Σε ένα τηγάνι βάζουμε το γάλα, το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης, το θυμάρι και το πράσο, τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να εμποτιστούν για 1 ώρα. Στραγγίζουμε το γάλα και απορρίπτουμε τα λαχανικά και τα βότανα.
Από τα οικογενειακά γεύματα μέχρι τα γιορτινά τραπέζια, αυτή η συνταγή θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας. Σε αυτό το πλούσιο και κρεμώδες πιάτο, οι πατάτες είναι μισοβρασμένες στο μείγμα της κρέμας, κάτι που επιτρέπει στο άμυλο τους να βοηθήσει ώστε πήξει η σάλτσα. Η προσθήκη μπέικον καθιστά αυτή τη συνταγή ένα εξαιρετικό κυρίως γεύμα, ιδανικό για κάθε περίσταση.
Βάζουμε το αρωματισμένο γάλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε μέσα τις πατάτες και 1½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Αφήνουμε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας περιστασιακά. Μόλις αρχίσει να βγάζει φουσκάλες η κρέμα αποσύρουμε αμέσως το τηγάνι από τη φωτιά. Καρυκεύουμε με πιπέρι.
Μαγειρεύουμε το μπέικον σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό, στη συνέχεια το στραγγίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
600ml ημιαποβουτυρωμένο γάλα
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
3 φύλλα δάφνης, συν επιπλέον για γαρνίρισμα
2 κλωναράκια θυμάρι, συν επιπλέον για γαρνίρισμα
1 πράσο κομμένο σε λεπτές φέτες
400ml κρέμα γαλακτος
900 γρ. πατάτες, τριμμένες ή ξεφλουδισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
6-8 μπέικον καπνιστό, κομμένο σε μικρά κομμάτια
βούτυρο για το άλειμμα
50 γρ. παρμεζάνα ψιλοτριμμένη
50 γρ. τυρί γκρουγιέρ τριμμένο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Αλείφουμε ένα μεγάλο, ρηχό ταψί με το βούτυρο. Χρησιμοποιούμε μια τρυπητή κουτάλα για να στρώσουμε περίπου τις μισές πατάτες στο πιάτο και, στη συνέχεια, ρίχνουμε λίγο από το μείγμα κρέμας. Ανακατεύουμε τα τυριά μαζί και πασπαλίζουμε τις μισές πατάτες, προσθέτοντας το μπέικον, αν χρησιμοποιήσουμε. Σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες πατάτες, περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα κρέμας και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί. Μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C/160C στον αέρα. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα (προσθέτουμε επιπλέον 15 λεπτά αν κρυώσει στο ψυγείο).
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζουμε με επιπλέον φύλλα δάφνης και θυμάρι συν λίγο τριμμένο πιπέρι και στη συνέχεια ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η κορυφή και να μαλακώσουν οι πατάτες.