Εκπληκτική ανακάλυψη: Βρέθηκαν χαμένα αγάλματα της θεάς Αφροδίτης – Τα μυστικά που κρύβει αρχαίο θέατρο 2.000 θέσεων
Δύο κομμάτια από αγάλματα τα οποία αποδίδονται στην Αφροδίτη έχουν συγκλονίσει τους αρχαιολόγους, όχι μόνο για την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρέθηκαν και για την ομορφιά τους ως γλυπτά, αλλά και γιατί είναι τα πρώτα τέτοια ευρήματα στην περιοχή.
Είναι δηλαδή η πρώτη φορά που βρίσκονται αγάλματα της Αφροδίτης στην περιοχή της Πομπηιούπολης. Οι ανασκαφές γίνονται στο αρχαίο θέατρο της Πομπηιούπολης, της αρχαίας πρωτεύουσας της Παφλαγονίας, στην Μικρά Ασία. Η πόλη ιδρύθηκε το 64 π.Χ. Οι ανασκαφές, που συνεχίζονται, οδήγησαν στην συγκεκριμένη συναρπαστική ανακάλυψη, των δύο κομματιών αγαλμάτων που αποδίδονται στην Αφροδίτη.
Η ανακάλυψη σκόρπισε ενθουσιασμό στις ομάδες ανασκαφής. (Φωτογραφία: ΙΗΑ).
Τα αγάλματα – ένα κεφάλι και ένα μεγάλο μέρος από κορμό και κάτω άκρα- τέθηκαν υπό προστασία, αποκατάσταση και συντήρηση, ενώ θα διεξαχθούν και μελέτες επ’ αυτών, μέσα στην επόμενη χρονιά.
Η πόλη βρίσκεται στην επαρχία της Κασταμονής, και είναι εφάμιλλη της αρχαίας Εφέσου και της πόλης Ζεύγμα. Είναι γνωστή ως μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ανατολίας κατά τη Ρωμαϊκή Περίοδο και ιδρύθηκε ως πρωτεύουσα της επαρχίας της Παφλαγονίας.
Οι ανασκαφές στην περιοχή συνεχίζονται, ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Mevlut Eliusuk, από το πανεπιστήμιο της Καραμπούκ και γίνονται με την υποστήριξη του κυβερνείου της Κασταμονής.
Τα αγάλματα τέθηκαν υπό προστασία, αποκατάσταση και συντήρηση ενώ θα διεξαχθούν μελέτες μέσα στην επόμενη χρονιά (Φωτογραφία: ΙΗΑ).
Η ανακάλυψη δύο τμημάτων από αγάλματα της Αφροδίτης στο θέατρο των 2.000 θέσεων της Πομπηιούπολης, είναι μια σημαντική εξέλιξη στην πορεία των ανασκαφών. Η αρχαιολογική ομάδα ενθουσιάστηκε με την ανακάλυψη των θραυσμάτων αυτών, τα οποία σηματοδοτούν την πρώτη ανακάλυψη αγαλμάτων της Αφροδίτης στην περιοχή.
Ο Eliusuk εξηγώντας την πρόοδο των ανασκαφών στην περιοχή του θεάτρου, αποκάλυψε ότι κατά την διάρκεια των ερευνών, οι ειδικοί ταυτοποίησαν, με τη χρήση ραντάρ διείσδυσης εδάφους, και ένα ωδείο, όπου διεξάγονταν μουσικές παραστάσεις.
Εξήγησε επίσης ότι, έχουν διεξάγει εργασίες διάνοιξης μικρών αρχαιολογικών τάφρων, με σκοπό την εξερεύνηση του χώρου και ανέσκαψαν ένα στρώμα στάχτης πάχους 2 μέτρων, το οποίο μαρτυρά εκτεταμένη καύση, ίσως λόγω της καύσης μαρμάρου για την παραγωγή ασβέστη. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν σημαντικά ευρήματα από τα διαζώματα του ωδείου μέχρι στιγμής.
Κάποια έχουν ταυτοποιηθεί ωστόσο και έχει προσδιοριστεί η δομή των θέσεων.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της στο θέατρο, η ομάδα του Eliusuk ανακάλυψε τα δύο θραύσματα από αγάλματα που αναπαριστούν την Αφροδίτη. Το ένα αναπαριστά την κεφαλή της θεάς, ενώ το άλλο, είναι μια μικρή εκδοχή του πώς φαντάζονταν την θεά Αφροδίτη οι άνθρωποι της εποχής.
Τα αγάλματα χρονολογούνται στον δεύτερο αιώνα μ.Χ., μάλλον στις αρχές του. Η ομάδα των ανασκαφών, συνεχίζει τις εργασίες στην περιοχή, ενώ θα εξακολουθήσουν και τα έργα αποκατάστασης και συντήρησης του θεάτρου, υπό την αιγίδα του τουρκικού υπουργείου πολιτισμού και τουρισμού.
Η Πομπηιούπολη, αναμένεται πλέον να αποτελέσει κεντρικό τουριστικό προορισμό της περιοχής. Ο δήμαρχος της πόλης Taskopru, Huseyin Arslan, μιλώντας σχετικά με την πρόοδο των ανασκαφών, τόνισε ότι η περιοχή του θεάτρου, θεωρείται ότι έχει χωρητικότητα γύρω στις 2.000 θέσεις, ενώ έχει ήδη ανακαλυφθεί σημαντικό τμήμα της δομής του.
Επίσης, ανασκαφές διεξάγονται και στο παρακείμενο θέατρο. «Είμαστε βέβαιοι ότι η Πομπηιούπολη θα αποτελέσει αναπόσπαστο τμήμα της τουριστικής διαδρομής της Τουρκίας. Η αρχαία πόλη είναι η μεγαλύτερη ανασκαφή στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και θα προσελκύσει πολλούς επισκέπτες», σημείωσε ο δήμαρχος Arslan.
Με την πρόοδο των ανασκαφών, η Πομπηιούπολη θα εξακολουθεί να προσφέρει σημαντικά ευρήματα και να βοηθά στη βαθύτερη κατανόηση του ιστορικού παρελθόντος.
Η αποκατάσταση και η συντήρηση των αγαλμάτων της Αφροδίτης, σε συνδυασμό με τις αδιάλειπτες ανασκαφές, εκτός από τη συντήρηση του αρχαίου χώρου, θα προσελκύσουν επισκέπτες από όλον τον κόσμο, οι οποίοι θα θέλουν να εξερευνήσουν την πλούσια αρχαιολογική ιστορία της Μικράς Ασίας.
Οι ανασκαφές στην περιοχή συνεχίζονται, ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα (Φωτογραφία: ΙΗΑ).