Βάζουμε τις σταφίδες σ’ ένα μπολ μαζί με το 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν μέχρι να κρυώσει το νερό.
Το Χριστόψωμο αποτελεί ένα από τα παλαιότερα έθιμα των Χριστουγέννων στην Ελλάδα. Η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού γεμίζει το σπίτι με ζεστασιά και γιορτινή ατμόσφαιρα. Ακολουθεί μια παραδοσιακή συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας αρωματικό και γλυκό Χριστόψωμο με μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς.
Στραγγίζουμε τις σταφίδες και τις αφήνουμε στην άκρη σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τις σταφίδες στον κάδο ενός μίξερ.
Προσθέτουμε 1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά μ’ ένα σύρμα.
Για το Χριστόψωμο:
Προσθέτουμε 3 φλιτζάνια αλεύρι στο μπολ. Με το γάντζο του μίξερ, δουλεύουμε τη ζύμη για περίπου 10 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
250 ml (1 φλιτζάνι) ζεστό νερό
370 ml (1 ½ φλιτζάνι) χλιαρό νερό
760 γραμμάρια (5 ¼ φλιτζάνια) αλεύρι για ψωμί κοσκινισμένο
55 γραμμάρια (⅓ φλιτζάνι) σταφίδες
9 γραμμάρια (1 κουταλιά της σούπας) ξηρή μαγιά
1 ½ κουταλιά της σούπας ζάχαρη
20 γραμμάρια (2 κουταλιές της σούπας) ελαιόλαδο
½ κουταλιά της σούπας γλυκάνισο θρυμματισμένο
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σε σκόνη
1 πορτοκάλι ξύσμα
60 γραμμάρια (½ φλιτζάνι) καρύδια ψιλοαλεσμένα
1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε καθαρή επιφάνεια εργασίας. Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι ενώ ζυμώνουμε τη ζύμη με το χέρι.
Για το γλάσο:
Ζυμώνουμε τη ζύμη για περίπου 10 λεπτά. Εάν εξακολουθεί να κολλάει, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι.
Πλάθουμε τη ζύμη σε στρογγυλή μπάλα και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου, σκεπασμένη με μια πετσέτα για 15 λεπτά.
Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι από τη ζύμη (περίπου 140 γραμμάρια) πλάθουμε σε μια μικρή μπάλα και αφήνουμε στην άκρη σε ένα μικρό μπολ καλυμμένο με λίγη πλαστική μεμβράνη.
Για την διακόσμηση της κορυφής:
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το Χριστόψωμο (γλυκάνισο, μαχλέπι, ξύσμα πορτοκαλιού, αλεσμένα καρύδια και αλάτι).
Ανοίγουμε και ισιώνουμε τη ζύμη σε δίσκο. Προσθέστε το υπόλοιπο μείγμα των υλικών από πάνω. Διπλώνουμε τη ζύμη. Στη συνέχεια ξαναπλάθουμε σε στρογγυλή μπάλα και ζυμώνουμε για 5 λεπτά ακόμα. Αυτή τη φορά απαλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά στη ζύμη.
Πλάθουμε ξανά τη ζύμη σε στρογγυλή μπάλα. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο στις παλάμες σας και το τρίβουμε σε όλη τη μπάλα ζύμης. Το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ σκεπάζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Στη συνέχεια πιέζουμε απαλά τη ζύμη για να φύγει ο αέρας. Ισιώνουμε τη ζύμη σε ένα στρογγυλό δίσκο 22 cm πιέζοντάς τον απαλά με τα χέρια σας.
Αλείφουμε ένα στρογγυλό ταψί 28 εκ. με λίγο φυτικό λάδι ή σπρέι μαγειρέματος. Μεταφέρουμε τη ζύμη στο ταψί. Σκεπάζουμε με την πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Μεταφέρουμε το ταψί στο φούρνο και αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί ξανά σε όγκο, για περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C.
Παίρνουμε το μικρό κομμάτι ζύμης που αποθηκεύσαμε και πιέζουμε για να φύγει ο αέρας. Το κόβουμε σε 4 κομμάτια. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε ένα κορδονιού μήκους 30 cm. Συνδυάζουμε τα κορδόνια για να δημιουργήσουμε δύο διπλές πλεξούδες.
Τοποθετούμε την πρώτη πλεξούδα ακριβώς στο κέντρο και μετά κόβουμε την άλλη πλεξούδα στη μέση. Τις τοποθετούμε σε σχήμα σταυρού.
Αλείφουμε με λίγο από το γλάσο όλη την επάνω επιφάνεια της ζύμης.
Προσθέτουμε το ξεφλουδισμένο καρύδι ακριβώς στο κέντρο του σταυρού και πιέζουμε προς τα μέσα. Στη συνέχεια διακοσμούμε κάθε τέταρτο του σταυρού πασπαλίζοντας με σουσάμι προσθέτοντας αμύγδαλα.
Ψήνουμε για 25 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρούμε από το φούρνο. Απλώνουμε απαλά όλο το υπόλοιπο γλάσο με νερό με μέλι πάνω από το ψωμί.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το τοποθετούμε σε μια σχάρα.
Μόλις φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου αφαιρούμε το ψωμί από τη σχάρα, με μια σπάτουλα. Ανασηκώνουμε απαλά το ψωμί από τη μία πλευρά και στη συνέχεια το μεταφέρουμε προσεκτικά σ’ ένα πιάτο σερβιρίσματος.