Σήμερα,  21 Δεκεμβρίου του 2024, είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο, διαφορετικά γνωστό ως η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου ή αλλιώς η μικρότερη μέρα του έτους. Στην Αθήνα, ο ήλιος ανέτειλε στις 07:37 και έδυσε στις 17:09 και ως εκ τούτου η μέρα διήρκεσε μόλις 9 ώρες και 31 λεπτά.  Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί, επίσης, την πρώτη ημέρα του χειμώνα για το βόρειο ημισφαίριο, ενώ το νότιο υποδέχεται το καλοκαίρι. 
Το χειμερινό ηλιοστάσιο συνήθως συμβαίνει στις 21 ή 22 Δεκεμβρίου και είναι η στιγμή που ο Ήλιος βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του, δημιουργώντας τη μικρότερη διάρκεια ημέρας και τη μεγαλύτερη διάρκεια νύχτας. Από αυτήν την ημέρα και έπειτα, το φως της ημέρας αρχίζει σταδιακά να αυξάνεται, μια αλλαγή που συμβολίζει την αναγέννηση και τη νέα αρχή για πολλούς πολιτισμούς.
Η ίδια η λέξη ηλιοστάσιο προέρχεται από τα Λατινικά, συγκεκριμένα από τη λέξη solstitium (sol, ήλιος και sisto, στέκομαι). 
Το χειμερινό ηλιοστάσιο στην αρχαία Ελλάδα
Για τους αρχαίους Έλληνες, το χειμερινό ηλιοστάσιο ήταν μεγάλης σημασίας, καθώς η περίοδος από το χειμερινό ηλιοστάσιο μέχρι την εαρινή ισημερία συμβόλιζε για αυτούς το διάστημα κατά το οποίο η ψυχή του ανθρώπου αποβάλει τα πάθη και πορεύεται προς την πνευματική της αναγέννηση.
Οι αρχαίοι Έλληνες συνδύαζαν το φυσικό αυτό φαινόμενο με την αναγέννηση του φωτός, τη ζωή και τη δύναμη του Ήλιου, τον οποίον λάτρευαν ως θεό και πίστευαν πως ήταν ο δημιουργός των εποχών του χρόνου, και των εναλλαγών που σχετίζονται με αυτές – από τη σπορά έως και τη συγκομιδή. Ήταν μια περίοδος γεμάτη συμβολισμούς, με θρησκευτικές τελετές και γιορτές που συχνά σχετίζονταν με τη γονιμότητα, τη φύση και τη μετάβαση προς μια νέα αρχή.
Ακόμη, οι Έλληνες φιλόσοφοι και αστρονόμοι, όπως ο Ίππαρχος, έδιναν μεγάλη σημασία στο ηλιοστάσιο, κατανοώντας τον κύκλο των εποχών μέσω της παρατήρησης του ουρανού. Οι γνώσεις αυτές συνέβαλαν και στη δημιουργία ημερολογίων που συντόνιζαν τις γιορτές με τα φυσικά φαινόμενα.
Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν ήταν απλώς ένα αστρονομικό γεγονός, αλλά και μια στιγμή στοχασμού, ευχαριστιών και ελπίδας για την επερχόμενη άνοιξη.
Τι σηματοδοτούσε για τους αρχαίους πολιτισμούς το χειμερινό ηλιοστάσιο – Από τους Ρωμαίους ως τους Δρυίδες
Το χειμερινό ηλιοστάσιο ήταν πάντα πηγή έμπνευσης για εορτασμούς και για τις παραδόσεις άλλων πολιτισμών, όπως τα Σατουρνάλια των Ρωμαίων ή οι τελετές των αρχαίων Δρυίδων.
Παλαιότερα, το χειμερινό ηλιοστάσιο λάμβανε χώρα στις 25 Δεκεμβρίου, όπως στην εποχή του Χριστού, αλλά πλέον συμβαίνει λίγο νωρίτερα, επειδή έχει αντικατασταθεί το παλαιότερο Ιουλιανό Ημερολόγιο, που είχε εισάγει ο Ιούλιος Καίσαρ από το 44 π.Χ.
Κλείσιμο
Το ημερολόγιο του Καίσαρα και το οποίο είχε θεσπίσει το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά έχανε μία ημέρα κάθε 128 χρόνια. Το 1582, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ’ εισήγαγε ένα νέο ημερολόγιο, που πήρε το όνομά του (Γρηγοριανό) και το οποίο χάνει μόνο μία ημέρα στα 4.000 χρόνια.
Όσο για τον θεό Ήλιο, με τον οποίο είχε συνδεθεί το χειμερινό ηλιοστάσιο, σχεδόν όλοι οι αρχαίοι λαοί καθιέρωσαν προς τιμή του διάφορες γιορτές, από τους Σκανδιναβούς και Ιρανούς έως τους Μάγια και τους Ίνκας.
Σχεδόν παντού, οι μεγαλύτερες γιορτές γίνονταν κατά την εποχή του χειμερινού ηλιοστασίου, που εθεωρείτο η γιορτή της γέννησης του Ήλιου, που σηματοδοτούσε και την έναρξη του νέου έτους. 

Από την Αρχαία Ελλάδα και τους Ρωμαίους ως τους Δρυίδες και η σύνδεση του Στόουνχετζ  με την μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies
Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή