Η Βρετανία θα ανακαλέσει το διαβατήριο της συζύγου του Μπασάρ αλ Άσαντ και θα της απαγορεύσει την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο για πάντα, σε περίπτωση που αυτή χωρίσει τον Άσαντ και προσπαθήσει να επιστρέψει στην μεγάλη Βρετανία ακόμη και κρυφάΗ κυβέρνηση προειδοποιήθηκε ότι η Βρετανίδα σύζυγος του Σύρου τυράννου Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να απαγορευτεί δια βίου από το Ηνωμένο Βασίλειο, υπό τον φόβο ότι θα καταθέσει αίτηση διαζυγίου και θα επιστρέψει στο Λονδίνο.
Όπως είναι γνωστό, η Άσμα αλ Άσαντ, 49 ετών, κατέφυγε στη Ρωσία μαζί με τον δικτάτορα σύζυγό της, 59 ετών, όταν το καθεστώς Άσαντ ανατράπηκε από αντάρτες στη Συρία νωρίτερα αυτό το μήνα.
Το ζευγάρι, η πτώση του οποίου πανηγυρίστηκε από τους Σύρους στην πατρίδα τους και σε όλο τον κόσμο, φέρεται να έχει περιοριστεί στη Μόσχα και τα περιουσιακά τους στοιχεία να έχουν δεσμευτεί από τότε που ζήτησαν άσυλο εκεί.
Η οικογένεια Άσαντ
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν το Σάββατο 21/12, ότι η κ. Άσαντ, η οποία μεγάλωσε στο North Acton, στο δυτικό Λονδίνο, θέλει να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει διπλή υπηκοότητα, για τον λόγο ότι πάσχει από καρκίνο και θέλει να υποβληθεί σε θεραπεία.
Η κυβέρνηση των Εργατικών, δεν έχει σχολιάσει επίσημα αν θα πρέπει να της αφαιρεθεί το διαβατήριό της ή όχι, αλλά βουλευτές της προειδοποίησαν χθες το βράδυ ότι δεν θα πρέπει να της επιτραπεί να επιστρέψει στη Βρετανία, δεδομένων των φρικαλεοτήτων που έχει πραγματοποιήσει η οικογένεια Άσαντ επί σειρά ετών.
Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης των Συντηρητικών Robert Jenrick, δήλωσε στην Telegraph: «Θα ήταν προσβολή για τα εκατομμύρια θύματα του Άσαντ αν η σύζυγός του επέστρεφε σε μια πολυτελή ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Πρόσθεσε επίσης: «Της επιβλήθηκαν κυρώσεις από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για έναν λόγο – η οικογένεια Άσαντ ήταν υπεύθυνη για μερικές από τις χειρότερες φρικαλεότητες στη σύγχρονη εποχή».
Ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι έχει επίσης δηλώσει στο παρελθόν ότι η κ. Άσαντ είναι «άτομο στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις και δεν είναι ευπρόσδεκτη εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να της αφαιρεθεί η υπηκοότητα για να μην επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου δήλωσε: «Νομίζω ότι πάντα λέγαμε ότι δεν σχολιάζουμε προσωπικά άτομα σε σχέση με αυτό. Αλλά γενικότερα θα έχετε δει ότι έχουμε επιβάλει πολύ αυστηρές κυρώσεις κατά της οικογένειας Άσαντ και του πρώην καθεστώτος, οι οποίες παραμένουν σε ισχύ».
Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η δήλωση του κ. Lammy σήμαινε ότι οι κυρώσεις εναντίον της Άσμα αλ Άσαντ την εμποδίζουν να εισέλθει στη χώρα και παραμένουν σε ισχύ.
Τα περιουσιακά στοιχεία της Άσμα αλ Άσαντ έχουν παγώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο προγράμματος κυρώσεων της ΕΕ τον Μάρτιο του 2012 εναντίον του πρώην δικτάτορα της Συρίας.
Οι κυρώσεις διατηρήθηκα από την Βρετανία και μετά το Brexit. Το 2021, η Met Police ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα εναντίον της σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι υποκίνησε και βοήθησε εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από το καθεστώς Άσαντ κατά τη διάρκεια του 13ετούς εμφυλίου πολέμου στη Συρία.
Η Άσμα αλ Άσαντ η οποία γεννήθηκε το 1975, είναι κόρη ενός γιατρού καρδιολόγου ενώ η μητέρα της υπηρετούσε στο βρετανικό διπλωματικό σώμα. Προτού ξεκινήσει να ζει μια ζωή χλιδής ως Πρώτη Κυρία της Συρίας, , απολάμβανε μια οικονομικά άνετη παιδική ηλικία ενώ αργότερα μια επιτυχημένη καριέρα στον διεθνή τραπεζικό τομέα.
Το πατρικό της Άσμα αλ Άσαντ στο νότιο Λονδίνο
Παντρεύτηκε το Μπασάρ αλ Άσαντ το 2000 σε ηληκία 25 ετών και μετακόμισε μόνιμα στη Συρία ζώντας μέσα στη χλιδή ως πρόσφατα που αναγκάστηκε να καταφύγει στη Μόσχα μαζί με τον πρώην δικτάτορα της χώρας.
Το 2012, τα Wikileaks αποκάλυψαν την ιδιωτική αλληλογραφία της Άσμα Αλ Άσαντ, η οποία ξόδεψε 350.000 δολάρια για την επίπλωση του παλατιού που έμενε και 7.000 δολάρια για ένα ζευγάρι παπούτσια επενδυμένα με κρυστάλλους.
Οι οικογένεια Άσαντ θεωρείται η πλουσιότερη οικογένεια στη Συρία με αρκετά περιουσιακά στοιχεία της να βρίσκονται στη Ρωσία. Η οικογένεια κατά τη διάρκεια του 13χρονου εμφύλιου πολέμου αγόρασε τουλάχιστον 18 πολυτελή διαμερίσματα στο συγκρότημα City of Capitals που βρίσκεται στην πιο ακριβή περιοχή με ουρανοξύστες στη Μόσχα.
Ο ουρανοξύστης με τους δύο πύργους όπου μένει η οικογένεια Άσαντ – ο οποίος μέχρι την αποκάλυψη του Shard του Λονδίνου το 2012 ήταν το ψηλότερο κτίριο της Ευρώπης – φιλοξενεί μερικούς από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ρωσίας, υπουργεία, ξενοδοχεία πέντε αστέρων και πολυεθνικές εταιρείες.