Ο ντε φάκτο κυβερνήτης της χώρας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε δηλώσει στο Atlantic σε συνέντευξή του το 2022 ότι η Σαουδική Αραβία έχει καταργήσει τη θανατική ποινή, εκτός από την περίπτωση της δολοφονίας, την οποία, όπως είπε, δεν θα αλλάξει, καθώς τιμωρείται με θάνατο σύμφωνα με το Κοράνι.
Η χώρα ξοδεύει δισεκατομμύρια για να αλλάξει την εικόνα της στο πλαίσιο του σχεδίου «Όραμα 2030» που εγκαινίασε ο πρίγκιπας διάδοχος.
Τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να μεταμορφωθεί από ένα φονταμενταλιστικό κράτος που είναι γνωστό για τους αυστηρούς θρησκευτικούς περιορισμούς και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε έναν κομβο τουρισμού και ψυχαγωγίας.
«Αυτή η μεταρρύθμιση είναι χτισμένη πάνω σε έναν χάρτινο πύργο που είναι χτισμένος πάνω σε αριθμό ρεκόρ εκτελέσεων», λέει ο Τζιντ Μπασιούνι, ο οποίος εργάζεται με τη ΜΚΟ Reprieve.
Σύμφωνα με την ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Reprieve, από το 2010 έως το 2014 γίνονταν κατά μέσο όρο 70,8 εκτελέσεις ανά έτος, αλλά από το 2015 έως το 2022 ο μέσος όρος ανέβηκε στις 129,5 εκτελέσεις ανά έτος – αύξηση 82%.
Ο πιο πρόσφατος αριθμός εκτελέσεων φτάνει τους 330 ανθρώπους.
Ο αριθμός αυτός που συγκεντρώθηκε από τις ανακοινώσεις εκτελέσεων της Reprieve και επαληθεύτηκε από το Reuters, αποτελεί μεγάλο άλμα από το σύνολο των 172 για πέρυσι και των 196 για το 2022.
Η Reprieve δήλωσε ότι είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ για την Σαουδική Αραβία.
Περισσότεροι από 150 άνθρωποι εκτελέστηκαν για μη θανατηφόρα εγκλήματα φέτος, σύμφωνα με τον απολογισμό.
Οι ομάδες δικαιωμάτων επιμένουν ότι η πρακτική αυτή αντίκειται ευθέως στο Διεθνές Δίκαιο.