Σε επιφυλακή Αθήνα και Λευκωσία μετά τα σενάρια περί συμφωνίας Τουρκίας-Συρίας για ΑΟΖ – Οι αντιδράσεις και η αναδίπλωση Ουράλογλου
Σε επιφυλακή βρίσκονται τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία, έπειτα από τις πληροφορίες που θέλουν την Τουρκία και την Συρία να είναι κοντά στην υπογραφή μιας συμφωνίας που αφορά τη χάραξη θαλασσίων ζωνών, αγνοώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
Λίγες μόνο ημέρες έπειτα από την επίσκεψη του Ιμπραήμ Καλίν στη Δαμασκό, αλλά και το θερμό καλωσόρισμα του Χακάν Φιντάν από τον Αλ Τζολάνι, τον νέο ηγέτη της Συρίας, η Άγκυρα προχωρά σε μία ακόμη επίδειξη ισχύος αλλά και χαρτών, με το όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».
«Η Ν.Δ. επέλεξε για άλλη μια φορά να απαντήσει στις επίσημες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την παράνομη «κυβέρνηση» των τρομοκρατών της Συρίας μέσω «πηγών» και «διαρροών». Η Ελληνική Λύση είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι οι ισλαμιστές τρομοκράτες που κατέλαβαν την Συρία ελέγχονται πλήρως από την Τουρκία και πως η Ελλάδα θα έπρεπε να αγωνιστεί για τη μη αναγνώριση τους με οποιονδήποτε τρόπο. Η Ελληνική Λύση είχε έγκαιρα προειδοποιήσει την Ν.Δ. και για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο επίσης είχε συναφθεί με μια παράνομη, πραξικοπηματική κυβέρνηση ισλαμιστών που ελέγχεται από την Τουρκία. Τώρα θα προειδοποιήσουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τελευταία φορά: Ο μοναδικός τρόπος αντίδρασης στην τουρκική προσπάθεια ακρωτηριασμού της εθνικής κυριαρχίας Ελλάδας και Κύπρου, είναι η άμεση επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, ενέργεια που ακυρώνει άμεσα το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, και η άμεση οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου, που επίσης ακυρώνει άμεσα οποιαδήποτε προσπάθεια παράνομης συμφωνίας του Ερντογάν με τον τρομοκράτη που παριστάνει τον πρωθυπουργό της Συρίας. Οποιαδήποτε ολιγωρία, αδιαφορία και απραξία, συνιστά προδοσία των εθνικών συμφερόντων».
Σε νέες δηλώσεις του στην εφημερίδα Hurriyet ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας ανέφερε: «Όταν έρθει η ώρα, οι αρμόδιοι φορείς μας εκεί, θα λάβουν θέσεις για την προστασία των συμφερόντων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο θέμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”, έτσι ώστε να συνάψουμε συμφωνία Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας. Όσον αφορά την εξερεύνηση πετρελαίου και υδρογονανθράκων, οι δύο χώρες μοιραζόμαστε ή επεκτείνουμε κάθε είδους εξουσία, λαμβάνοντας υπόψιν το διεθνές δίκαιο».
Νωρίτερα, την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου, τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έκαναν λόγο για προχωρημένες συνομιλίες της Άγκυρας, με τη νέα κυβέρνηση της Συρίας για να καθοριστεί ΑΟΖ, επικαλούμενα τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου, στο τουρκικό μέσο TGRT Haber.
Η συμφωνία αυτή, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουράλογλου, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο δράσης της Άγκυρας για την επανασύνδεση και ανάπτυξη της Συρίας μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ.
Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, η Τουρκία σχεδιάζει να ενεργοποιήσει εκ νέου τα αεροδρόμια στη Συρία, να αποκαταστήσει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις και να αναβαθμίσει τις οδικές υποδομές της χώρας. Επίσης, δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ώστε να υποστηριχθεί η λειτουργία βασικών δομών αλλά και να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.
«Θα συνάψουμε συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή διοίκηση. Εργαζόμαστε για ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει αεροπορικές, σιδηροδρομικές, οδικές και υπηρεσίες επικοινωνίας στη Συρία», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, σύμφωνα με το τουρκικό TGRT Haber.
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο δημοσιογράφος του TGRT Haber, Φατίχ Ατίκ, προκαλεί, αφού αναφέρεται στην Ελλάδα, λέγοντας πως οι κινήσεις της Τουρκίας προκαλούν ανησυχία στην Αθήνα, ενώ προαναγγέλλει και υποτιθέμενη επερχόμενη συμφωνία της Τουρκίας με την Αίγυπτο για ΑΟΖ. «Η συμφωνία για την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας θα επηρεάσει όλες τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά τη Λιβύη, η αλυσίδα των συμφωνιών με τη Συρία αναμένεται να συνεχιστεί και με την Αίγυπτο. Όταν γίνουν αυτές οι υπογραφές, η Τουρκία θα έρθει στο προσκήνιο στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι δυνατότητες κάνουν την Ελλάδα να σκέφτεται λυπηρά περισσότερο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Türkiye ile Suriye arasında Deniz Yetki Alanı anlaşması Doğu Akdeniz’deki tüm dengeleri etkileyecektir.
