«Η παγκόσμια κοινότητα μπορεί να διστάσει να άρει πλήρως τις κυρώσεις λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τη νέα ηγεσία της Συρίας. Ωστόσο, θα μπορούσε να υιοθετηθεί μια πιο ελαφρώς διαφοροποιημένη προσέγγιση. Αντί για καθολικές κυρώσεις, θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια στοχευμένη στρατηγική που περιλαμβάνει τη χαλάρωση των περιορισμών στη δυναμική επιχειρηματική κοινότητα και τον ιδιωτικό τομέα της Συρίας. Αυτό θα συνέβαλε στη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Συρίας και θα επιτάχυνε την ανοικοδόμηση»,
Τουρκία: Θα εκμεταλλευθεί στο έπακρο την επιρροή της στην Συρία – Το δύσκολο έργο του Αχμέντ αλ Σάρα
ο αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, Ταμέρ Καρμούτ.
Να επηρεάζει πλήρως και να κινεί τα νήματα στην Συρία επιχειρεί η Τουρκία, που εκμεταλλεύεται την επιρροή που έχει στον de facto ηγέτη της χώρας, Αχμέντ αλ Σάρα.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι οι υπουργοί του θα επισκεφθούν την Δαμασκό για να συζητήσουν για την νέα αρχιτεκτονική της χώρας, η οποία προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.
Έτσι την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν επισκέφθηκε την Δαμασκό και έγινε δεκτός στο προεδρικό μέγαρο με χαμόγελα και αγκαλιές από τον Αχμέντ αλ Σάρα. Αμέσως μετά την συνάντηση σε συνέντευξη Τύπου οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στο θέμα που «καίει» τον ηγέτη της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ: την άρση των κυρώσεων της Δύσης.
Ο Χακάν Φιντάν διεμήνυσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Συρίας και ζήτησε οι κυρώσεις να αρθούν «το γρηγορότερο δυνατόν».
«Όλες οι οικονομικές κυρώσεις πρέπει να αρθούν, τώρα το αρπακτικό έχει φύγει και μένουν μόνο τα θύματα. Οι παράγοντες της αδικίας και της καταπίεσης έχουν φύγει. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την άρση αυτών των κυρώσεων», δήλωσε ο επικεφαλής της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS).
«Αυτό το καθεστώς κυβερνούσε για περισσότερα από 50 χρόνια και ορισμένες από αυτές τις κυρώσεις επιβλήθηκαν τη δεκαετία του 1970. Γι’ αυτό η δράση πρέπει να είναι ταχεία. Αυτές οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν γρήγορα, προκειμένου να μπορέσουμε να πάμε τη χώρα μας μπροστά», είπε ο Αχμέντ αλ Σάρα.
Η Δύση, όμως, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Συρία και υπάρχει καχυποψία έναντι του Αχμέντ αλ Σάρα εξαιτίας του ισλαμιστικού παρελθόντος του και των σχέσεων του με την Αλ Κάιντα. Γι’ αυτό το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να μεταμορφωθεί από αντάρτης σε έναν πολιτικό, ενωτικό και προστάτη των μειονοτήτων της χώρας του.
Και συνέχισε: «Οι στοχευμένες κυρώσεις κατά συγκεκριμένων κυβερνητικών αξιωματούχων μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για την ενθάρρυνση μιας θετικής μετάβασης, εάν χρειαστεί».
Bugün Şam’da, Suriye’nin yeni yönetiminin lideri Ahmed Şara ile bir araya geldik.
Yıllar sonra gerçekleştirdiğimiz bu ziyaret, Suriye halkı için yeni, umut dolu bir dönemin ilk adımı olacaktır.
Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde, Türk milleti ve devleti dar gününde Suriyeli… pic.twitter.com/Hy2nv0GK2z
— Hakan Fidan (@HakanFidan) December 22, 2024
Παράλληλα η Τουρκία προωθεί την δική της ατζέντα στην περιοχή, κάτι που μπορεί να διαπιστώσει κανείς από τα θέματα που συζητήθηκαν στην συνάντηση Φιντάν – αλ Σάρα. Συγκεκριμένα συζήτησαν την σύνταξη ενός νέου Συντάγματος για την Συρία που θα προστατεύει τις μειονότητες αλλά θα ορίζει και το πώς θα διανεμηθεί η εξουσία στην χώρα.
Οι πρόσφυγες από την Συρία στην Τουρκία, που αποτελούν ένα αρκετά μεγάλο πρόβλημα για την Άγκυρα, οι Κούρδοι των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και η κατάληψη συριακών εδαφών από τον ισραηλινό στρατό ήταν επίσης στην ημερήσια διάταξη.
