Χατζηδάκης στον Realfm 97,8: Δεν έχουμε μαγικές γομολάστιχες για να διαγράφουμε τα προβλήματα – Τι είπε για φόρους, IRIS και ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου
Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, τις τράπεζες, τους μισθούς και τις συντάξεις και τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης στην οικονομία μέχρι το 2027 μίλησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης στους Νίκο Χατζηνικολάου, Κάτια Μακρή και Αντώνη Δελλατόλα από την συχνότητα του Realfm 97,8.
Για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων στην οποία προχωράει το ελληνικό Δημόσιο ο Κωστής Χατζηδάκης εξήγησε ότι «Κάνουμε και πρόωρη αποπληρωμή. Κλείσαμε το κεφάλαιο ΔΝΤ. Τώρα πληρώνουμε τα διμερή δάνεια του πρώτου Μνημονίου διότι αυτό στέλνει ένα μήνυμα αξιοπιστίας στις αγορές και μας επιτρέπει κυρίως να δανειζόμαστε φθηνότερα από εδώ και πέρα. (..) Μόνο πέρσι μπορέσαμε λόγω και της επενδυτικής βαθμίδας να εξοικονομήσουμε στα δάνεια που πήραμε τώρα το 2024 800 εκατομμύρια ευρώ για τους Έλληνες φορολογούμενους σε βάθος δεκαετίας».
Αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στο εσωτερικό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τις απέδωσε σε «διάφορες αδυναμίες ορισμένων φορέων» και τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει «να πέσουν τα χρήματα αυτά στην αγορά». «Τώρα στο τέλος της χρονιάς θα γίνουν πολύ μεγάλες πληρωμές και μέσω του ΕΣΠΑ και του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων περάσαμε δύο συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς συνολικά ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Παράλληλα για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τις προμήθειες των τραπεζών ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε: «Πήραμε τις έξι πιο λαϊκές, ας πούμε, προμήθειες, συναλλαγές των τραπεζών με το ευρύ κοινό όπου υπήρχαν πολλές φορές εκνευριστικές προμήθειες και μετά τις κινήσεις που είχαμε κάνει παλαιότερα με το IRIS που έχει ‘αγκαλιαστεί’, με την μείωση των προμηθειών κατά 50% στις μικρές συναλλαγές, τώρα κάναμε αυτές τις παρεμβάσεις που κοστίζουν στις τράπεζες 150 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, το σύνολο των προμηθειών τους για αυτού του είδους τις συναλλαγές είναι 350 με 400 εκατομμύρια. Άρα είναι σημαντική παρέμβαση στο επίπεδο των προμηθειών. Δεν πρέπει να υποτιμάται από κανέναν».
Ειδικότερα για τις τραπεζικές προμήθειες στις επιχειρήσεις ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι «πρώτον στηρίξαμε την δημιουργία του πέμπτου πυλώνα και γενικότερα πέρα από τις συστημικές τράπεζες θέλουμε να ενισχύουμε τον ανταγωνισμό. Δεύτερον ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κάτι που πέρασε απαρατήρητο σχεδόν, ενώ είναι σημαντική μεταρρύθμιση, ότι αίρεται κάθε περιορισμός πλέον για κάθε είδους δάνειο έτσι ώστε εταιρείες παροχής πιστώσεων, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε., να έρχονται και να ανταγωνίζονται τις τράπεζες δίνοντας και κάθε είδους επιχειρηματικά δάνεια».
Και πρόσθεσε: «Δώσαμε έμφαση στα φυσικά πρόσωπα και τους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι και πολλοί περισσότεροι. Από εκεί και πέρα υπάρχει η ίδια η λειτουργία των τραπεζών και από όσο μπορώ να ξέρω οι τράπεζες θα ανακοινώσουν από εκεί και πέρα τι έχουν να ανακοινώσουν, καταλαβαίνω ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες και από την πλευρά των τραπεζών».
«Δεν μπορεί να υποτιμά κανείς αυτή την παρέμβαση της κυβέρνησης και επειδή μιλάω με τον κόσμο, ο κόσμος το εκτιμά. Σε σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκείνο που κάνει σταθερά η κυβέρνηση και θα συνεχίσει να το κάνει είναι η στήριξη μέσω του ΕΣΠΑ και μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας. Από την Αναπτυξιακή Τράπεζα έχουν φύγει μόνο φέτος εκατοντάδες εκατομμύρια προς την αγορά, ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις για ρευστότητα και δάνεια με εγγυοδοσία», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Όταν ρωτήθηκε πώς θα λειτουργήσουν αυτές οι εταιρείες παροχής πιστώσεως ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι «εξαρτάται από τι θα θελήσουν να κάνουν αυτές οι εταιρείες. Είναι θέμα καθαρά επιχειρηματικής πολιτικής. Χρέος της κυβέρνησης δεν είναι προφανώς να εξαναγκάσει οποιαδήποτε εταιρεία παροχής πιστώσεων να δραστηριοποιηθεί. Χρέος της κυβέρνησης είναι να άρει τους περιορισμούς για να ενταθεί ο ανταγωνισμός και να μην υπάρχουν καρτέλ».