Libya’nın ardından Suriye ile yapılacak anlaşma zincirinin Mısır’la devam etmesi bekleniyor.
Bu imzalar atıldığında Doğu Akdeniz’de Türkiye öne çıkacaktır.
Bu ihtimaller…
— fatih atik (@atikfatih1) December 24, 2024
Ήδη στα Μέσα Ενημέρωσης της γείτονος προωθείται ο χάρτης των διεκδικήσεων, ο οποίος επί της ουσίας «καταπίνει» την ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ, σε μια σύμπραξη Τουρκίας, Λιβύης και Συρίας. Συγκεκριμένα, όχι μόνο εξαφανίζεται η ΑΟΖ της Μεγαλονήσου, αλλά φτάνει και 6 μίλια από τις ακτές της Κρήτης. Άρα η Τουρκία είναι σαν να λέει «εγώ Συρία σε στήριξα, πρέπει να αναγνωρίσεις ότι η ΑΟΖ του ψευδοκράτους αναλογεί στα 3/4 του νησιού».
Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η ανακοίνωση του υπουργού Ενέργειας, Αλπάρσλαν Μπαϊρακτάρ, ο οποίος δήλωσε ότι μία αντιπροσωπεία του Υπουργείου Ενέργειας θα επισκεφθεί σύντομα τη Συρία για να εξετάσει τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, περιλαμβανομένων των μεταφορών ηλεκτρικής ενέργειας για την ανακούφιση από τις ελλείψεις ενέργειας στη χώρα.
Η Τουρκία ήδη παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε κάποιες περιοχές της βόρειας Συρίας, όπου έχει πραγματοποιήσει τέσσερις στρατιωτικές επιχειρήσεις από το 2016.
Όπως επισήμανε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο αναλυτής διεθνών σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, «η Τουρκία έχει την καινοφανή άποψη ότι τα νησιά δεν δικαιούνται ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, πέραν της έκτασης των χωρικών τους υδάτων. Αυτή, βέβαια, δεν την εφάρμοσε στη συμφωνία της με το ψευδοκράτος, ωστόσο ισχυρίζεται ότι ισχύει για την Ελλάδα και την Κύπρο. Έτσι, επιχειρεί να σφετεριστεί ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα είτε μέσω της συμφωνίας της με την κυβέρνηση της Τρίπολης, είτε μέσω ενδεχόμενης συμφωνίας με τη νέα κατάσταση στη Συρία».
Πηγές ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δεν νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ
Αυστηρό ήταν το μήνυμα που έστειλε η Αθήνα. Όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, πρόκειται για ευρωπαϊκά σύνορα, ενώ υπογραμμίζουν πως το θέμα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την κοινή δήλωση που έχει κατατεθεί μαζί με την Αυστρία και την Κυπριακή Δημοκρατία.
Πρόκειται για μια μεταβατική κατάσταση στην Συρία, που δεν νομιμοποιεί οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία, τονίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Το παρακολουθούμε. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Κύπρο, με τις γειτονικές χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Κύπρος: Η όποια συμφωνία Τουρκίας-Συρίας θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο – Θα λάβουμε όλα τα διαθέσιμα μέτρα
Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας – Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή σημείωσε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Σχολιάζοντας δημοσιεύματα σε τουρκικά ΜΜΕ, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι παρακολουθούν «στενά τις εξελίξεις και αξιολογούν την κατάσταση διαρκώς, από την πρώτη στιγμή».
«Οποιαδήποτε απόπειρα αμφισβήτησης, επηρεασμού ή παραγνώρισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η Κυπριακή Δημοκρατία θα λάβει όλα τα διαθεσιμα μέτρα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε.
Ο κ. Λετυμπιώτης πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε συντονισμό με τον Έλληνα Πρωθυπουργό έχουν ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ για τις ενδεχόμενες τουρκικές μεθοδεύσεις, λαμβάνοντας ευρωπαϊκή υποστήριξη.
«Πρόκειται για μια μεταβατική κατάσταση στην Συρία, που δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία. Το παρακολουθούμε. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Κύπρο, και τις γειτονιές χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφεραν εξάλλου πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας σχετικά με όσα προανήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας.
Σε δήλωση του Δημήτρη Μάντζου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναφέρεται: «Η έντονη κινητικότητα στις σχέσεις της Άγκυρας με το νέο καθεστώς της Δαμασκού και κυρίως οι δηλώσεις Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων, επιτείνουν τους φόβους για ένα νέο σύμφωνο «τουρκολιβυκού» τύπου με τη Συρία, γεγονός που θα μπορούσε να έχει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει αυτή τη φορά να εκτιμήσει εις βάθος την κατάσταση, υπό το φως του παράνομου μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης, αναλαμβάνοντας όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για να αποτρέψει τη νέα κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων, που θα προσβάλλουν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου στην περιοχή».