Πιερρακάκης για τα Ωνάσεια σχολεία: «Ξεκινάμε τον Σεπτέμβριο του 2025 με τα πρώτα 12» – Τι είπε για το διεθνές απολυτήριο

Για τα νέα σχολεία που ιδρύονται το επόμενο διάστημα, καθώς και για όλες τις αλλαγές στην εκπαίδευση μίλησε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Τα κενά στα σχολεία καταρχήν οφείλω να πω ότι φέτος ξεκινήσαμε με 6.000 περισσότερους εκπαιδευτικούς στο πεδίο. Σε ένα σύστημα όπου έχουμε 190.000 εκπαιδευτικούς περίπου, προκύπτει πάντα μια άδεια, προκύπτει κάτι έκτακτο. Πάντα θα υπάρχουν κενά. Εμείς κρινόμαστε στο πόσο γρήγορα τα καλύπτουμε και στο πόσο πιο λίγα είναι κάθε χρόνο. Και η εμπειρία αυτή φέτος από το πεδίο είναι ότι είμαστε πολύ καλύτερα από ποτέ. Η ψηφιοποίηση, όμως, παίζει ρόλο για να αποτυπώσεις και να μετρήσεις τα του οίκου σου, να μην ταλαιπωρείσαι. Ένα από τα πράγματα που παρουσιάσαμε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο με την κα Μακρή ποιο ήταν; Εφ’ όσον οι καθηγητές χρησιμοποιούν το myschool, το πληροφοριακό σύστημα και βάζουν εκεί κάτι, να μην χρειάζεται να τυπώσουν ένα χαρτί και να επαναλάβουν την ίδια διαδικασία, επαναλαμβάνοντας τις υπογραφές. Εγώ θα σας πω κάτι ευρύτερο για όσα συζητάμε. Γενικά πρέπει να αλλάξουμε σε πολλά πράγματα νοοτροπία και να φύγουμε μπροστά. Θέλει βούληση. Η κυβέρνηση την έχει, ο πρωθυπουργός την έχει. Πρέπει να μπορέσουμε να κάνουμε πράγματα τα οποία πολλές άλλες χώρες τα έχουν κάνει εδώ και δεκαετίες. Μιλάμε για το ΙΒ, σας είπα ότι εμείς το έχουμε νομοθετήσει ως χώρα από το 1995, αλλά δεν το εφαρμόζαμε. Πρέπει να σταματήσουμε, να το πω έτσι, να κολλάμε, να εστιάζουμε στον ίδιο τρόπο που δεν έχει δουλέψει. Πρέπει να ανοίξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας. Είναι ουσιαστικό για την υπόσταση της χώρας να το κάνουμε αυτό».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην δημιουργία των «Ωνάσειων» σχολείων, την εισαγωγή του ΙΒ (διεθνές απολυτήριο) στα Πρότυπα και τα Πειραματικά Λύκεια και την ίδρυση των αθλητικών σχολείων.

Για την εισαγωγή του IB, ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε πως έχει νομοθετηθεί από το 1995 αλλά έχει εφαρμοστεί μόνο σε ιδιωτικά σχολεία μέχρι στιγμής. «Έρχεται, λοιπόν, αυτή η κυβέρνηση ουσιαστικά για να μειώσει τις ανισότητες. Ερχόμαστε να εφαρμόσουμε το Διεθνές Απολυτήριο, να αυξήσουμε τις ευκαιρίες. Να αυξήσουμε τις δυνατότητες που δίνουμε στα παιδιά, εφαρμόζοντάς στο στα πρότυπα και στα πειραματικά Λύκεια. Έχουμε πει να ξεκινήσουμε τον Σεπτέμβριο του 2026, σε πάνω από πέντε τουλάχιστον σχολεία, με στόχο να το κλιμακώσουμε σε πολλά περισσότερα την επόμενη χρονιά. Θα έχουμε σχολεία πολλών δυνατοτήτων. Αυτό είναι που ζητάει ο κόσμος από εμάς, αυτό είναι που οφείλουμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε και να αυξήσουμε την κοινωνική κινητικότητα στην εκπαίδευση» τόνισε ο υπουργός.

