Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη πήραν την ανιούσα την πρώτη μέρα της διαπραγμάτευσης της νέας χρονιάς καθώς η Γηραιά Ήπειρος ετοιμάζεται για δριμύ χειμωνιάτικο ψύχος χωρίς μια βασική πηγή εφοδιασμού.
Οι τιμές αναφοράς φυσικού αερίου αυξήθηκαν έως και 4,3% στα 51 ευρώ ανά μεγαβατώρα, την υψηλότερη τιμή από τον Οκτώβριο του 2023, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου σε όλη την Ουκρανία σταμάτησαν την Πρωτοχρονιά μετά τη λήξη της σύμβασης διαμετακόμισης μεταξύ των δύο εμπόλεμων χωρών, χωρίς να υπάρχει εναλλακτική λύση.
Οι traders παρακολουθούν για να δουν κατά πόσον η απώλεια των ροών ρωσικού φυσικού αερίου – μια σημαντική πηγή εφοδιασμού για αρκετές χώρες της κεντρικής Ευρώπης – θα προκαλέσει ταχύτερες αντλήσεις από τις αποθήκες. Τα αποθέματα σε ολόκληρη την Ευρώπη μειώνονται ήδη με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2021, όταν άρχισε να ξεσπάει η κρίση με το φυσικό αέριο.
Η διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας συμπίπτει με τις μετεωρολογικές προβλέψεις για θερμοκρασίες υπό το μηδέν σε ορισμένα κράτη, οι οποίες θα αυξήσουν τη ζήτηση θέρμανσης. Στη Σλοβακία, μία από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τη διακοπή, ο υδράργυρος μπορεί να πέσει στους -7 βαθμούς Κελσίου μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.
Αν και είναι απίθανο να ξεμείνει η Ευρώπη από φυσικό αέριο τον χειμώνα χάρη στα αποθέματα και τις παραδόσεις από άλλους προμηθευτές, οι traders μπορεί να δυσκολευτούν να γεμίσουν τις αποθήκες για την επόμενη περίοδο θέρμανσης. Οι τιμές του φυσικού αερίου για το επόμενο καλοκαίρι αυξήθηκαν σχετικά πρόσφατα πάνω από εκείνες του χειμώνα 2025-26 κάτι που θα ανεβάσει το κόστος της ανανέωσης των αποθεμάτων.
Σύμφωνα
με τον Λόχμαν Ράσμουσεν, επικεφαλής
αναλυτή της Global Risk
Management στην Κοπεγχάγη,
«υπάρχει
αυξανόμενος κίνδυνος η ΕΕ να βγει από
το χειμώνα με χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης
φυσικού αερίου, κάτι που θα καταστήσει
κοστοβόρα την αναπλήρωσή τους».
Οι
ροές
ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών
προς την Ευρώπη έχουν πλέον μόνο μία
διαδρομή – έναν αγωγό μέσω
της Μαύρης Θάλασσας που
διασχίζει την Τουρκία και στέλνει το
καύσιμο στην Ουγγαρία. Οι παραδόσεις
σε αυτή τη σύνδεση θα παρακολουθούνται
στενά.
Με την απώλεια των ροών μέσω της Ουκρανίας η Ευρώπη θα ενισχύσει επίσης την εξάρτησή της από το υγροποιημένο φυσικό αέριο, μεταξύ άλλων και από τη Ρωσία, που έστειλε πέρυσι ποσότητες ρεκόρ LNG στη Γηραιά Ήπειρο, γεγονός που την καθιστά τον μεγαλύτερο προμηθευτή μετά τις ΗΠΑ, οι οποίες πρόσφατα έθεσαν σε λειτουργία δύο νέα εργοστάσια εξαγωγής.
Ωστόσο,
για
τα
κράτη της κεντρικής
και ανατολικής Ευρώπης που δεν έχουν
θαλάσσια
σύνορα,
το κόστος της διά
θαλάσσης παράδοσης
LNG
στη
Γερμανία, την Πολωνία ή την Ελλάδα, της
επακόλουθης επαναεριοποίησης και της
περαιτέρω διαμετακόμισης καθιστά
δαπανηρή
επιλογή το
υγροποιημένο φυσικό αέριο. Η Σλοβακία
εκτίμησε ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου
από τη Δύση θα οδηγούσαν σε πρόσθετο
κόστος 177 εκατ. ευρώ (183 εκατ. δολάρια).
Η Ευρώπη στο σύνολό της θα χρειαστεί να παλέψει φέτος περισσότερο για να εξασφαλίσει LNG, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, όταν αυξάνεται στα ύψη στην Ασία η ζήτηση ενέργειας για κλιματισμό. Ενώ αρκετές νέες μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου βρίσκονται υπό κατασκευή παγκοσμίως, ουσιαστικές προσθήκες χωρητικότητας δεν θα είναι έτοιμες για δύο ακόμη χρόνια.