Σε ένα ομιχλώδες τοπίο όπου έχει μπλοκάρει η οικοδομική δραστηριότητα, έως ότου καθαρογραφεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα μπόνους δόμησης που προβλέπονται από τον ΝΟΚ, είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος, της ΚΕΔΕ και των Δήμων.
Μήλον της Εριδος, οι διαφορετικές ερμηνείες ως προς το ποιες οικοδομικές άδειες διασώζονται και μπορούν να υλοποιηθούν και ποιες όχι. Σημειώνεται πως πριν από λίγες μέρες, με τροπολογία που κατατέθηκε από το ΥΠΕΝ, ως απάντηση στα όσα ανακοινώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αναστέλλεται η έγκριση προεγκρίσεων και νέων οικοδομικών αδειών που εκμεταλλεύονται τα μπόνους δόμησης του ΝΟΚ, ενώ οι νέες άδειες που έχουν εκδοθεί με χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ δεν ανακαλούνται από τη Διοίκηση έως τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ.
Διευκρινίζεται πως με την τροπολογία προβλέπεται πως «τυχόν ανακλήσεις οικοδομικών αδειών από τη Διοίκηση, λόγω της χρήσης του ΝΟΚ, που έλαβαν χώρα από τις 11/12/2024 ανακαλούνται αυτοδικαίως».
Και εδώ, προστίθεται άλλο ένα «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο πλευρών. Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ (…), η άνω ρύθμιση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα προβλέπονται (Ν. 2690/1999, άρθρο 21, παράγραφος 1, του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας), σύμφωνα με τα οποία, αποκλειστικά αρμόδιο για την ανάκληση διοικητικής πράξης είναι το όργανο που την εξέδωσε ή εκείνο που είναι αρμόδιο για την έκδοσή της (…).
Κατά τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, η απόφαση του ΣτΕ μιλάει για «έναρξη εργασιών», αλλά δεν δίνει λεπτομερή ορισμό τού τι σημαίνουν αυτές οι δύο λέξεις… Και εδώ, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, ξεκινά η μάχη.
Εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί, βρίσκονται σε καθεστώς αβεβαιότητας 14.500 οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί, είναι σε ισχύ και δεν έχει κληθεί ελεγκτής δόμησης.
Σημαίνει, με απλά λόγια, αύξηση του οικονομικού κόστους και αβεβαιότητα ως προς τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις. Η κατάσταση, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά τον χώρο της αγοράς ακινήτων, δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει γρήγορα, διότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός που είναι σε εξέλιξη από το ΥΠΕΝ, σε συνδυασμό με τα κριτήρια του ΝΟΚ, θα χρειαστεί χρόνο, με συνέπεια, όπως εκτιμούν, να μην μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση που υπάρχει για τα ακίνητα.
Κατά τις ίδιες πηγές, χαμένοι, αυτή τη στιγμή, είναι όσοι κατασκευαστές πλήρωσαν ακριβά τα οικόπεδα, αφού είχαν ως δεδομένο πως με τα προβλεπόμενα μπόνους του ΝΟΚ θα διέθεταν για χτίσιμο περισσότερα τετραγωνικά δόμησης, άρα θα μπορούσαν να κάνουν πιο γρήγορα απόσβεση. Πρόκειται, κατά κύριο λόγο, γι’ αυτούς που δεν έχουν αρχίσει να χτίζουν.
Ετσι, όλα δείχνουν πως ο δρόμος για την απόσβεση θα περάσει από τις… τσέπες των αγοραστών. Ηδη, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, παρατηρούνται αυξήσεις στις τιμές των διαμερισμάτων από 10% έως 30% ανάλογα με τον συντελεστή δόμησης του οικοπέδου και τα μπόνους που χάνονται. Στους χαμένους συγκαταλέγονται και οι οικοπεδούχοι, εξαιτίας των λιγότερων τετραγωνικών που θα μπορούν να χτίζουν πλέον οι κατασκευαστές.
Από όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί ευνοούνται οι μεγάλες επενδύσεις στα ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί στρατηγικές. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή έχουν τους δικούς τους πολεοδομικούς όρους και δεν εξαρτώνται από τις κείμενες διατάξεις του ΝΟΚ.
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, υπάρχει και η άλλη νομική άποψη που λέει πως επειδή στις στρατηγικές επενδύσεις τα ΠΔ παραπέμπουν στις διατάξεις του ΝΟΚ, ενδέχεται το πρόβλημα που έχει προκύψει να ακουμπήσει και αυτές τις επενδύσεις.
Από το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΤΕΕ) θέτουν μερικά ερωτήματα, αναδεικνύοντας τα παράδοξα της κατάστασης που επικρατεί αλλά και την έλλειψη ασφάλειας δικαίου. Αναρωτιούνται λοιπόν:
n Είναι σωστό ή δίκαιο, έπειτα από οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, δηλαδή χωρίς κανένα σαφές χρονικό όριο, να μπορεί κάποιος να προσφύγει στο ΣτΕ και να ακυρώνονται νόμιμα εκδοθείσες άδειες;
n Είναι σωστό ή δίκαιο, σε δύο όμοια γειτονικά οικόπεδα με την ίδια εφαρμογή του ΝΟΚ, στα οποία έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, στο ένα να ολοκληρωθούν επειδή δεν έχει γίνει προσφυγή, και το άλλο, στο οποίο έχει γίνει προσφυγή, να μην μπορεί να οικοδομήσει, σύμφωνα με την εκδοθείσα άδεια, και να είναι αβέβαιο το μέλλον του;
n Είναι σωστό ή δίκαιο, μετά την απόφαση του ΣτΕ, σε κάποιες επενδύσεις να μπορούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΝΟΚ επειδή έχουν Προεδρικό Διάταγμα που το προβλέπει, αλλά οι υπόλοιποι πολίτες να μην μπορούν να εφαρμόσουν αυτές τις διατάξεις;
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δήμοι εκπέμπουν σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος χωρίς να φαίνεται – προς τα έξω τουλάχιστον – κανένα σημείο σύγκλισης. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, έχει στηθεί δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να βρεθεί κοινή συνισταμένη, χωρίς όμως να φανεί πως κάποια από τις δύο πλευρές υποχωρεί…