Την Αττική ταρακούνησαν αλλεπάλληλοι σεισμοί προκαλώντας ανησυχία στους πολίτες, παρότι σύμφωνα με τους ειδικούς δεν φαίνεται να υποδηλώνεται η πιθανότητα εκδήλωσης μεγαλύτερου σεισμού.

«Από τις 11 Δεκεμβρίου έχει ξεκινήσει μια μικρή σεισμική ακολουθία στην περιοχή του Κάτω Χαλανδρίου και του Νέου Ψυχικού, με κατεύθυνση προς Παπάγου. Οι σεισμοί αυτοί καταγράφονται σε βάθη 6 με 8 χιλιόμετρα», εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ, o Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν διαθέτει μεγάλα ρήγματα που να προκαλούν ανησυχία, ενώ τα φαινόμενα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά.

«Μπορεί να υπάρχει μια μικρή εξέλιξη και τις επόμενες ώρες και ημέρες με μικρά πάντα μεγέθη, αλλά φόβος για μεγάλο σεισμό δεν πρέπει να υπάρχει» σημείωσε.

Ο κος Γκανάς τόνισε ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα οφείλεται σε κυκλοφορία ρευστών στο ανώτερο φλοιό της γης. «Η άνοδος ρευστών μειώνει την πίεση στους πόρους ανάμεσα στα ρήγματα, γεγονός που οδηγεί στη ελάττωση της τάσης και στην εκδήλωση μικρών σεισμών» σημείωσε, τονίζοντας ότι αυτός ο μηχανισμός είναι απόλυτα φυσιολογικός.

Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, μίλησε στο ΣΚΑΪ αναφερόμενος στις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν στην Αττική, τονίζοντας ότι «είναι μία φυσική διεργασία, η οποία γίνεται σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας. Αν αυτοί οι σεισμοί γίνονταν σε οποιοδήποτε άλλο σημείο, δε θα έδινε κανένας σημασία».

Παράλληλα υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε λίγο πριν τα μέσα του Δεκεμβρίου, με τους σεισμοούς να είναι μικρού μεγέθους, αλλά σε μικρό βάθος, κάτι που τους καθιστά έντονα αντιληπτούς, ιδίως στις βραδινές ώρες.

«Τα ρήγματα τα οποία προκαλούν αυτούς τους σεισμούς, δεν έχουν μεγάλο μήκος, όπου με αυτό το σκεπτικό δεν μπορούν να προκαλέσουν κάποιους μεγαλύτερους σεισμούς» είπε και τόνισε ότι δεν συνδέονται με άλλα μεγάλα ρήγματα.

Ακόμα, εκτίμησε ότι οι σεισμοί ίσως συνεχιστούν μερικές μέρες ακόμα, «χωρίς καμία ανησυχία, χωρίς να μας προβληματίζουν καθόλου».