Έχω λόγο που δεν γράφω πατάτες au gratin, στον τίτλο. Γιατί στην Ελλάδα, gratin, σημαίνει με λιωμένα τυριά. Και αυτές οι κρεμώδεις πατάτες, βγαίνουν μεταξένιες και πλούσιες, χωρίς να έχουν προσθήκη τυριού.

Οι πατάτες βράζουν σε ένα μείγμα γάλακτος και κρέμας και ύστερα μπαίνουν για λίγα λεπτά σε δυνατό φούρνο, μέχρι να κάνει όμορφη, χρυσαφένια κρούστα η επιφάνεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Συνταγές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορούν να συνοδεύσουν οποιοδήποτε κρέας ή ψάρι, ξεφεύγοντας από τις κλασικές πατάτες φούρνου ή έναν απλό πουρέ, για να δώσουμε ένα touch περισσότερης προσπάθειας σε ένα γιορτινό γεύμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν κάνουμε προετοιμασία για το επίσημο δείπνο ή γεύμα, μπορούμε να συναρμολογήσουμε το πιάτο αυτό, έως και 3 ημέρες νωρίτερα. Σιγοβράζουμε τις πατάτες και τις μεταφέρουμε στο λαδωμένο ταψί. Βάζουμε στο ψυγείο ή την κατάψυξη, πιέζοντας στην επιφάνεια ένα κομμάτι λαδόκολλα, για να μην πάρουν άσχημο χρώμα οι πατάτες και καλύπτουμε με μεμβράνη, μόλις κρυώσουν.

Ξεσκεπάζουμε όταν είναι να ψήσουμε το γκρατέν, αφήνοντας περίπου 20 λεπτά επιπλέον χρόνο ψησίματος, αν μαγειρεύουμε από παγωμένο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υλικά:

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240°C.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες, πάχους ενός εκατοστού και τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το κρεμμύδι, το ψιλοκομμένο σκόρδο και το αλάτι.

Αφήνουμε να πάρει βράση μέχρι να γίνουν τρυφερές, αλλά να μην διαλυθούν.

Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί, 37 x 30 εκατοστά και αφού αφαιρέσουμε το κρεμμύδι, ρίχνουμε το σχεδόν «λασπωμένο» μείγμα, γάλακτος και πατάτας, σε αυτό.

Περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Βγάζουμε, αφήνουμε να σταθεί για 10-20 λεπτά και μετά μπορούμε να σερβίρουμε.

Μπορεί να ξαναθερμανθεί, ως συνοδευτικό για ψητό χοιρινό, ή οποιαδήποτε πρωτεΐνη.