Νέα δεδομένα για το ελαιόλαδο έφεραν οι πρώτες μέρες του 2025 με τις τιμές παραγωγού να καταρρέουν. Η τιµή για τους παραγωγούς έχει υποχωρήσει στα 4 ευρώ το κιλό, όταν έναν χρόνο πριν ξεπερνούσε τα 9,20-9,5 ευρώ το κιλό, γεγονός που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους Έλληνες παραγωγούς, καθώς είναι μια τιμή κάτω του κόστους.
Πίσω από τη σηµαντική πίεση στις τιµές παραγωγού, που δεν έχει φανεί στο ράφι των σουπερµάρκετ, βρίσκονται οι αγοραπωλησίες στην Ισπανία, που γίνονται σε πολύ χαµηλές τιµές, µε τους παραγωγούς της χώρας µάλιστα να ζητούν έρευνα από τις Αρχές για την ύπαρξη καρτέλ από πλευράς µεσαζόντων και εµπόρων, καθώς και η παραγωγή-ρεκόρ από την Τουρκία, που επίσης πιέζει χαµηλότερα τις τιµές.
Προς το παρόν πάντως, η µείωση της τιµής παραγωγού δεν καταγράφεται στα ράφια του σουπερµάρκετ.
Τέλος στην πώληση του ανώνυμου τενεκέ
Τενεκές τέλος στην αγορά ελαιολάδου απευθείας από παραγωγούς, τουλάχιστον χωρίς παραστατικά που να αποδεικνύουν την αγοραπωλησία. Τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, φιλοδοξώντας να στρέψουν την αγορά στην τυποποίηση του ελαιολάδου και να βάλουν τέλος στην πρακτική τού «χύμα στον τενεκέ», έχουν εκπονήσει μια τριπλέτα μέτρων για να αποφευχθεί η φοροδιαφυγή στη διαδικασία της τροφοδοσίας των καταναλωτών με το λάδι της χρονιάς και τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά, καθώς για τη μεταφορά τενεκέ χωρίς δελτίο αποστολής θα φτάνουν και τις 5.000 ευρώ.
Έτσι, οι παραγωγοί οφείλουν να συμπληρώνουν ψηφιακό δελτίο αποστολής σε πρώτο χρόνο και δήλωση συγκομιδής σε δεύτερο χρόνο, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για τα κιλά ελαιοκάρπου που φεύγουν από τον ελαιώνα και τα λίτρα ελαιολάδου που παίρνει ο αγρότης από το ελαιοτριβείο.
Ο έλεγχος θα γίνεται και στα ελαιοτριβεία. Θα δημιουργηθεί επίσης ψηφιακό μητρώο τυποποιητηρίων και συσκευαστηρίων ελαιολάδου για την ηλεκτρονική χορήγηση αλφαριθμητικού κωδικού έγκρισης, αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Επίσης, σχεδιάζεται η υλοποίηση ψηφιακής δήλωσης παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου και ελιάς και θα απευθύνεται στα ελαιοτριβεία, τα τυποποιητήρια και τα συσκευαστήρια της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο, δύσκολα θα γεμίσουν οι 17κιλοι τενεκέδες, που είναι και οι πιο δημοφιλείς στο καταναλωτικό κοινό, για να διακινηθούν χωρίς δελτία αποστολής.
Από την περσινή χρονιά οι παραγωγοί πωλούν τον τενεκέ απευθείας στον καταναλωτή σε τιμή που κυμαίνεται μεταξύ 7 και 8 ευρώ το κιλό, η οποία είναι σαφώς μεγαλύτερη από την τιμή του ελαιοτριβείου αλλά φθηνότερη από την τιμή του εμφιαλωμένου-τυποποιημένου ελαιολάδου στα ράφια της λιανικής. Τυπικά βεβαίως απαγορεύεται η τυποποίηση και διακίνηση ελαιολάδου σε συσκευασία μεγαλύτερη των 5 λίτρων, όμως η συγκεκριμένη διακίνηση γίνεται χωρίς έλεγχο, από χέρι σε χέρι.
dnews.gr