Σε ερώτηση για την έρευνα της Αρχής ξεπλύματος χρήματος σε εταιρείες και fund που διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια ο Κωστής Χατζηδάκης είπε: «Όχι δεν έχω εικόνα και δεν θα έπρεπε να κάνω κανένα σχόλιο. Αυτά είναι θέματα της Αρχής Ξεπλύματος Χρήματος. Δεν ξέρω τι συμβαίνει. Αν υπάρχει κάτι όλα θα έρθουν στο φως».
Επιπλέον αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη της κυβέρνησης στην οικονομία μέχρι το 2027. «Από την 1η Απριλίου θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Είναι 830 δεν μπορώ για λόγους δεοντολογίας επειδή υπάρχει και διαβούλευση, να σας πω πού θα πάει αλλά πάντως θα πιάσουμε τον στόχο μέχρι το ‘27 σίγουρα των 950 ευρώ, τον οποίο είχαμε δεσμευτεί. Ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης είναι ήδη στα 1.445 ευρώ. Όταν θα δημοσιευτούν τα στοιχεία από το ΕΡΓΑΝΗ στο τέλος του χρόνου θα έχει ανέβει παραπάνω. (…) Πάλι πιστεύουμε ότι μέχρι το ‘27 θα καλύψουμε τη δέσμευση μας σε σχέση με το ύψος του μέσου μισθού. Είχαμε πει τότε για 1.500», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.
«Αυξάνονται οι συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού. Θα αυξηθούν πάλι από τον Απρίλιο μαζί με τον κατώτατο μισθό και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
«Η ανεργία θα πέσει κι άλλο σε μονοψήφια πια ποσοστά. Θα βρουν δουλειά τουλάχιστον 30.000 συμπολίτες μας. Οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν περαιτέρω και θα φτάσουμε φέτος στον μέσο όρο της Ε.Ε. Έχουμε συνολικά 12 μειώσεις φόρων και παράλληλα θα προχωρήσουν μία σειρά από έργα», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Και συνέχισε: «Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για την φοροδιαφυγή με τα POS, το MyData, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, το ψηφιακό πελατολόγιο, το ψηφιακό δελτίο αποστολής. Υπολογίζουμε ότι με αυτά θα έχουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο ώστε τον Σεπτέμβριο στην Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός να μπορέσει να ανακοινώσει περαιτέρω μειώσεις φόρων για το 2026».
«Αν δεν μας τύχει καμία μεγάλη διεθνής κρίση τα δύσκολα για την οικονομία λόγω και της μεγάλης πληθωριστικής κρίσης, τα δυσκολότερα, έχουν μείνει πίσω», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.
«Δεν ισχυρίζεται κανείς ότι η Ελλάδα πετάει. Σημασία έχει πού ήμασταν και πού είμαστε. Βγήκαν χθες το βράδυ τα στοιχεία της Eurostat που μιλάνε για το πώς εξελίσσονται όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Ήμασταν με την αγοραστική δύναμη να συνυπολογίζεται το 2020 στο 62% του μέσου όρου και στο τέλος του 2023- το 2024 θα έχουν ανέβει κι άλλο- ήμασταν σχεδόν στο 70%. Επομένως αυτό είναι πραγματική σύγκλιση. Εμείς δεν εκλεγήκαμε για να κάνουμε την Ελλάδα αύριο το πρωί Σουηδία και Δανία, εκλεγήκαμε για να κάνουμε όλα αυτά τα οποία δεσμευτήκαμε. Θα τα κάνουμε μέχρι το 2027 και πάντως η σύγκλιση είναι κάτι το οποίο επιτυγχάνεται. Μέσα σε 3 χρόνια πλησιάσαμε 7 μονάδες», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Για την κριτική της αντιπολίτευσης ότι ευημερούν οι αριθμοί της οικονομίας αλλά όχι οι πολίτες ο Κωστής Χατζηδάκης σχολίασε: «Πάντως ενώ οι άλλοι παριστάνουν τα κόμματα των πολλών, οι πολλοί ψηφίζουν εμάς. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε την πληθωριστική κρίση, την κρίση των ενοικίων, το πρόβλημα με τις τράπεζες. Τα αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα. Δεν έχουμε μαγικές γομολάστιχες για να διαγράφουμε τα προβλήματα. Τις μαγικές γομολάστιχες τις έχουν οι αντίπαλοι μας».
«Ευτυχώς ο κόσμος δύο φορές, και το ‘19 και ‘23 έχοντας τα παθήματα της κρίσης της περασμένης δεκαετίας διάλεξε ένα κόμμα κοινής λογικής. Εμείς συνεχίζουμε σε αυτόν τον δρόμο, χωρίς αυταρέσκεια, χωρίς να παριστάνουμε ότι δεν έχουμε κάνει λάθη αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να προσχωρούμε στο δόγμα της μιζέριας και της καταστροφής γιατί υποτιμούμε και τις επιτυχίες των Ελλήνων των επιχειρηματιών και των εργαζομένων που έχουν βοηθήσει την χώρα να προχωρήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια», κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Ακούστε το ηχητικό: