Εμμανουήλ Καραλής: «Είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις τον ρατσισμό – Είναι μια μάχη για το στοιχειώδες»

Ο Εμμανουήλ Καραλής, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές», μίλησε για τη διαδρομή του στο άλμα επί κοντώ, το οικογενειακό ρεκόρ που έσπασε και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε, όπως οι τραυματισμοί, η κατάθλιψη και ο ρατσισμός.

Ο χάλκινος Ολυμπιονίκης του Παρισίου αποκάλυψε πτυχές της ζωής και της καριέρας του στο άλμα επί κοντώ, εξηγώντας πώς η αθλητική παιδεία της οικογένειάς του διαμόρφωσε τη διαδρομή του. «Ξεκίνησα από τριών χρονών με την αδελφή μου, περάσαμε από όλα τα αθλήματα. Ο πατέρας μου, που έκανε δέκαθλο, με ξεκίνησε στο επί κοντώ, και το ερωτεύτηκα. Από τότε συνέχισα και είπα ότι θα δώσω όλη μου την ενέργεια», δήλωσε.

Αναφερόμενος στο οικογενειακό ρεκόρ των 4,80 μέτρων, εξήγησε ότι το ξεπέρασε σε ηλικία 14 ετών, σημειώνοντας: «Την ημέρα που πήδηξα 4,80, πήγα στον πατέρα μου και του είπα: “Πατέρα, πέρασα. Τώρα είμαι εγώ το αφεντικό”».

Η ψυχολογία, όπως ανέφερε, παίζει καθοριστικό ρόλο στις επιδόσεις ενός αθλητή: «Η ψυχολογία είναι το Α και το Ω. Όταν βρίσκεσαι σε υψηλό επίπεδο, σχεδόν όλοι σωματικά είμαστε καλά. Αυτό που σε κάνει να ξεχωρίσεις είναι η ψυχολογία».

Ο Καραλής τόνισε τη σημασία της οικογένειας στη ζωή του, λέγοντας: «Νιώθω μια σιγουριά με την οικογένειά μου. Η ρίζα μου είναι καλά και γερή, και αυτό μου δίνει δύναμη». Παρότι τηρούσε αυστηρούς κανόνες διατροφής και ύπνου στο παρελθόν, τώρα ακολουθεί μια πιο φυσική προσέγγιση: «Πλέον γνωρίζω τι πρέπει να κάνω και μου βγαίνει εντελώς φυσικά».

Μιλώντας για τη σχέση του με τον συναθλητή του Μίλτο Τεντόγλου, ανέφερε: «Είμαστε δύο διαφορετικοί χαρακτήρες. Εκείνος είναι σοβαρός και συγκρατημένος, ενώ εγώ είμαι εξωστρεφής. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον, και έχουμε περάσει μαζί όμορφες και δύσκολες στιγμές».

Η ζωή του Καραλή δεν ήταν χωρίς εμπόδια. Ο ίδιος μοιράστηκε ότι πέρασε τραυματισμούς, κατάθλιψη και ρατσισμό: «Ο κάθε αθλητής περνάει τη δική του Οδύσσεια. Είχα δύο μεγάλους τραυματισμούς, στεναχώρια, κατάθλιψη και ρατσισμό. Κάποια στιγμή τα είχα παρατήσει για να ζήσω σαν φυσιολογικός έφηβος. Αυτός ο χρόνος με βοήθησε να συνειδητοποιήσω ποιος είμαι».

Τέλος, έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας: «Είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις τον ρατσισμό. Είναι μια μάχη για το στοιχειώδες, αλλά πιστεύω ότι οι νέες γενιές έχουν ξεπεράσει πολλά από αυτά».