Για τα αθλητικά σχολεία, τόνισε πως ξεκινούν με δύο αθλητικά σχολεία σε Νέα Ιωνία και Θεσσαλονίκη. «Δημιουργούνται δύο αθλητικά σχολεία για αρχή. Θα πάμε σε όλη την Ελλάδα. Αυτό ανέφερε σήμερα, αυτό μας ζήτησε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά ξεκινάμε, επίσης τον Σεπτέμβριο του 2026, με δύο αθλητικά σχολεία. Το ένα θα είναι στη Νέα Ιωνία, το άλλο θα είναι στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να είναι και κοντά στις αθλητικές υποδομές. Η Νέα Ιωνία είναι κοντά στο ΟΑΚΑ, για να αξιοποιούν τις αθλητικές υποδομές, με ένα θεσμικό πλαίσιο πιο ευέλικτο για τους αθλητές μας, για τους μελλοντικούς Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα παίξει μεγάλο ρόλο σε αυτό εκ των πραγμάτων. Θα έχουν, λοιπόν, χαρακτήρα τέτοιον που θα μας επιτρέψει να επενδύσουμε ολοένα και περισσότερο σε όλα εκείνα τα παιδιά που έχουν αυτή την κλίση, αυτές τις δυνατότητες και μέχρι σήμερα δεν μπορούν γιατί δεν υπάρχει ο αντίστοιχος θεσμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα ανοιχτά σχολεία τα Σαββατοκύριακα, είπε πως η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με την τοπική αυτοδιοίκηση. «Εμείς ερχόμαστε να ορίσουμε ένα πλαίσιο, έναν νέο θεσμό. Μπορεί να αξιοποιηθεί απ’ όλα τα σχολεία και απ’ όλους του δήμους. Γίνονται ήδη δράσεις. Εγώ θα σας πω ότι ήμουν σε σχολεία στον Κολωνό το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπου είδα μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις που γινόντουσαν με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και του σχολείου. Πρέπει να μπει ένα πλαίσιο, όμως, σε αυτό. Ποιες είναι αυτές οι δραστηριότητες; Πώς εκτελείς, πώς εφαρμόζεις αυτές τις δραστηριότητες; Να ανοίξουμε τα σχολεία. Αθλητικές δραστηριότητες, να ανοίξει η βιβλιοθήκη. Μόνο εάν η σχολική υποδομή, μόνο εάν το σχολείο ανοίξει στο δήμο, ανοίξει στην γύρω περιοχή θα μπορέσουμε να πετύχουμε τον σκοπό μας, οπότε θα συμπράξουμε με τους δημάρχους, θα συμπράξουμε με την τοπική αυτοδιοίκηση, θεσμοθετώντας τα ανοιχτά σχολεία, και να δούμε πώς αυτό θα μπορέσει να εφαρμοστεί στο πεδίο με έναν οργανωμένο τρόπο, όχι ad hoc», επισήμανε.

Μιλώντας για τα Ωνάσεια σχολεία τα οποία θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους τον Σεπτέμβριο του 2025, σημείωσε: «Ξεκινάμε τον Σεπτέμβριο του 2025 με τα πρώτα. Η ιδέα είναι να είναι τα πρώτα 6+6, έξι Γυμνάσια και έξι Λύκεια. Είναι μια σπουδαία δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση. Εγώ θέλω κι εκ μέρους της κυβέρνησης να ευχαριστήσω τον κ. Παπαδημητρίου, να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Ωνάση. Το μοντέλο το έχουμε ξανακάνει, το έχουμε ξαναακολουθήσει ως χώρα. Πού; Στην υγεία. Έχουμε ήδη το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Έρχεται τώρα το Ίδρυμα Ωνάση να συμπράξει μαζί μας και να δημιουργήσουμε μια ώσμωση ανάμεσα στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και στο Ίδρυμα. Και έτσι θα μπορέσουμε σε ευάλωτες περιοχές, σε περιοχές που έχουν κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις, να δημιουργήσουμε περισσότερα σχολεία, τα δημόσια Ωνάσεια σχολεία, που θα έχουν καινοτομίες, θα έχουμε και άλλες – αν θέλετε – δραστηριότητες που θα εφαρμοστούν σε αυτά. Ο στόχος μας ποιος είναι; Αυτό που είπα στην αρχή. Σύστημα πολλών ευκαιριών. Σύστημα το οποίο ανοίγει την κινητικότητα, ανοίγει τις πύλες της χώρας, ανοίγει τις πύλες της εκπαίδευσης. Κι αυτή η πρωτοβουλία είναι απολύτως προς αυτή την κατεύθυνση και γι’ αυτό εμείς της αγκαλιάζουμε».

Πριν κλείσει ο υπουργός αναφέρθηκε και στην απαγόρευση των κινητών, ευχαριστώντας τους γονείς και τους δασκάλους. «Πέτυχε (σ.σ. αυτό το μέτρο) γιατί αγκαλιάστηκε από γονείς και εκπαιδευτικούς. Και ξέρετε, συχνά τους τίτλους τους παίρνει η συζήτηση περί των πόσων αποβολών έχον δοθεί γι’ αυτά. Εγώ δεν θα σταθώ σε αυτό γιατί είναι δευτερεύον, είναι ανεκδοτολογικό. Η ουσία είναι ότι αυτό έχει αγκαλιαστεί από τους εκπαιδευτικούς μας και βήμα-βήμα κερδίζουμε. Είπατε ότι “η ψηφιοποίηση είναι το δυνατό σας σημείο”. Ναι, αλλά πρέπει να ξέρεις και πως θα το κάνεις αυτό. Και τα κινητά τηλέφωνα στο σχολείο που μπορεί να σηκώσει ένα παιδί και να αποσπαστεί η προσοχή του ή και να βιντεοσκοπήσει και κάποιον σε μια στιγμή που δεν πρέπει, είναι κάτι που κάνει κακό. Κάθε περιστατικό bullying είναι παντρεμένο με ένα κινητό τηλέφωνο που το βιντεοσκοπεί. Αυτό έπρεπε να σταματήσει. Αυτό το απόστημα έπρεπε να σπάσει. Ο νέος κανονισμός λειτουργίας των σχολείων, που ένα κομμάτι του είναι η απαγόρευση της εμφανούς κατοχής και χρήσης κινητών τηλεφώνων, εφαρμόζεται».

Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχηθεί καλές γιορτές σε όλους και ειδικότερα στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.