η τουρκική έκδοση της DW, αναφέρει μεταξύ άλλων πως ο Κ. Σημίτης ήταν αυτός που ήταν πρωθυπουργός όταν έσκασε η κρίση στα Ιμια.

Δείτε τα κυριότερα δημοσιεύματα από τον διεθνή Τύπο για τον Κώστα Σημίτη:

«Η Ευρώπη πενθεί μαζί με το λαό της Ελλάδας», έγραψε στα ελληνικά η Ρομπέρτα Μέτσολα

Η Ευρώπη πενθεί μαζί με το λαό της Ελλάδας για την απώλεια του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Η Ευρώπη πενθεί μαζί με το λαό της Ελλάδας για την απώλεια του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Ενός βαθιά ευρωπαϊστή και οραματιστή πολιτικού. Ενός ηγέτη του οποίου η παρακαταθήκη διατηρεί μια ξεχωριστή θέση τόσο στην Ελληνική όσο και στην Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του και τους δικούς του ανθρώπους», έγραψε στα ελληνικά. η κ. Μέτσολα.

Τόνι Μπλερ για Κώστα Σημίτη: Ευγενικός, έξυπνος, με ισχυρή προσήλωση στα συμφέροντα της Ελλάδας

Την θλίψη του για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.

Σε δήλωσή του που δημοσιεύτηκε στα social media, ο Τόνι Μπλερ χαρακτήρισε τον Κώστα Σημίτη ευγενικό, στοχαστικό, με ισχυρή προσήλωση στα συμφέροντα της Ελλάδας.

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα την είδηση του θανάτου του Κώστα Σημίτη. Δουλέψαμε στενά μαζί όταν ήμασταν πρωθυπουργοί. Τον έβρισκα πάντα και σε κάθε περίπτωση ευγενικό, στοχαστικό και έξυπνο, με ισχυρή προσήλωση στα συμφέροντα της Ελλάδας, αλλά και με βαθιά αφοσίωση στην ευημερία της Ευρώπης και των εθνών της. Αν και προερχόταν από την παραδοσιακή αριστερή πλευρά της πολιτικής, αναγνώριζε πλήρως την ανάγκη εκσυγχρονισμού, κατανοώντας ότι οι αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού έπρεπε να υλοποιηθούν με διαφορετικό τρόπο για τον 21ο αιώνα.

Απολάμβανα την παρέα του και τον εκτιμούσα πολύ ως άνθρωπο και ως ηγέτη. Τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τη χώρα του».