Το πρώτο και βασικό ζήτημα που προωθεί η Τουρκία είναι η αντιμετώπιση των Κούρδων. Ο τουρκικός στρατός κάνει επιθέσεις στον συριακό βορρά κατά των Κούρδων μαχητών, τους οποίους αποκαλεί τρομοκράτες. Ανησυχεί για την δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στα νότια σύνορα της αφού οι Κούρδοι είναι από τις δυνάμεις που κέρδισαν με την πτώση του Άσαντ.
Το γεγονός ότι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού παραδέχτηκαν την παρουσία στην Συρία μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), το οποίο έχει πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία, ενισχύει τα επιχειρήματα της Άγκυρας εναντίον τους.
Σε συνέντευξη του στο Reuters ο διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Μασλούμ Αμπντί αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι υπάρχουν μαχητές του ΡΚΚ στη Συρία γιατί βοήθησαν στη μάχη κατά των τζιχανιστών του Ισλαμικού Κράτους. Μάλιστα ανέφερε ότι θα φύγουν από τα συριακά εδάφη στην περίπτωση που συμφωνηθεί μία συνολική κατάπαυση πυρός με την Τουρκία. Παράλληλα αρνήθηκε ότι οι SDF έχουν οποιαδήποτε άλλη επιχειρησιακή σχέση με το PKK.
Ο συνεργάτης της «δεξαμενής σκέψης» Century International με έδρα της ΗΠΑ, Άρον Λουντ είπε ότι οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας «έχουν μεγάλο, πολύ μεγάλο πρόβλημα». «Οι ισορροπίες έχουν αλλάξει θεμελιωδώς στη Συρία προς όφελος των υποστηριζόμενων από την Τουρκία ή των συμμαχικών με την Τουρκία φατριών και η Τουρκία φαίνεται αποφασισμένη να το εκμεταλλευτεί αυτό στο έπακρο», είπε στο Reuters ο Άρον Λουντ.
Έως τώρα ο μεσολαβητικός ρόλος της Ουάσινγκτον ανάμεσα σε Κούρδους και Τουρκία έχει οδηγήσει στην αποφυγή μία μετωπικής σύγκρουσης.
Το θέμα, όμως, προκαλεί έντονη ανησυχία σε Δαμασκό, Ουάσινγκτον και Άγκυρα και όλοι αναμένουν τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο όταν και θα αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντα του. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι δεν είναι οπαδός της ιδέας να συνεχίσει να διατηρεί μία ομάδα περίπου 900 Αμερικανών στρατιωτών στην Συρία. Μία τέτοια εξέλιξη θα άφηνε τους Κούρδους χωρίς ουσιαστικούς συμμάχους στην περιοχή.
«Οι Κούρδοι βρίσκονται σε μία θέση που δεν ζηλεύει κανείς. Μόλις η Δαμασκός εδραιώσει την εξουσία της, θα κινηθεί στην περιοχή. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να παραμείνουν εκεί για πάντα», είπε στο Reuters ο ειδικός σε θέμα της Συρίας του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, Τζόσουα Λάντις.
Ήδη ο Αχμέντ αλ Σάρα έχει δηλώσει ότι δεν αποδέχεται να υπάρχουν απειλές από τα συριακά εδάφη εναντίον της Τουρκίας. Ωστόσο έχει τείνει χείρα φιλίας στους Κούρδους καθώς έχει υποστηρίξει ότι «είναι μέρος του λαού μας».
Όλοι συμφωνούν ότι η Άγκυρα επηρεάζει τις αποφάσεις στην Δαμασκό και κατ’ επέκταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αυτή η αναβαθμισμένη γεωπολιτική δύναμη της Τουρκίας, η οποία δεν αποκλείεται να έχει ευρύτερες επιδιώξεις, της προσφέρει και μεγαλύτερα μέσα άσκησης πίεσης στην Ουάσινγκτον.
Επιπλέον αν και η Συρία είναι σε φάση ανασυγκρότησης και ανοικοδόμησης δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Συρία στα πρότυπα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Μάλιστα το θέμα αναφέρθηκε και σε πρόσφατο δημοσίευμα της ιστοσελίδας Nordic Research Monitoring Network που υποστήριζε ότι στόχος του Ερντογάν είναι να υπογράψει μία σειρά στρατιωτικών συμφωνιών με την Συρία στα πρότυπα των συμφωνιών που έχει υπογράψει και με την Λιβύη.
Το θέμα έφερε στο προσκήνιο και ο πρώην υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, που δήλωσε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μία συμφωνία με την Συρία για περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.