«Πρώτα από όλα πιστεύω ότι είναι η προβολή. Ξαφνικά γίνεται ένα πρόσωπο υπαρκτό στην μικροκοινωνία που ζει, στην οικογένεια του, στους συγγενείς του, στην γειτονιά του, στην πόλη του. Προχωράει και τον γνωρίζει πια ο κόσμος και εκεί πέρα πια εκτοξεύεται. Και βεβαίως μετά είναι το χρήμα. Βλέπεις όλα αυτά που γράφονται για εμάς που κάνουμε τηλεόραση ότι παίρνουμε τα εκατοντάδες εκατομμύρια (σ.σ. δραχμές) και είμαστε εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι. Τρελαίνονται τα παιδιά. Σου λέει: γιατί όχι και εμείς»
Κώστας Χαρδαβέλλας: «Είμαι από τα πρόσωπα της τηλεόρασης που έχουν χτυπηθεί περισσότερο» – Η συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου και την εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» το 1995
Στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του Νίκου Χατζηνικολάου το 1995, ο δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας, γνωστός για την πρωτοποριακή του προσέγγιση στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ, παραχώρησε μια συνέντευξη που έμεινε αξέχαστη. Ο αείμνηστος Χαρδαβέλλας, που απεβίωσε πρόσφατα σε ηλικία 79 ετών, μίλησε με ειλικρίνεια για τη δουλειά του, τη σάτιρα και τις κριτικές που δέχτηκε. Στο πλευρό του βρισκόταν ο κωμικός Γιώργος Μητσικώστας.
Η συζήτηση ξεκίνησε με χιούμορ. Ο Γιώργος Μητσικώστας, γνωστός για τις μιμήσεις του, περιέγραψε τον τρόπο που καταφέρνει να «αιχμαλωτίσει» τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου. «Όπως ο Μητρόπουλος κάνει το σχεδιάγραμμα στη γελοιογραφία, έτσι κι εγώ τη φτιάχνω μέσα μου και από εκεί και πέρα, κάνω τα “γεμίσματα”. Τη χρωματίζω και βάζω τα χαρακτηριστικά της», ανέφερε.
Η κουβέντα, όμως, επικεντρώθηκε στον ίδιο τον Χαρδαβέλλα, με τον Μητσικώστα να προσθέτει για τις μιμήσεις του: «Τον έχω ζήσει, έχω μάθει πώς ήταν πριν από μερικά χρόνια, ο τρόπος συμπεριφοράς στους φίλους του, στις γυναίκες – εντάξει, τώρα είναι παντρεμένος μπαμπάς».
Ο κ. Χατζηνικολάου δεν παρέλειψε να σχολιάσει τη σάτιρα που ασκείται στον κ. Χαρδαβέλλα, ρωτώντας τον αν τον ενοχλεί. «Δεν με ενοχλεί καθόλου. Το διασκεδάζω πάρα πολύ και αλίμονο αν μπαίναμε σε αυτή τη δοκιμασία, του να στεναχωριόμαστε επειδή μας σατιρίζει ο Μητσικώστας, μας σατιρίζουν στα θέατρα ή στα περιοδικά. Το διασκεδάζω πραγματικά», απάντησε ο δημοσιογράφος.
Η συνέντευξη προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και το υλικό προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του Νίκου Χατζηνικολάου.
Ο Νίκος Χατζηνικολάου έστρεψε τη συζήτηση σε άλλα ζητήματα, θίγοντας την κριτική που δέχεται συχνά ο κ. Χαρδαβέλλας. «Υπήρξαν στιγμές που αισθάνθηκες ότι η κριτική υπερέβη τα όρια και αισθάνθηκες αδύναμος να απαντήσεις;» ρώτησε.
«Ήταν πολλές αυτές οι στιγμές», τόνισε ο Κώστας Χαρδαβέλλας.
«Είμαι από τα πρόσωπα της τηλεόρασης που έχουν χτυπηθεί περισσότερο, θα έλεγα. Γιατί κάνω ένα είδος τηλεόρασης που πιθανά σε κάποιους να μην αρέσει ή κάποιους να ενοχλεί. Και με έχουν αδικήσει πάρα πολλές φορές. Αλλά απέφευγα, μέχρι πρόσφατα, να απαντήσω σε όλα αυτά. Μέχρι που απάντησα μία και καλή, μέσα από μια συνέντευξη που έδωσα», σημείωσε.
Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη συνέντευξη, ο παρουσιαστής του «Ενώπιος Ενωπίω» σημείωσε ότι διαβάζοντάς την, είδε ότι για πρώτη φορά ήταν οργισμένος. «Δεν πιστεύω ότι ενόχλησα κανέναν απ’ αυτούς και δεν προκάλεσα, δεν είπα τίποτα. Η στάση της ζωής μου είναι τέτοια γενικότερα, που δεν προκαλεί», σχολίασε ο Κώστας Χαρδαβέλλας.
Η συζήτηση δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στις εμβληματικές εκπομπές του δημοσιογράφου, όπως το «Ρεπορτάζ στην Ομίχλη». Ο κ. Χατζηνικολάου σχολίασε ότι ορισμένες από τις ιστορίες που παρουσιάζει είναι «οι πιο πονεμένες που συμβαίνουν στη χώρα μας» και σημείωσε ότι «υπάρχουν ιστορίες που έχουνε χαμόγελο, ευτυχή κατάληξη, happy end».
Ο κ. Χαρδαβέλλας απάντησε ότι έχει σταματήσει να το κάνει «τώρα τελευταία», αλλά σχολίασε ότι όντως έχει συμβεί αυτό.
Όταν ο Νίκος Χατζηνικολάου παρατήρησε ότι τον έχει δει «να ψιλοειρωνεύεσαι την κατάσταση» και να χαμογελάει «ειρωνικά», όταν βλέπει «ότι δεν έχει το δραματικό χαρακτήρα που όλοι περίμεναν για μια ιστορία», ο Κώστας Χαρδαβέλλας εξήγησε: «Δεν ψιλοειρώνευομαι ακριβώς. Χαμογελάω, όπως λες χαρακτηριστικά, όταν ξεκινάμε να βρούμε έναν άνθρωπο με τις πληροφορίες που έχουμε από τους δικούς του, ότι μπορεί και να έχει σκοτωθεί, ότι μπορεί να είναι θύμα απαγωγής, και στην πορεία της έρευνας βλέπουμε ότι αυτός ο ανθρωπάκος είχε φύγει από το σπίτι του και είχε πάει με μια άλλη γυναίκα και περνάει πάρα πολύ ωραία».
Για τα οικογενειακά δράματα με τα οποία ερχόταν αντιμέτωπος, λόγω της εκπομπής, είπε: «Έρχονται σε εμένα οικογένειες, οι οποίες έχουν να δουν τον άνθρωπό τους έναν χρόνο, οκτώ μήνες, έξι μήνες, δεν έχει αφήσει κανένα σημείωμα και, από εκεί και πέρα, αρχίζει η αγωνία αυτών των ανθρώπων». Όταν όμως η έρευνα δεν επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των ανθρώπων που αναζητούν ένα δικό τους πρόσωπο, σχολίασε ότι «εκεί πέρα πια, εμείς ξεφουσκώνουμε αυτό το πράγμα, το πολύ έντονο και φτάνουμε γλυκά σε κάποιο σημείο».
Με την αυθεντικότητά του, ο Κώστας Χαρδαβέλλας κέρδισε μια ξεχωριστή θέση στον χώρο της ελληνικής δημοσιογραφίας. Ο ίδιος περιέγραψε τη στάση του απέναντι στη δημοσιότητα με μία μόνο λέξη: «Είμαι ένας λύκος».
Αν και οι κριτικοί τον είχαν χαρακτηρίσει λαϊκιστή ή ότι «εμπορεύεται τον πόνο», ο ίδιος υπερασπίστηκε τη δουλειά του. «Δεν καταλαβαίνω γιατί ένας άνθρωπος όταν δείχνει ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, που υπάρχει, να πρέπει να τον χτυπάνε κάποιοι, λέγοντας ότι είναι “κίτρινο”».
«Η πιο όμορφη στιγμή είναι όταν ήμουν πρώτη Γυμνασίου και εγώ το μόνο που ήξερα να κάνω ήταν να γράφω. Δηλαδή ήμουν τελευταίος στα μαθηματικά και φυσική και χημεία και όλα αυτά και ήμουν πρώτος στην έκθεση, στα Νέα Ελληνικά» είπε στην εκπομπή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που τον έχει «σφραγίσει», είναι όταν «ένα πρωινό ο καθηγητής μου, που με ανέβασε πάνω σε μία καρέκλα για να με ακούν τα παιδιά, διάβασα μία δική μου έκθεση στο σχολείο».
Ο Κώστας Χαρδαβέλλας δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως έναν από τους πιο «τρελούς» δημοσιογράφους.
Όπως είπε: «Εάν το μη φυσιολογικό είναι αυτό που κάνω, σίγουρα είμαι από τους πιο τρελούς δημοσιογράφους. Δηλαδή δεν μπορώ να κάτσω σε ένα γραφείο. Πες μου τώρα να πάμε στα Εξάρχεια που πετάξανε βόμβες μολότοφ οι αναρχικοί να κάνουμε ρεπορτάζ. Φύγαμε. Κι ας είναι αυτό το πράγμα αύριο ένα μονόστηλο στην εφημερίδα. Είναι αυτό που μου αρέσει, που θέλω να κάνω».
Τι είναι αυτό που κάνει τη δημοσιογραφία και την τηλεόραση τόσο μαγευτική για τους νέους δημοσιογράφους; Ο Κώστας Χαρδαβέλλας απάντησε με χαρακτηριστική ειλικρίνεια.