Ο 6ος! Στις αρχές του νέου χρόνου πιθανόν να υπάρξει μία ακόμη προσχώρηση στο Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη. Οι πληροφορίες του NEWSIT αναφέρουν ότι πολύ κοντά στην απόφαση είναι ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην υπουργός Άμυνας του Τσίπρα, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Οι διεργασίες συνεχίζονται. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θέλει προς το παρόν βουλευτές που είναι σε κόμματα ακόμη κι αν έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το Κίνημα Δημοκρατίας. Έχει στραμμένο το βλέμμα στην δεξαμενή των ανεξάρτητων.
Είναι σημαντικό να μπορέσει να συγκροτήσει την δική του ΚΟ δηλαδή να φτάσει τους 10 βουλευτές. Αυτό δεν θα του δώσει μόνον ένα άλλο status αλλά θα είναι και το κλειδί της επικοινωνίας. Οι βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας θα μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στα πάνελ των ενημερωτικών εκπομπών. Υπάρχουν πληροφορίες ότι τώρα που το Κίνημα Δημοκρατίας είναι εξωκοινοβουλευτικό κόμμα, μικρότερα κόμματα και κάποιοι και από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέτουν θέμα στα κανάλια. Δεν μπορεί να παίζει Κασσελάκης στα δελτία ειδήσεων όπου γίνεται αυστηρή επιλογή, είναι το επιχείρημα τους. Το αποτέλεσμα είναι η παρουσία του Κασσελάκη να εξαντλείται κυρίως στις ψυχαγωγικές εκπομπές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι πέντε βουλευτές που ήδη έχουν προσχωρήσει στο Κίνημα Δημοκρατίας, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, η Κυριακή Μάλαμα, η Γιώτα Πούλου και η Ραλλία Χρηστίδου επιχειρούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην Βουλή. Καταθέτουν ερωτήσεις ακόμη και τώρα που είναι κλειστή η Βουλή. Η χθεσινή αφορούσε «την επικράτηση των καρτέλ στην αγορά και την «φάμπρικα» της διαδικασίας διευθέτησης στην επιτροπή ανταγωνισμού».
Με απόφαση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοινώθηκε ότι στις εκλογές του 2027 θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος η αν. υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη στον Β2 Δυτικό Τομέα Αθηνών, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός στον Β3 Νότιο Τομέα Αθηνών.
Ήδη άρχισαν τα τζαρτζαρίσματα από εσωκομματικούς αντιπάλους διότι προστίθενται πρόσωπα όπως ο Παύλος Μαρινάκης αλλά και ο Νίκος Ρωμανός δίνουν πολύ συχνά συνεντεύξεις σε τηλεόραση και ραδιόφωνο. Είναι δύσκολες οι εκλογικές περιφέρειες τους. Η Ειρήνη Αγαπηδάκη κατεβαίνει στην ίδια περιφέρεια με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον οποίον δεν είχαν και τις καλύτερες σχέσεις όταν συνυπήρχαν στο υπουργείο Υγείας. Ο Παύλος Μαρινάκης μέσα σε ενάμιση χρόνο πέτυχε το αρνητικό που έχει ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος να γίνεται ο σάκος του μποξ, να το μετατρέψει σε ατού. Τον υποδέχθηκε θερμά στο βόρειο τομέα ο Αδωνις Γεωργιάδης. Γενικώς όμως δεν υπάρχει ενθουσιασμός. Όσο για το Νίκο Ρωμανό πέφτει στα βαθιά νερά του νότιου τομέα από όπου όμως αναχωρεί ο Διονύσης Χατζηδάκης, δήλωσε ότι δεν θα ξαναείναι υποψήφιος.
Όσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σφίγγα, τα σενάρια της προεδρολογίας δίνουν και παίρνουν. Συζητώντας χθες με δύο κορυφαίους υπουργούς – όχι της ίδιας τάσης- συμφωνούν στην εκτίμηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το πιο πιθανόν είναι να μην πάει στην ασφαλή λύση που θα του πρόσφερε μία κομματική υποψηφιότητα η οποία όμως θα ψηφιζόταν μόνον από την ΝΔ αλλά να επιδιώξει την στήριξη τουλάχιστον ενός κόμματος και αυτό να είναι το θεσμικό ΠΑΣΟΚ. Σε αυτήν την εξίσωση το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου έρχεται πρώτο. Μπορεί να υπάρχουν ενστάσεις από κάποιους βουλευτές του καραμανλικού μπλοκ, από την άλλη όμως ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε μια ιστορικά δύσκολη μνημονιακή περίοδο, συμμετείχε σε κυβέρνηση συνεργασίας με την ΝΔ και πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά – που επίσης θα είναι δύσκολο και εκείνος να μην ψηφίσει τον Βενιζέλο για για πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έχει πολύ καλές σχέσεις και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Έχει πολιτικό και ακαδημαϊκό εκτόπισμα που του δίνει μπόνους για το προεδρικό μέγαρο.
Μια άλλη υποψηφιότητα που συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες αλλά φαίνεται να περνάει ανώδυνα σε ΝΔ και ένα κομμάτι της κεντροαριστεράς είναι ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος (11/11/2011 – 16/5/2012). Στις 10 Νοεμβρίου 2011 το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών (Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης) του ανέθεσε την πρωθυπουργία της χώρας. Επί των ημερών του ψηφίστηκε το δεύτερο μνημόνιο και το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν ιδιώτες (PSI). Ένα ακόμη πρόσωπο που συζητείται είναι ο Νίκος Δένδιας αν και ο ίδιος συνεχίζει να δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται. Εάν ο πρωθυπουργός έχει εξασφαλίσει και την συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και του προτείνει την ΠτΔ θα είναι πολύ δύσκολο να αρνηθεί, όπως εκτίμησαν οι δύο υπουργοί.
Η νυν πρόεδρος ενώ θα συγκεντρώσει αρκετές ψήφους (και από την αριστερά) έχει μια αχίλλειο πτέρνα.
Θα διαταράξει την συνοχή της ΚΟ της ΝΔ. Περίπου ο ένας στους τρεις γαλάζιους βουλευτές δεν ψήφισαν την ρύθμιση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Αρκετοί εξέφρασαν την δυσφορία τους και στον ίδιο τον πρωθυπουργό για την ΠτΔ που συμμετείχε στα «πανηγύρια» – το πάρτυ- το ίδιο βράδυ της ψηφοφορίας της ρύθμισης με υπουργούς. Οι Παροικούντες την γαλάζια Ιερουσαλήμ εκτιμούν ότι σε μία νέα υποψηφιότητα της είναι πολύ πιθανό να αντιδράσουν τουλάχιστον 15 βουλευτές. Οπότε μπορεί να εκλεγεί με μεγάλο αριθμό ψήφων αλλά να δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια στιγμή που ο προϋπολογισμός φάνηκε να την ενώνει. Θα μπορέσει το μασάζ να έχει αποτέλεσμα διότι θα ακολουθήσει ανασχηματισμός; Θα φανεί.
Οι ψήφοι που θα πάρει ο επόμενος πρόεδρος παίζουν σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που θα τον προτείνει αλλά και στα κόμματα που θα τον στηρίξουν. Η ΝΔ έχει 156 βουλευτές. Εχουν διαγραφεί Σαμαράς και Σαλμάς. Ανάλογα με το πρόσωπο μπορεί να είναι θετική η ψήφος του πρώην πρωθυπουργού. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι 31. Οπότε τα δύο κόμματα μαζί φτάνουν τους 187-188. Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι πέντε βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας. Εαν προστεθούν και αυτοί στην εκλογή – για παράδειγμα του Βενιζέλου – θα φτάσουν τους 192-193. Αυτή η πλειοψηφία μπορεί να απορροφήσει κάποιες λίγες διαρροές στην ΝΔ και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί με την τρίτη ψηφοφορία, η οποία απαιτεί 180 ψήφους. Το σταυρόλεξο χρειάζεται δεινούς λύτες. Και την λύση αυτήν τη στιγμή αναζητά μόνον ένας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.