Το 2025 αναδεικνύεται σε έτος κλειδί στο σχεδιασμού του Μεγάρου Μαξίμου για την πορεία ολοκλήρωσης του κυβερνητικού έργου και την διαμόρφωση των προϋποθέσεων για τρίτη εκλογική νίκη της ΝΔ το 2027.
Μαζί με τους «μπλε φακέλους» με τον προγραμματισμό της κυβερνητικής δράσης το επόμενο έτος που παρέλαβαν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το μήνυμα πως «δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού».
Σύμφωνα με πληροφορίες στη συζήτηση που ακολούθησε έγινε σαφές ότι η επόμενη χρονιά είναι κρίσιμη για την επίτευξη των στόχων που υπάρχουν, αφού θα πρέπει να μπουν οι βάσεις για να πάρουν σάρκα και οστά οι κυβερνητικές δεσμεύσεις σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και τα μεγάλα έργα ώστε το 2026 και το 2027 να είναι εμφανή τα αποτελέσματα στους πολίτες. «Ένα πρόγραμμα έργων με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα το οποίο καλούμαστε σήμερα να εγκρίνουμε, κυρίως όμως να το κάνουμε και πραγματικότητα», όπως τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.
Το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να εκμεταλλευθεί την ευνοϊκή συγκυρία που έχει διαμορφωθεί μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού προωθώντας μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό αποτύπωμα. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης οι μέρες των γιορτών «είναι πάντα μια ευκαιρία για μια πιο ζεστή επαφή με τους πολίτες, να στρέψουμε το βλέμμα μας και την προσοχή μας στους συμπολίτες μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη». Οι δημοσκοπήσεις, μετά από καιρό δείχνουν την κυβερνητική παράταξη να ενισχύει τα ποσοστά της και τώρα στόχος είναι να ενισχυθεί η δυναμική που υπάρχει. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του, είναι να υπάρξουν «πισωγυρίσματα, τα οποία θα επαναφέρουν την δυσαρέσκεια των πολιτών και τις εσωκομματικές γκρίνιες που προκαλούν φθορά. Οι υπουργοί έχουν αντιληφθεί πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, οι επιδόσεις τους καταγράφονται και αξιολογούνται διαρκώς από τον πρωθυπουργό και δεν χωρούν λάθη, ειδικά από την στιγμή που σχεδιάζονται αλλαγές στο υπουργικό σχήμα και η χαμηλή αξιολόγηση οδηγεί στην έξοδο από αυτό.
Τα σενάρια για ανασχηματισμό έχουν πυκνώσει στο παρασκήνιο και υπάρχουν δύο διαφορετικές ημερομηνίες που προκρίνονται για την πραγματοποίηση του. Το πρώτο προβλέπει ότι θα γίνει αμέσως μετά την Προεδρική εκλογή προκειμένου τα νέα πρόσωπα που θα εισέλθουν στο υπουργικό συμβούλιο να έχουν το χρόνο να εξοικειωθούν στα νέα καθήκοντα τους και να «τρέξουν» τις υποχρεώσεις των υπουργείων τους. Επίσης, η φημολογία αυτή έχει οδηγήσει ορισμένους να κατεβάσουν τα μολύβια και οι θιασώτες αυτής της εισήγησης εκτιμούν ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος.
Στον αντίποδα υπάρχουν εισηγήσεις για ανασχηματισμό προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Το επιχείρημα τους είναι πως η αναμονή της υπουργοποίησης για αρκετούς βουλευτές, συμβάλει στην διατήρηση των ήπιων τόνων στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι με το νέο υπουργικό σχήμα θα οδηγηθούμε στις εκλογές του 2027 και το φρεσκάρισμα πρέπει να γίνει μπαίνοντας στην τελική ευθεία για το δεύτερο μισό της κυβερνητικής θητείας.