Είναι ένα μικρό αρχιπέλαγος στον Ινδικό Ωκεανό, ανατολικά των νήσων Κομόρες, βορειοδυτικά της Μαδαγασκάρης.

Η συνολική έκταση των νησιών του δεν ξεπερνάει τα 374 τετραγωνικά χιλιόμετρα – μόλις τρεις φορές το μέγεθος του Παρισιού.

Η Μαγιότ είναι υπερπόντιο έδαφος της Γαλλίας, και η φτωχότερη περιοχή της: ένα 84% των 321.000 κατοίκων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, τουλάχιστον ένας στους τρεις ζει σε παραγκουπόλεις.

δέχεται λοιπόν έντονη μεταναστευτική πίεση από εκεί, εκτιμάται πως οι παράτυποι μετανάστες ξεπερνούν τους 100.000.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το 60% των ψήφων που εξασφάλισε η Μαρίν Λεπέν στη Μαγιότ στον δεύτερο προεδρικό γύρο του 2022.

Την κατάσταση στο αρχιπέλαγος ήρθε να επιδεινώσει, πρόσφατα, η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 27 χρόνων.

Ο κυκλώνας Σιντό, λοιπόν, που έπληξε τη Μαγιότ το Σάββατο με ανέμους οι οποίοι έφταναν ακόμα και τα 226 χιλιόμετρα την ώρα, ήταν κυριολεκτικά και μεταφορικά η τέλεια καταιγίδα.

Τον πρώτο συναγερμό τον σήμανε την Κυριακή ο νομάρχης του νησιού, Φρανσουά-Ξαβιέ Μπιεβίλ, εκφράζοντας την εκτίμηση πως οι νεκροί «θα είναι σίγουρα αρκετές εκατοντάδες, ίσως φτάσουμε τις χίλιες, ακόμη και αρκετές χιλιάδες».

Κάτι αντίστοιχο δήλωσε και ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, ο Μπρουνό Ρεταγιό, φτάνοντας χθες το πρωί στο Μαμουτζού, την πρωτεύουσα της Μαγιότ: «Θα χρειαστούν πολλές μέρες» για να διαπιστωθεί η πλήρης έκταση της καταστροφής.

Περισσότερα από 100 χιλιοστά βροχής έπεσαν το Σάββατο στη Μαγιότ μέσα σε 12 ώρες. Στο βορειοδυτικό κομμάτι της Γκραν Τερ, του μεγαλύτερου νησιού, τα κύματα έφταναν σε ύψος και τα 7,3 μέτρα.

«Πρέπει να καταλάβετε πως αυτά τα φαινόμενα είναι σπάνια.

Και πως η πιθανότητα να πληγεί η Μαγιότ, αυτά τα τόσο μικρά νησάκια, από έναν τέτοιο κυκλώνα, είναι εξαιρετικά μικρή. Αυτός είναι ο λόγος που δεν είχε αντιμετωπίσει η περιοχή παρόμοιο συμβάν εδώ και 90 χρόνια», δήλωσε στη «Monde» η μετεωρολόγος Σελίν Ζοφρέ.

Τον ρόλο της, βέβαια, έπαιξε πιθανότατα και η κλιματική αλλαγή: η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας πλησιάζει τους 30°C στην περιοχή, κι αυτό δίνει περισσότερη ενέργεια στις καταιγίδες.

Ενα 85% των κατοίκων της Μαγιότ ήταν χθες χωρίς ηλεκτρικό, μόλις ένα 20% του δικτύου τηλεφωνίας λειτουργούσε και το πόσιμο νερό ήταν δυσεύρετο.

Ο Σιντό προκάλεσε μεγάλες ζημιές και στο μοναδικό νοσοκομείο του νησιού και στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου, το πρώτο υπολειτουργούσε, το δεύτερο δεν πρόκειται να δεχθεί εμπορικές πτήσεις προτού περάσουν δέκα ημέρες. Αεροπορική και ναυτική γέφυρα είχε δημιουργηθεί από το γαλλικό νησί Ρεϊνιόν, σε απόσταση 1.400 χιλιομέτρων από τη Μαγιότ, για την αποστολή υλικών, εξοπλισμού, ιατρικού προσωπικού και διασωστών.

Συνολικά 800 μέλη της πολιτικής προστασίας είχαν σταλεί για ενισχύσεις, όπως και ένα νοσοκομείο εκστρατείας και εξοπλισμός για επικοινωνία μέσω δορυφόρου.

Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του Σιντό τηρήθηκε χθες τόσο στη γαλλική Εθνοσυνέλευση όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Η Μαγιότ είναι Ευρώπη, και η Ευρώπη δεν θα σας εγκαταλείψει», διαβεβαίωσε η πρόεδρος του τελευταίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Με τη στήριξη ολόκληρου του έθνους, η Μαγιότ θα ορθοποδήσει ξανά», διαβεβαίωσε η πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Γιαέλ Μπρον-Πιβέ. Πριν καν συγκροτήσει κυβέρνηση, εν μέσω πολιτικής κρίσης, με τις αγορές να πιέζουν, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Φρανσουά Μπαϊρού, καλείται επιπλέον να αντιμετωπίσει μία «εθνική τραγωδία».

Και δέχεται ήδη κριτική: η Αριστερά κατήγγειλε χθες ως «επαίσχυντη» και «ασεβή» την απόφασή του να συμμετάσχει μέσω βιντεοσύνδεσης στη σύσκεψη του διυπουργικού κέντρου κρίσεων που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν, και να μην ακυρώσει επίσκεψή του στο Πο, την πόλη των Πυρηναίων όπου είναι δήμαρχος.